DM ZAPT

'Carpool Karaoke' is en blijft tv waar je ongegeneerd gelukkig van wordt

2 Linkin Park & Ken Jeong in 'Carpool Karoake'. © RV/Apple Music

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Robin Broos zingt de lof van Carpool Karaoke.

Een kleine bekentenis: op ellendige momenten grijp ik terug naar Carpool Karaoke: de meezingrubriek uit The Late Late Show van James Corden. Het is een vast ritueel. Hoewel de url niet staat gebookmarked, vindt mijn browser vanzelf de weg. Gewoon ‘youtube’ in de balk en de aflevering met Bruno Mars komt helemaal bovenaan. De video werd wereldwijd al 75,5 miljoen keer bekeken. Een miljoen daarvan zijn zeker vanop mijn laptop geregistreerd.

Ik heb geen dertig seconden nodig: weg sip gevoel, welkom happiness. Er is iets bijzonders aan de dynamiek tussen Corden en zijn gast in de wagen, in de file. Misschien zijn het die heerlijke handbewegingen, of de perfect getimede freeze-momenten. Vaak betrap ik mezelf erop die klakkeloos te imiteren. Op een zeldzaam moment zelfs ongegeneerd (doch ongewild) op de werkvloer.

Ik heb altijd gedacht dat James Corden de kracht van Carpool Karaoke was. Hij kent de teksten van voor naar achter, kan elke noot – hoog of laag – loepzuiver meezingen. Er spat zoveel plezier van elke autorit, dat een mens er automatisch blij van wordt. Geef toe, dat gevoel kreeg u toch ook toen AdeleMichelle Obama of – vorige week nog – Pink met hem meereden? In een volgend leven wil ik James Corden zijn. Nu nog leren zingen. En autorijden.

2 James Cordon doet in Londen van Carpool Karaoke met Adele. Jawel, daar staat het stuur aan de andere kant. © rv

Maar onlangs werd de rubriek als alleenstaand programma verkocht aan Apple Music, dat er meteen 19 afleveringen van bestelde. Corden is nog chauffeur in twee van die episodes. In alle andere worden celebrity's op goed geluk bij elkaar gezet. Dat gaat niet werken, dacht ik.

Share

In één aflevering lijkt zanger Chester Bennington van Linkin Park de vrolijkheid zelve. Niets dat erop wijst dat hij zes dagen later uit het leven zal stappen

En dan zie je rapper Big Sean zitten naast Tracee Ellis Ross, terwijl ze samen het ultieme duet van haar moeder Diana Ross, ‘Endless Love’, zingen. Hij bijwijlen pijnlijk vals, maar met het hart op de juiste plaats. Alsof die twee, op die veel te drukke baan in Los Angeles, dat nummer samen beleefden in een hartstochtelijk, emotioneel moment.

Tot tranen toe

Eenzelfde gelukzalig gevoel overvalt me wanneer ik zie hoe Trevor Noah de Afrikaanse partij van Shakira’s 'Waka waka' overneemt, terwijl ze elk vanuit hun autozetel een poging tot heupdansen wagen. Of wanneer Ariana Grande en Seth MacFarlane schaamteloos een musicalnummer inzetten, inclusief choreografie. 

Ik word zelfs blij van de aflevering waarin komiek Ken Jeong de jongens van Linkin Park op sleeptouw neemt, en wijlen Chester Bennington tot tranen toe aan het lachen krijgt. In de video lijkt de zanger de vrolijkheid zelve. Niets dat erop wijst dat hij zes dagen later uit het leven zal stappen. 

Zou het dan kunnen dat zingen in groep mensen gelukkig maakt? Al was het maar voor heel even? Psychologen denken van wel. Het zorgt voor afleiding, verhoogt de levenslust. Dat Bennington er zo oprecht gelukkig uitziet, hoeft zijn tragische beslissing niet tegen te spreken.

Dus eigenlijk hebben we Corden niet nodig om blij te worden van een goede karaoke. Meer zelfs, wat houdt ons tegen om zelf wat vaker in de wagen te zingen? Ongegeneerd. Niet om van kumbaya te doen. Wel omdat we er in the end allemaal een beetje beter van worden.

Carpool Karaoke (seizoen 1) staat op Apple Music.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine