TV-programma's

'The Band' stelt Nederlandstalige boyband samen, maar zitten we daarop te wachten?

Een Nederlandstalige boyband, samengesteld in een tv-programma: zitten we daar op te wachten? Bij VTM denken ze van wel. Met The Band gaat de zender vanaf vanavond op zoek naar vier jongens die Bazart het goud moeten ontnemen. 

1 Jim Bakkum, Laura Tesoro en Niels Destadsbader gaan vanaf vanavond op zoek naar 'The Band'. © rv Medialaan

De vrijdagavond is al een tijdje het exclusieve speelterrein van VTM. Met programma's als The Voice, Belgium's Got Talent en K3 zoekt K3 speelt de zender de concurrentie aan het begin van het weekend moeiteloos naar huis. Alleen raakt die trukendoos stilaan leeg. Zowat elke goochelaar, dansgroep of hond met kuren is ondertussen al wel eens voor de camera's van VTM gepasseerd. En Marthe, Klaasje en Hanne zijn nog lang niet aan hun pensioen toe.

Tijd voor iets anders dus. Tijd voor The Band. Alweer een talentenjacht, maar dan wel één met een duidelijk doel. Er wordt gezocht naar vier jongens met zangtalent. Na afloop vormen zij een Nederlandstalige boyband die Vlaanderen en Nederland stormenderhand moet gaan veroveren.

Strak plan, maar is het ook realistisch? "Alles zal staan of vallen met de kwaliteit van hun songs", denkt Gerrit Kerremans, algemeen muziekcoördinator bij de VRT. "Voor goede muziek is er altijd een plaats." Ook Kurt Overbergh, programmator bij de Ancienne Belgique, ziet mogelijkheden. "The Band zal hoogstwaarschijnlijk niet meteen mijn ding zijn, maar als ze met goed materiaal aan komen zetten, hebben ze zeker een kans."

Share

'Het grote probleem bij dit soort wedstrijden is dat de winnaar na de grote finale heel snel zijn succes moet zien te verzilveren. En dan loopt het vaak fout'

Kurt Overbergh, programmator AB

Al zijn er, op weg naar de top, nog wat hindernissen te overwinnen. Overbergh: "Het grote probleem bij dit soort wedstrijden is dat de winnaar na de grote finale heel snel zijn succes moet zien te verzilveren. En dan loopt het vaak fout. De meeste bands zwoegen jaren in het repetitiekot voor ze genoeg songs en zelfzekerheid hebben opgebouwd om op een podium te gaan staan. Bij The Band zullen die gasten er meteen moeten staan." Ook Kerremans ziet daarin het grootste probleem. "Als winnaar van zo'n talentenjacht krijg je plots enorm veel exposure. Het verleden leert dat het heel moeilijk is om daar een vervolg aan te breien."

Dat beseffen ze ook bij VTM en dus wordt er in het geval van The Band niets, of toch zo weinig mogelijk, aan het toeval overgelaten. "Een programma als The Voice heeft een open einde", vertelt Niels Dierckx, wiens team verantwoordelijk is voor The Band. "De winnaar kiest zelf hoe en in welk tempo hij verder aan zijn carrière bouwt. Bij The Band is dat anders. Hun parcours ligt vast. Nu al zijn songschrijvers en componisten in Nederland en Vlaanderen nummers aan het schrijven voor de groep. En er is ook al een boekingsagent en een manager die ervoor moeten zorgen dat de geplande zomertour gesmeerd loopt."

Geloofwaardigheid

Maar is de geloofwaardigheid van zo'n band niet het grootste probleem? Kun je in tijden waarin authenticiteit boven aan elk marketingplan staat nog wel aan komen zetten met een kunstmatig samengestelde band? Dierckx denkt alvast van wel. "Vroeger timmerden bands jaren aan de weg in de hoop dat de wereld op een bepaald moment zou inzien hoe geniaal ze waren. Maar dat is een ideaalbeeld dat vooral bij de oude garde leeft. Jongeren zien dat anders. De dj's naar wie zij opkijken, hebben ook geen jaren in hun repetitiekot geleefd."

Dat platenfirma's en marketeers allerhande een vinger in de pap hebben bij de samenstelling van muziekgroepen is trouwens een fenomeen van alle tijden, zegt Overbergh: "Mocht Andy Warhol, die uiteindelijk toch ook gewoon een briljant verkoper was, destijds niet beslist hebben om Nico bij The Velvet Underground in de studio te zetten, dan was hun debuutplaat nooit de klassieker geworden die ze nu is." Het belang van credibiliteit moet dus niet overroepen worden. Dat vindt ook Kerremans. "Moet The Band wel 100 procent geloofwaardig zijn? Als ze gewoon leuke popmuziek maken, is het voor mij allang goed."

The Band, vrijdag om 20.40 uur op VTM

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult