TV-recensie

'Strafpleiters': Gilles De Coster bewijst dat hij het interviewen niet verleerd is

De Blijde Intrede van Gilles De Coster

1 Gilles De Coster, hier met Joris Van Cauter, is het interviewen niet verleerd. © Geert Van Hoeymissen

Met Strafpleiters maakt Gilles De Coster zijn rentree op het VRT-scherm. Het gebeurt wat in de luwte op Canvas, maar het maakt er de interviews over leven en werk van de advocaten niet minder boeiend om.

Als er een prijs wordt uitgereikt voor het goedkoopste decor van een programma, zal Strafpleiters ongetwijfeld één van de favorieten zijn. Een wat verloederde ruimte, één tafel, twee stoelen en een ijzeren geraamte: meer zie je niet. Geen wetboeken, geen imposante advocatenbureaus:  alles wat ook maar enigszins de aandacht kan afleiden wordt geweerd. Strafpleiters draait rond Gilles De Coster en de strafpleiters.

Share

Strafpleiters geeft een boeiende inkijk en leven, werk en denken van de advocaten

Een risico misschien, want wat als de gesprekken tegenvallen? En wat als de gesprekken met de acht advocaten een rommeltje worden zonder structuur in? Met dat laatste zit het wel snor als je weet dat het van Woestijnvis komt, dat als geen ander de kunst beheerst om zo'n human interest te maken.

Maar wat dan met de gesprekken? Gilles De Coster mag dan de laatste jaren vooral bekend zijn door De Mol, de man heeft een verleden bij De Ochtend (De kruitfabriek schuiven we even onder de mat). Dat hij weet hoe hij een vraag moet stellen, bewijst hij hier nog eens opnieuw. De gesprekken boeien, de antwoorden prikkelen.

Begrip

In zijn vragen voel je vaak bijna het onbegrip van De Coster, bijvoorbeeld wanneer hij vraagt of de advocaten iemand die hen net had opgebiecht een moord te hebben gepleegd zouden vrijpleiten voor de rechtbank als er geen bewijs was. Ja, antwoordden ze allemaal, met een uitleg die je begrijpend ook ja doet knikken. Dura lex, sed lex, al betekent niet dat de advocaten geen geweten of gevoelens hebben. Kijk bijvoorbeeld maar naar hoe Jan De Man vertelde over het meisje dat haar twee ouders liet vermoorden.

Op internetfora zullen de strafpleiters wellicht op weinig begrip kunnen rekenen voor sommige van hun uitspraken, en hun honoraria zullen ongetwijfeld ook druk besproken worden. Maar Strafpleiters geeft niettemin een boeiende inkijk en leven, werk en denken van de advocaten. 

Strafpleiters, elke maandag om 21.15 uur op Canvas

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine