Zondag 17/11/2019

DM Zapt

Zwanger naar Temptation Island? Dat is niet chill!

Channah en Quentin moesten 'Temptation Island VIPS' verlaten toen Channah bekende dat ze zwanger is. Beeld VIJF

Joël De Ceulaer zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over de verrassing van Temptation Island VIPS.

De meesten onder u kijken nooit naar Temptation Island. Ik wel. Ik kijk altijd. Ik vind het een fantastisch programma. Omdat het pure junk-tv is, waarbij het verstand op nul kan, maar ook omdat het inzicht biedt in de machteloze, manipuleerbare menselijke natuur. Ik moet nu denken aan de befaamde tragedie Othello, waarin de valse Iago zijn baas zo hard doet twijfelen aan de trouw van Desdemona, dat Othello haar vermoordt – om dan, wanneer hij beseft dat ze hem níét bedrogen heeft, zelfmoord te plegen.

Zo ver zijn we nog niet op Temptation Island, maar het mechanisme is hetzelfde: met erg dubbelzinnige, vaak listig gemonteerde beelden van hun partners wordt de deelnemers het hoofd op hol gebracht, in de hoop dat ze wraak zullen nemen door vreemd te gaan. De meeste koppels die meedoen, willen hun relatie testen door zich bloot te stellen aan de temptation van anderen. De programmamakers gedragen zich als Iago, en willen de deelnemende Othello’s (m/v) tot het uiterste drijven. Ja, Temptation Island is een beetje Shakespeare, maar dan zonder versvoeten en moeilijke woorden – hier kent de wereld maar drie dimensies: iets is ‘chill’ (oké), ‘kut’ (niet oké) of ‘awkward’ (raar).

De deelnemers zijn millennials die hun tijd verdelen tussen fitness en tattooshop. Ik heb in al die seizoenen nog geen enkele potentiële Nobelprijswinnaar gezien. Het betreft een weinig representatieve steekproef van de bevolking. Toch is het geen uitlachtelevisie. Ik kijk niet neer op de deelnemers, ik ben verheugd dat zij namens de menselijke soort aan dit experiment willen deelnemen. Dit seizoen, in Temptation Island VIPS – met volslagen onbekende bekendheden – vielen mij al twee dingen op.

Eén. Het is met Temptation Island zoals met antibiotica. Op den duur ontstaat een zekere resistentie. Het format is nu zó bekend dat iedereen wel beseft dat het niet slim is om in volle prime time voor honderdduizenden kijkers je lief te bedriegen. Het spel is bekend. Er wordt geweend en gevloekt, gefeest en gedronken – maar echt voluit vreemdgaan is er niet meer bij. Dit jaar telde ik nog maar twee schamele tongzoenen. De format is aan bijsturing toe.

Twee. Velen denken dat de deelnemers niet tegen zichzelf worden beschermd, maar dat gebeurt wel degelijk. Ja, de programmamakers zijn listige Iago’s, maar als het moet, dan grijpen ze in. Dat bleek onlangs toen Channah plots bekende dat haar partner Quentin en zijzelf vlak voor hun vertrek naar Temptation Island hadden ontdekt dat zij zwanger is. Toen ik dat hoorde, stond mijn hart even stil. Euh, zwanger naar Temptation Island? Dat is niet chill, maar zeer awkward, en zelfs een beetje kut. Gelukkig werden de twee direct naar huis gestuurd, met de boodschap om er het beste van te maken. Amen.

Temptation Island VIPS op Vijf, elke vrijdag om 21.30 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234