Franse Komedie

'Comme un avion': Kajakken tegen de banaliteit van het leven

2 In deze sympathieke Franse komedie kruipt Bruno Podalydes (tevens regisseur van de film) in de huid van Michel, een kajakkende vijftiger met een midlife crisis. ©kos

'Comme un avion' van Bruno Podalydès is een complexloze Franse komedie over een man die aan de banaliteit van het leven en de sleur van zijn huwelijk wil ontsnappen.

©kos

Hoe bezweer je een midlifecrisis? Door te gaan kajakken, tjiens. In de rustieke Franse komedie Comme un avion is het een oefening in het zoeken naar een palindroom die de wat uitgebluste en anders door vliegtuigen gepassioneerde vijftiger Michel (regisseur Bruno Podalydès zelf) op het idee brengt om het onverwachte te gaan opzoeken met de kajak. Zijn vrouw (Sandrine Kimberlain) staat niet afkerig tegen het idee en al gauw zien we Michel, meer naïeve dromer en onhandige kluns dan avonturier, peddelen tussen het arcadische groen, op weg naar een kleine idyllische gemeenschap.

Podalydes bouwt uit dat eenvoudige gegeven een even beminnelijk als mild blijspel in klassieke naturalistische stijl. Zoals vaak in een film van deze komische regisseur is er een ambiance, een soort humor en zachte poëzie die een beetje doet denken aan Jacques Tati. Hem imiteren doet Podayldes niet: het is de air van complexloze bescheidenheid die deze vederlichte odyssee over een man die aan de banaliteit van het leven, het werk en de sleur van een huwelijk wil ontsnappen zijn zoete kracht geeft.

Regie: Bruno Podalydès
Met: Bruno Podalydès, Sandrine Kimberlain, Agnès Jaoui
Duur: 104 minuten