Zaterdag 11/07/2020

Making-of

Zo werd 'Bevergem' écht gemaakt

Freddy De Vadder, hoofdpersonage in 'Bevergem'.Beeld Tom Verbruggen

Een half decennium heeft Bart Vanneste lopen piekeren en stressen over Bevergem, zijn kindje en zijn nachtmerrie. Onverwacht werd de serie een hype, maar wie achter de schermen keek, kon dat drie jaar geleden al voorspellen.

Dit is géén ode aan Bart Vanneste. Die krijgt de jongste weken al genoeg lof toegezwaaid. De geestelijke vader van Freddy De Vadder heeft mijn complimenten niet meer nodig als hij naast zijn schoenen wil gaan lopen. Dit is louter mijn verslag van het ontstaan van Bevergem.

Een jaar of vijf geleden verklapte Vanneste me dat hij bezig was met een tv-serie. Het was een regenachtige nacht op de Gentse Feesten, we stonden te rillen in de marge van de Vlasmarkt. "Allez, een serie. Interessant. Over Freddy De Vadder?", vroeg ik.

Bart keek me aan met misprijzen. Had ik iets verkeerd gezegd? "Vaneigens over Freddy De Vadder. Over wie anders?", gromde hij. Terecht punt, maar eerlijk: toen zag ik het nog niet. Freddy was een vermakelijk typetje, maar kon je er een hele serie aan ophangen? Ik had mijn twijfels.

Beeld VRT/Canvas
Beeld VRT/Canvas

Het idee nam zijn leven over. Barts manager, ook de zakenbeheerder van Gunter Lamoot, zat met de handen in het haar: "Twee van mijn komieken treden bijna niet meer op. Lamoot steekt al zijn tijd in Superstaar en Vanneste is alleen maar bezig met zijn serie!" Die serie nam alle vrije ruimte in Vannestes hoofd in. Je kon de voorbije jaren niet met hem praten zonder dat hij erover begon. Vanneste en zijn serie: de man en zijn woestijn.

Ik vroeg me nog altijd af of het ooit wat zou worden met die serie toen diezelfde manager me op 13 september 2012 'wat leesvoer' doormailde: "Bart Vanneste is met een leuk project bezig voor tv. We zouden het fijn vinden als je het eens zou lezen om je mening te ventileren." Als bijlage: de scenario's van de eerste twee afleveringen van Bevergem.

Mijn verwachtingen werden diep vernederd: ze konden niet tippen aan het goud dat in mijn mailbox zat. "Een vertelling met ambitie en potentie. Geestige personages: allemaal onsympathieke klootzakken die je als kijker met veel genoegen met hun kop tegen de muur zult zien lopen - Freddy uitgezonderd. Zeer vilein, gelaagd scenario: knap werk!", mailde ik terug. Toen al was duidelijk dat dit helemaal geen serie over Freddy De Vadder zou zijn, het personage Freddy was slechts de katalysator voor de kettingreactie die het dorp Bevergem zou doen ontploffen.

Geheime wapens

Enkele weken later zat ik mee te brainstormen. In zijn bredere kennissenkring vroeg Vanneste input voor het scenario. Iedere dinsdag blies hij verzamelen voor een avond brainstormen met rosbief en kroketten. Daar kwam Bevergem tot leven. Daar heb ik ook de geheime wapens van Vanneste aan het werk gezien: Dries Heyneman (Kurt) en Wannes Cappelle (Wantje).

De drie staan, samen met regisseur Gilles Coulier, op de aftiteling als scenaristen. Hun humor is de kracht achter Bevergem. Ze zochten niet naar gemakkelijke kluchten (om het in hun idioom te zeggen), maar net naar het pijnlijke. Hoe pijnlijker een situatie, hoe harder er werd gelachen. Het is geen toeval dat de pijnlijkste scènes net die met pervert Kurt en 'flik zonder kloten' Wantje zijn. Vanneste, Heyneman en Cappelle plantten het mes diep in hun West-Vlaamse ziel - dat doen ze vanavond ook in de geënsceneerde making-of.

Toen de tijd begon te dringen, trokken Vanneste, Heyneman en Cappelle het scenario volledig naar zich toe. Op de Gentse Feesten van 2013 vertelde Heyneman me een oneliner, die ik opschreef voor mijn dagelijks verslag van het feestgebeuren. Opeens bedacht hij zich: "O neen, wacht, niet doen! Dat moogt ge niet gebruiken! 't Is een lijn uit Bevergem!"

De paniek stond in zijn ogen, want hij kon geen andere oneliner bedenken. In mijn verslag van die nacht noteerde ik: "Over Bevergem zal de pers volgend jaar schrijven dat het de beste Vlaamse tv-serie ooit is. Het is nu al het magnum opus van Bart Vanneste en zijn kornuiten. Nu al een lijn openbaren, zou onvergeeflijk zijn."

Helaas is de quote in kwestie niet in de serie geraakt, maar dit was 'm: "Er zijn twee manieren om vooruit te geraken in 't leven: ofwel door keihard te werken, ofwel door gebruik te maken van de dommigheid van anderen."

Wees gerust, beste kijker: u bent niet dom. Het team achter Bevergem heeft zich naar de kloten gewerkt. Wie Bart Vanneste in de zomer van 2014 tegenkwam, kreeg enkel te horen: "Ik ben kapot."

Nu leeft hij op een wolk, de serie is een succes. Gilles Coulier heeft het scenario in een vormtaal van internationaal kaliber gegoten en Bart Vanneste heeft na lange omzwervingen zijn oase bereikt. Er liggen een paar washandjes klaar.

Bevergem, the making-of, 21.15 uur, Canvas

Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234