Beste van 2014

36 schrijvers kiezen hun lievelingsboeken van 2014

14 © thinkstock

Nog steeds op zoek naar een literair kerstcadeau? Dan kan u misschien ten rade bij 36 schrijvers, die in onze boekenbijlage van vandaag hun favoriete boek van 2014 aanprijzen.

Annelies Verbeke (°1976)

Recentste werk: Tirol Inferno (2013, novelle, met illustraties van Klaas Verplancke)

"In mijn nieuwe roman 'Dertig dagen' (verschijnt 1 maart) heeft hoofdpersonage Alphonse in de Westhoek een bedrijfje opgericht als schilder en behanger. Als hij zijn klanten in hun interieur treft, tonen ze hem ook hun persoonlijke binnenkant. Hij wil geen Jezus zijn, het is gewoon iets wat hem overkomt en wat hij kan."

"Dit jaar verscheen de lijvige bloemlezing Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen, samengesteld en vertaald door Luk Van Haute. Een uitzonderlijk verzorgde cursus Japanse literatuurgeschiedenis van de voorbije eeuw, samengesteld door iemand met zeer veel kennis van zaken en een goede smaak, met daarin een veertigtal korte verhalen van bekende en (voor ons) minder bekende Japanse auteurs. Van meer dan de helft van deze auteurs verscheen het werk niet eerder in het Nederlands. Een standaardwerk, wat mij betreft, en voor wie daar geen zin in heeft: een leerzaam boek waarin veel te lachen en te bewonderen valt."

Luk Van Haute (red.), 'Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen', Atlas Contact, 592 p., 45 euro.

nieuws

cult

zine