Zaterdag 10/06/2023

Televisie

Zo wordt het najaar op tv

VTM pakt op zaterdagavond uit met 'Wat een jaar!', een panelquiz met grote kanonnen Nathalie Meskens, Koen Wauters en Jonas Van Geel.  Beeld VTM
VTM pakt op zaterdagavond uit met 'Wat een jaar!', een panelquiz met grote kanonnen Nathalie Meskens, Koen Wauters en Jonas Van Geel.Beeld VTM

Vanavond schiet het nieuwe televisieseizoen officieel uit de startblokken. Nog voor de eerste kijkcijfers binnenlopen doet De Morgen nu al vijf opvallende vaststellingen over het televisienajaar.

Jan Debackere en Pieter Dumon

Vechten om het weekend

Nadat dit voorjaar zondagavond plots een stuk interessanter werd, krijgt dit najaar zaterdagavond een opwaardering. Tot voor een paar maanden was het duidelijk: op vrijdag pakte VTM uit met een familieprogramma, zaterdagavond was filmavond en zondagavond was het exclusieve terrein van Eén. Maar door De mol naar zondagavond te verplaatsen gooide VIER de knuppel in het hoenderhok. En de rust keert daar ook dit najaar niet terug. VTM maakt immers werk van de zaterdagavond. Daar staat binnenkort Wat een jaar! geprogrammeerd, een panelquiz waarvoor VTM grote kanonnen als Koen Wauters, Nathalie Meskens en Jonas Van Geel van stal haalt. En daarmee ligt de strijd om het weekend weer helemaal open. Want ook VIER wil zijn marktaandeel opkrikken. Met het oog daarop krijgt het voetbalprogramma Sports Late Night versterking van het Britse succesformat Dancing with the Stars dat bij ons gepresenteerd wordt door Gert Verhulst en Jani Kazaltzis. Helemaal zeker is het nog niet, maar de kans lijkt groot dat VIER dat programma op vrijdag parkeert als tegengewicht voor The Voice Kids van concurrent VTM. Wat meteen ook de interesse van die laatste zender in zaterdag verklaart. Het marktaandeel dat op vrijdag (misschien) verloren gaat, hopen ze aan de Medialaan op zaterdag te recupereren.

Schuiven met de laatavond

Toen Gert Verhulst vorig jaar zijn Evanna te water liet als decor voor Gert Late Night kreeg hij als kapitein een duidelijke missie mee. De strategen bij VIER hadden gemerkt dat er na tien uur ’s avonds bitter weinig te beleven was op de Vlaamse zenders. Tijdens Late Night viel dus makkelijk marktaandeel te versieren. Aan kapitein Verhulst en scheepsmaatje James Cooke om de buit binnen te halen. Dat lukte wonderwel. Hoewel over de inhoud van het programma behoorlijk wat te zeggen viel, konden Verhulst en Cooke meer dan behoorlijke kijkcijfers voorleggen. Maar dit najaar dreigen ze in woeliger water terecht te komen. Diezelfde strategen zijn immers op het rempedaal gaan staan. In een poging de gaten in het zendschema te vullen, steken Gert en James dit najaar al om 21.40 uur van wal. Een tijdstip waarop bij de andere zenders de rolluiken nog niet naar beneden zijn. Afwachten dus of de Evanna het ook tussen iets grotere golven droog kan houden.

'De slimste mens ter wereld' zal af en toe moeten wijken voor Champions League-voetbal op VIER.  Beeld vier
'De slimste mens ter wereld' zal af en toe moeten wijken voor Champions League-voetbal op VIER.Beeld vier

Puzzelen met voetbal

In tijden waarin commerciële zenders hun kijkers zo veel mogelijk live willen laten kijken zijn voetbalmatchen een gegeerd goed. VIER haalde – een stukje van – de Champions League binnen, VTM wist zich van de diensten van de Rode Duivels te verzekeren. Reden genoeg om de champagnekurken te laten knallen. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille, al dat voetbal gooit de zorgvuldig opgebouwde zendschema’s van die twee zenders immers grondig door elkaar. Bij VTM bijvoorbeeld start The Voice Kids met een week vertraging omdat Lukaku en co. de eerste vrijdag van september de wei in moeten tegen Schotland. Het nieuwe project van Frances Lefebure en het al even nieuwe Jong geweld moeten het zelfs met twee weken uitstel doen, omdat ook de Nations Cup-wedstrijd tegen IJsland in het zendschema moet worden ingepast. Ook bij VIER is het puzzelen. De zender pakt later dit najaar traditiegetrouw uit met De slimste mens in het tempo van één aflevering per weekdag. Maar ook dat wordt moeilijk wanneer er om de haverklap op dinsdag of woensdag een Champions League-wedstrijd komt tussen fietsen.

Scoren met nostalgie

Wat we het liefst op tv zien? Dingen die we al eens eerder hebben bekeken. VTM bewees met de onverwachte hit Groeten uit dat nostalgie ook op het televisiescherm werkt. In de slipstream van dat programma duikt dit najaar zowat elke zender in het archief. Wat een jaar! – een panelshow/verkleedpartij – is de duidelijkste spin-off van het Groeten uit-succes. Maar ook Eén trekt met Zelfde deur, 20 jaar later de nostalgiekaart. In dat programma gaat Martin Heylen langs bij de mensen bij wie hij 20 jaar geleden voor Man bijt hond voor de deur stond. VIER op zijn beurt doet een poging Expeditie Robinson opnieuw tot leven te wekken. En dan hebben we het nog niet eens over de heruitzendingen van Lili en Marleen en het nieuwe seizoen van de blijkbaar onverslijtbare Kotmadam gehad.

De blijkbaar onsterfelijke 'Kotmadam' krijgt weer een nieuw seizoen, het 25ste inmiddels.  Beeld VTM
De blijkbaar onsterfelijke 'Kotmadam' krijgt weer een nieuw seizoen, het 25ste inmiddels.Beeld VTM

Wachten met fictie

Vlaamse fictiereeksen vertonen tegenwoordig verdacht veel gelijkenissen met goede wijn. Ze moeten een beetje liggen om op smaak te komen. VTM pakt dit najaar bijvoorbeeld uit met 13 geboden. Een reeks die twee jaar geleden werd gedraaid en ondertussen ook al in het Verenigd Koninkrijk op de buis kwam. Van De bende van Jan De Lichte, een reeks met Matteo Simoni die eerder voor dit najaar werd aangekondigd, is voorlopig geen spoor. Nog niet helemaal op dronk waarschijnlijk. Ook de andere zenders laten fictieliefhebbers op hun honger zitten. Eén kondigt Over water – geschreven door Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda – dan wel met veel poeha aan, op de uitzending is het nog tot eind dit jaar wachten. VIER heeft met De dag een topreeks op de plank liggen. Die reeks is al een paar maanden op betaalzender Play More te zien en zou dit najaar ook bij VIER in het zendschema moeten opduiken. Maar voorlopig lijken ze bij de zender niet gehaast om De dag op antenne te brengen. Ten vroegste tijdens de kerstvakantie, klinkt het nu. En best te bekijken met een fles wijn die lang genoeg gelegen heeft.

VIER is niet gehaast om de spannende reeks 'De dag' uit te zenden: ten vroegste tijdens de kerstvakantie op de buis.  Beeld FBO/Woestijnvis
VIER is niet gehaast om de spannende reeks 'De dag' uit te zenden: ten vroegste tijdens de kerstvakantie op de buis.Beeld FBO/Woestijnvis

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234