Interview

"Vreemdelingen zijn veel solidairder dan wij"

Charles Van der Vinck, de 87-jarige stem van het Eén-programma 'Een kwestie van geluk'

'J'ai peur', schreef Charles Van der Vinck (87), toen hij weer soldaten in de straten van Antwerpen zag lopen. Maar bang voor het leven was hij nooit. Charles is naast de stem misschien ook wel het hart van Een kwestie van geluk, een serie op Eén die Borgerhoutse levens in beeld brengt.

Zodra je zijn stem hoort, hou je van Charles Van der Vinck. Als hij off-screen spreekt en als je op de bel van Van der Vinck-De Groof duwt in zorgcentrum De Drossaert. "'t Is op 't vijfde, pak de lift maar."

87 is Charles, "sedert 14 maanden" wonen hij en Georgette hier. "Als ge van een paleis naar een mosterdpot verhuist, moet ge acclimatiseren", zegt hij. "We woonden in de Groenstraat. In een burgerhuis, goed onderhouden, bij mijn dochter en mijn schoonzoon. Maar ik kon de trap niet meer op en af. Toen dachten we aan een serviceflat en ik heb gevraagd: 'Liefst zo hoog mogelijk.' De ruimte die we intern niet meer hebben, hebben we nu extern. Het is een schoon zicht."

De klokt tikt van ja en van neen, van de tijd die verdwijnt en van de dagen die voorbijgaan. Georgette zoekt iets in een schuif. Georgette veegt de tafel af. Georgette gaat weer zitten. Charles noemt zonder geluid en met articulerende lippen de naam van de ziekte die Georgette veel doet vergeten. Ze moet dat niet horen. Charles wil haar niet kwetsen.

nieuws