Woensdag 27/10/2021

Elvis Presley

Zou dit anno 2017 nog mogelijk zijn? Deze video van een kussende Elvis laat je niet onberoerd

null Beeld AP
Beeld AP

Op 16 augustus 1977 geleden werd Elvis Presley geveld door een veel te zwaar leven. In deze bijzondere video van Elvis op zoentocht was daar nog geen sprake van. Misschien is dit Elvis wel op zijn top, net na zijn fameuze comeback en nog jaren verwijderd van zijn tragische dood.

The King draagt een wit pak met een opstaande kraag tot aan zijn oren en zijn bakkebaarden bestrijken bijna zijn hele wang. Hij ziet er goed uit, gezond nog. Hij heeft een minuscuul gitaartje in zijn handen waarmee hij doet alsof hij de eerste akkoorden uit 'Love Me Tender' speelt. "That's really this guitar doing that", zegt hij met een schalks lachje.

In augustus 1970 gaf Elvis een reeks van zes concerten in het International Hotel in Las Vegas. Regisseur Denis Sanders filmde ze en gebruikte het materiaal voor de documentairefilm Elvis: That's The Way It Is. Op YouTube zijn hier en daar wat clipjes uit de docu te zien, maar goed materiaal is schaars. Op het YouTube-kanaal van ene Tania Vasileva staat echter een HD-video van Elvis die tijdens het concert Love Me Tender zingt.

Elvis draait zich om, smijt het gitaartje weg, schudt zijn handen uit zijn mouwen zoals alleen hij dat kan en begint met zingen. 'Love me tender, love me true, never let me go.' Zijn stem diep, vol, energiek, zonder dat het hem enige moeite lijkt te kosten. Uit het publiek klinkt gegil.

Het zingen duurt niet lang. 'You have made my...' en dan gaat Elvis door zijn knieën, buigt zich naar een meisje en *smak* kust haar. '... heart turn blue, and I love you so...' Een andere dame staat op om Elvis te zoenen. *Smak*. 'Love me tender...' een blonde vrouw in blauwe jurk krijgt een sensuele zoen op haar mond - 'love me true' - en nog een. 'All my dreams...' en het volgende meisje krijgt een kus. Dan staat Elvis op, loopt naar de hoek van het podium. 'For my... how are you doing, sir?' en hij schudt de hand van een man.

De band blijft spelen, het koor blijft zingen en Elvis blijft zoenen. Hij lacht, aan alles zie je dat hij zich goed voelt. Een vrouw trekt hem half over een tafel heen en kust hem. Hij loopt naar het andere eind van het podium, waar een groepje meisjes op The King staat te wachten, klaar om in katzwijm te vallen. Eerst schudt hij nog de hand van een bebrilde jongen in pak. Elvis pakt zijn hand, buigt zich naar de man toe en doet alsof hij hem wil zoenen, "Hi buddy".

Als hij dan al niet gestopt is met zingen doet hij dat nu. Hij springt van het podium af en loopt het publiek in. Gegil. Een grote spot blijft hem volgen. In dat witte pak met het licht erop is hij net een engel. Hij wordt omhelsd, gekust, aangeraakt. De band blijft maar spelen en de muziek is nu een soundtrack voor Elvis die door de zaal loopt, een spoor van glunderende mannen en vrouwen achter zich latend. Een jongen met een geel pak en gigantische vetkuif schudt de hand van Elvis, draait zich om en steekt met een glimlach van oor tot oor twee duimen in de lucht. Als Elvis na zijn zoentocht weer het podium beklimt en zijn microfoon oppakt, straalt The King zelf ook.

Het is een ontroerende video, die je eindeloos opnieuw kan kijken. Vertederend, wonderlijk, maar ook triest, gezien wat er de jaren erna zou gebeuren. De charismatische energie van Elvis die dwars door het beeldscherm gaat; van zo dichtbij in zulke goede kwaliteit zien hoe goed hij was. Maar ook de reactie van het publiek dat, gestoken in avondkleding, niet weet wat het meemaakt. Het hitsige gejoel, de verbaasde blikken en de gelukzalige glimlachen. Vooral de gretigheid waarmee de vrouwen, in de piek van de seksuele revolutie, zich onbesmuikt op Elvis storten is even opvallend als aangrijpend. Tegelijkertijd kun je je afvragen of dit ook in 2017 had kunnen gebeuren zonder onmiddellijke ophef op sociale media over sletterig gedrag van de dames of Elvis die zijn roem zou misbruiken voor seksueel gerief. Genoeg elementen om over te discussiëren. Maar misschien moeten we eerst nog een paar keer gewoon kijken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234