AchtergrondDe Mol
Zo saboteerde Lennart in ‘De Mol’, maar eerst moest hij nog zijn eigen hachje redden
Voor het eerst in de geschiedenis van ‘De Mol’ werden door de makers niet één maar twee Mollen helemaal voorbereid op hun rol in het tv-spel. Voor hij kon beginnen saboteren, moest Lennart eerst nog komaf maken met die àndere Mol, Martijn. Een analyse van alle Mol-moves die Lennart maakte, de vragenlijsten én de tips waarmee de kijker aan de slag kon.
Voor Lennart Driesen, de beste Mol in jaren in ‘De Mol’, aan zijn genadeloze resem sabotagedaden kon beginnen, met als climax het weggraaien van maar liefst 10.000 euro uit de groepspot, moest hij in de eerste aflevering eerst en vooral zijn eigen hachje redden.
Voor aanvang van het spel kreeg Lennart immers te horen dat niet alleen geen van de kandidaten zeker was van een plaats in het spel, maar dat ook zijn rol als Mol kon ingepikt worden door een doublure. Niet zomaar een doublure. Martijn, zijn rechtstreekse concurrent, werd zelfs op exact dezelfde dag geboren als Lennart. Martijn werd even goed voorbereid, even goed getraind, en was hij even goed op de hoogte van alle proeven die dit seizoen in ‘De Mol’ zaten. Indien Martijn in de eerste aflevering erin slaagde om de auto te bereiken, was het exit Lennart.
Zover kwam het niet. Lennart pakte de zaken heel slim en kordaat aan. Focuste zich, zo zagen we in de overzichtsaflevering, enkel en alleen op de haast 2 meter lange Martijn. Wurmde zich in de strategisch belangrijke derde linie en knalde daar met het paintballgeweer zijn mogelijke vervanger met een raak schot op het linkerbeen uit het spel. Het kon hem uiteraard geen bal schelen wie van de andere kandidaten eventueel wel naar huis moest.
Door niemand verdacht
Lennart was een genadeloze Mol. Die de groep eigenlijk geen euro gunde en liefst de groepspot op nul had zien eindigen. De opvoeder voerde zijn taak uitstekend uit. Al werd hij daarbij ook bijzonder goed geholpen door een groep van wie de meeste leden vooral wilden genieten van hun deelname aan het spel en de anderen zo onhandig bleken dat ze zichzelf uiterst verdacht maakten. Het was zo ‘erg’ dat Lennart pas in de absolute finale voor het eerst als Mol werd aangeduid. Door Sven en uiteindelijk ook, tien minuten voor de ultieme selectieproef, ook door winnares Annelotte.
In aflevering 1 was er uiteraard nog geen verdachte Mol. Toch hadden alle kandidaten minstens één van de vijf vragen juist. Schrijnwerker Jens had, jammer voor hem, de traagste tijd. En sneuvelde dus nog voor de groep op avontuur vertrok. Zoveel pech werd in de reünie-aflevering beloond met een echte Duitse koekoeksklok en een reis. Naar de Moezelstreek.
In aflevering 2 overleven Philip en Sven maar nipt een exit. Zij hebben exact 1 vraag meer goed ingevuld dan Kevin en Dami, die een rode duim krijgen.
Ook in aflevering 3 wordt Lennart door niemand verdacht. Een week later vult iedereen de vragenlijst bijzonder slecht in. Philip en Sven zitten al in een tunnelvisie; zij verdenken elkaar. Vaatchirurg Katrien spreidt op Jasmien en Philip. Een fatale keuze. In aflevering 5 verdenkt Samina Annelotte. Ook fout. In aflevering 6 is Jasmien zeker dat Sven de Mol is. Zij heeft 1 vraag op 20 juist. En krijgt een rode duim. In de laatste aflevering voor de finale is iedereen zeker en overtuigd. Sven en Annelotte verdenken Philip. Die laatste verdenkt Sven, maar heeft geen pasvraag en moet opstappen. In de finale is er eerst een ex aequo tussen Annelotte en Sven. Na tien extra vragen wint Annelotte met twee juiste antwoorden meer dan haar concurrent. De 26-jarige winnares, die met ruim 18.000 euro de kleinste geldprijs ooit won, was doodeerlijk in haar commentaar. “Dit seizoen van ‘De Mol’ is er maar één winnaar: Lennart”, klonk het oprecht.
Zo molde Lennart
Uiteraard was het wegroven van 10.000 euro uit de groepspot de strafste Moldaad van Lennart. Eentje die eigenlijk niet kon omdat het niet de taak van de Mol is om de pot leeg te roven, maar een actie die hij zelf verdedigde als ‘van bij de start opgebouwd’. Zijn andere Moldaden waren minder opvallend. Voor de karaokeproef moest hij niets doen. Lennart kan gewoon niet zingen. Bij de wijnproef saboteerde hij wel degelijk door wijntrossen weg te gooien. Maar Noah en Samina bleken uiterst competitief in het wijnpersen. Bij de 3D-printerproef werd Lennart gebriefd door Gilles de Coster dat hij de duo’s kon samenstellen om zo effectief mogelijk het boeltje te belazeren.
Bij het leggen van de dominosteentjes molde hij subtiel door elk rijtje stenen te laten testen en zelf geen steen juist te leggen. “Ik heb met hun voeten gerammeld”, gaf Lennart toe. Als spits scoorde Lennart helemaal niet in München en molde zo ook weer subtiel. Bovendien lokte hij Sven weg van een rol als keeper. Bij de proef over de herfstbeelden knoeide Lennart er moeiteloos op los. Bij het jodellied voerde hij de slotact bewust fout uit. Als Mol oefende hij vooraf met de Wim Hof-manier om zo zijn adem haast drie minuten in te houden. En op het meer liet hij een resem puzzelstukken verdwijnen. In het meer en in zijn broekspijp. In het vliegtuig moest Lennart niet eens mollen. Dat deed Jasmien zonder het zelf te weten. Aan het Berlijnse hotel wilden ‘De Mol’-makers de ploeg graag wat geld laten verdienen. Maar Lennart zei al na twee seconden ‘euh’. “Geen genade. En ze gaan het me toch weer vergeven”, klonk het. En hij had alweer gelijk, die sakkerse Mol.
En dan waren er nog deze ‘gouden’ tips...
Naar aloude traditie steken de makers van ‘De Mol’ elk seizoen een aantal tips die verwijzen naar de Mol in hun programma. Héél soms een beetje evident, héél vaak onmogelijk te achterhalen. Dat was dit keer niet anders. Deze tips hadden u op weg kunnen zetten:
Aflevering 1: de laatste linie in het graanveld was geen cirkel, maar een driehoek. Niet toevallig. Zo kon je het symbool van het mannelijke geslacht vormen en meteen vijf kandidaten, de vrouwen, uitsluiten.
Aflevering 2: in de atoomschuilkelder gingen de kandidaten naar kamers 228 en 301. De Mol ging kamer 301 binnen. Als je het getal drie een kwartslag naar links draait, krijg je een ronde ‘m’ en het woord ‘mol’. In kamer 301 zaten overigens vier vrouwen en ... ‘de Mol’. Op de bom in de bunker stond dan weer in morse ‘dit is geen tip’.
Aflevering 4: tijdens de proef met de herfstbeelden zaten effectief heel wat beelden verwerkt van deze dagelijkse rubriek op Eén. Wie heel goed had gekeken, had gemerkt dat bij de beelden van het strand van De Haan in de verte een man met groene trui en een grote gouden ‘M’ stond. Lennart dus.
Aflevering 6: kapitein Lennart vliegt simulatorgewijs naar Zaventem. Op een gegeven ogenblik meent hij de bollen van het Atomium te herkennen. Op dat ogenblik krijgen we een zicht van de stad Mol.
Aflevering 7: in het sprookje dat door Michiel Devlieger, de voorganger van presentator Gilles De Coster, werd ingesproken, kreeg de nar een prominente rol. De nar, die was met wat verbeelding uiteraard Lennart.
Alle afleveringen: de geadopteerde hond Isidoor zat niet alleen op de schoot van zijn nieuwe baasje Annelotte, maar ook bij Lennart. Die streelde en tikte niet zomaar op de hond. Hij deed dat in morsecode. En vormde daarbij het woord ‘Mol’.
Alle afleveringen (bis): de makers monteerden in elke aflevering bij beelden van Lennart een toon van ruim 20 Kilohertz, een schrille toon die te hoog is voor het menselijk gehoor, maar pijnlijk goed te horen voor kijkende honden. De hondjes keken dus op wanneer de Mol in beeld kwam.