Recensie

‘American Gods’: voor veel kijkers wellicht meerdere bruggen te ver

Het jongste seizoen van Twin Peaks helemaal uitgezeten en op zoek naar een nieuwe portie deels totaal onbegrijpelijke doch intrigerende televisie? Dat treft: American Gods is uit op dvd en blu-ray.

2 De enigmatische Mr. Wednesday wordt vertolkt door Ian McShane © RV
Share

Wie graag gaat zitten voor een rechtlijnig en realistisch verhaal zoekt maar beter een ander tijdverdrijf

Voor we het bovennatuurlijke pad inslaan, eerst maar eens de onweerlegbare feiten. Voor American Gods legde Amazons streamingdienst Prime Video naar verluidt 60 miljoen dollar opzij. Ter vergelijking: Game of Thrones kost 10 miljoen dollar per aflevering, dus daar zitten we met pakweg 7,5 miljoen per episode nu ook weer niet zó ver vanaf. Voorts is de serie een adaptatie van een fantasyboek uit 2001 met dezelfde titel, waarin de Britse auteur Neil Gaiman een wereld bedacht die oude goden (denk: Jezus Christus van Nazareth, maar net zo goed Anubis uit het oude Egypte) en nieuwe goden (bijvoorbeeld: Media, godin van de televisie, of Technical Boy: opperwezen van het internet) als vijanden tegenover elkaar zet. En nog een feit: de showrunners van deze reeks heten Bryan Fuller en Michael Green, heerschappen die onder meer de reeksen Pushing Daisies (waarin doden tot leven gewekt kunnen worden) en Heroes (waarin mensen plots over superkrachten blijken te beschikken) op hun actief hebben.

Gefronste wenkbrauwen

2 © RV

Het moge dus duidelijk zijn: wie graag gaat zitten voor een rechtlijnig en realistisch verhaal, zoekt maar beter een ander tijdverdrijf en kijkt naar The Deuce of zo. Na enkele afleveringen American Gods is het namelijk niet helemaal denkbeeldig dat u hoofdpijn hebt wegens de wenkbrauwen iets te herhaaldelijk en te hevig gefronst. Zo zijn er scènes met de godin Bilqis, alias de Koningin van Seba, van wie de sekspartners na de daad prompt in haar vagina verdwijnen. Lucille Ball (ja, die wordt inderdaad vertolkt door Gillian Anderson; ze passeert ook nog de revue als Marilyn Monroe én David Bowie) praat van op het tv-scherm rechtstreeks tot een van de hoofdpersonages. Een andere godin plukt de maan uit de hemel, en ja, ook de geest in de lamp is present, al zit hij hier niet in een lamp noch in een fles en laat hij ook geen wensen uitkomen.

Klinkt allemaal behoorlijk what the fuck? Dat is het ook, zó what the fuck dat American Gods voor veel kijkers niet één maar meerdere bruggen te ver zal zijn. En er is nog een probleem. De enigmatische Mr Wednesday (in de laatste aflevering komt u zijn, euh, echte naam te weten én krijgt u de bevestiging van wat u de eerste minuut na zijn verschijning in de serie al denkt) wordt vertolkt door Ian McShane, sinds zijn rol als Al ‘Cocksucker’ Swearengen in het geweldige Deadwood een onvervalste huisfavoriet. Maar waarom werd die andere hoofdrol aan ene Ricky Whittle gegeven, die eerder in The 100 meespeelde en de uitstraling heeft van een gesmolten pakje boter? Welja, de wegen van de goden zijn soms ondoorgrondelijk.

Nu uit op Blu-ray en dvd. Ook te streamen via Amazon Prime Video.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine