tvmedia

'Aanpassen aub': Theo Francken probeert VRT te corrigeren

1 Theo Francken stond in het oog van een Twitter-stormpje. © PHOTO_NEWS

Politici die de VRT de les spellen, het wordt stilaan een kwalijke gewoonte. Deze keer doet staats­secretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn duit in het zakje.

Na de ophef rond het interview met Syrië-strijder Younnes in De afspraak met Bart Schols en de uithaal van milieuminister Schauvliege naar datzelfde programma, is het deze keer de beurt aan staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA). Die stoorde zich aan de titel 'Populisten winnen verkiezingen in Polen' boven een artikel op deredactie.be. 

Francken vond het niet kunnen dat de VRT de eurosceptische Recht en Gerechtigheid-partij van Jaroslaw Kaczynski als populistisch bestempelde en eiste via Twitter een correctie.

"Populisten? Hoezo populisten? Aanpassen aub", tweette hij. Een tussenkomst die hem meteen behoorlijk wat weerwerk bezorgde. Van Knack-journalist Walter Pauli bijvoorbeeld. "Commanderen ook federale regeringsleden de VRT hoe te berichten? Is er echt geen enkele terughoudendheid meer?", vroeg die zich af.  

Francken besefte blijkbaar dat hij enigzins uit de bocht was gegaan en reageerde met: 'point taken Walter, wil zeker niemand commanderen.'
(lees verder onder de foto)

Lesje geleerd

Bij de VRT is men de openlijke politieke be­moeienissen ondertussen blijkbaar gewoon. Na de kritiek op het Younnes-interview schoot de hoofdredactie nog in een collectieve kramp en volgde er een publiekelijke schuldbekentenis. Een beslissing die uiteindelijk tot een vertrouwensbreuk met de redactie leidde. 

Na de uithaal van Schau­vliege had diezelfde hoofdredactie haar lesje geleerd. Ondanks de kritiek bleef ze pal achter de programmamakers staan. Van de beïnvloedingspoging van Francken gisteren lag aan de Reyerslaan niemand wakker. De titel boven het artikel bleef gewoon staan.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

cult

zine