Zondag 02/04/2023

Aanslagen Brussel

Zo reageert de internationale pers op het charmeoffensief van Michel

Premier Charles Michel, gisteren tijdens de persconferentie. Beeld Photo News
Premier Charles Michel, gisteren tijdens de persconferentie.Beeld Photo News

Buitenlandse media lijken maar matig enthousiast te reageren op het charmeoffensief van premier Charles Michel, gisteren. Veel grote titels verstoppen zijn boodschap achter het nieuws dat een van de daders van de aanslagen voor het Europees Parlement werkte, "recht onder hun neus". Andere media zwijgen er helemaal over, of hebben het over "het falen van België". Een overzicht.

Jill Casters

Tijdens hun persconferentie zeiden Michel en Brussels minister-president Rudi Vervoort gisteren dat België en Brussel klaar zijn om terug te keren naar het normale leven. Maar vooral wilden ze een boodschap van eenheid en wederopstanding de wereld insturen. Zo hoopten ze een punt te zetten achter het zwartepieten tussen de Europese veiligheidsdiensten en het slechte imago dat ons land de afgelopen weken in de internationale media kreeg aangemeten.

Of dat gelukt is, is maar de vraag. Michel kreeg tijdens de persconferentie van de aanwezige journalisten een spervuur van vragen over het "falen van België". De Volkskrant, een van de weinige titels die een volledig artikel wijden aan Michels boodschap, heeft het zelfs over een tribunaal. 'Een land - België - staat in de beklaagdenbank. Premier Charles Michel wordt geconfronteerd met een spervuur aan kritische vragen. De persconferentie krijgt het karakter van een tribunaal, met de internationale pers als vasthoudende aanklager', klinkt het in de krant.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

De Volkskrant geeft de eerste minister gelijk wanneer hij zegt dat elk land zijn successen en mislukkingen heeft. 'Maar hij kan in de zaal niet het gevoel wegnemen dat België een geval apart vormt', klinkt het nog. 'Politiediensten werken niet samen, de inlichtingendienst is te klein, politici wuiven veel weg en de door de taalgrens ingegeven decentrale staatsstructuur is te complex om heel effectief te zijn.

Vele media lijken Michels pleidooi niet te willen horen. Grote titels als The Guardian en Die Welt maken op hun website geen melding van het charmeoffensief van de premier.

Studentenjob

Andere titels maken wel melding van de argumenten van de premier, maar pas na in te zoomen op het nieuws dat een van de terroristen voor het Europees Parlement gewerkt heeft - al was dat maar enkele maanden als jobstudent bij een schoonmaakfirma. 'Right under their noses', luidt de veelzeggende kop van Express, dat verder stelt dat de eerste minister zijn land wel moest verdedigen na beschuldigingen van een chaotische terreurbestrijding.

Ook de Duitse weekbladen Die Zeit en Der Spiegel vinden de studentenjob van Najim Laachraoui groter nieuws dan Michels oproep tot een betere samenwerking. Van de persconferentie onthouden ze vooral dat hij het had over "het falen van de veiligheidsdiensten". Dat laatste doen ook de Franse kranten Le Monde en Le Figaro. Eveneens onder de noemer 'Een van de daders werkte in het Europees Parlement', weidt de BBC in een artikel op zijn website wel verder uit over de persconferentie van Michel.

null Beeld Express
Beeld Express

Geen 'failed state'

De grote Amerikaanse media beperken zich tot een ongekleurd verslag van de persconferentie. 'Belgisch premier slaat terug na buitenlandse kritiek op veiligheid', kopt The New York Times. 'Premier ontkent dat België zwakste veiligheidsschakel is in Europa', luidt het in de Washington Post. CNN citeert Charles Michel: "Ik aanvaard niet dat een aanslag van ons een 'failed state' maakt".

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine heeft de boodschap wel begrepen. 'Heeft een staat gefaald, als ze in 2015 meer dan 100 mensen veroordeeld heeft wegens terroristische misdrijven?', schrijft de krant, die zich overigens wel afvraagt waarom vooroordelen over ons land vaak zo eenzijdig zijn.

null Beeld Frankfurter Allgemeine
Beeld Frankfurter Allgemeine

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234