Zondag 23/02/2020

Daan

Zo klinkt de muziek van Daan, gespeeld door een symfonisch orkest

Daan Stuyven is een van de ambassadeurs van AlphaPlay. De popmuzikant stelde een klassieke playlist samen, die hieronder is te beluisteren.Beeld AlphaPlay

Benieuwd hoe de muziek van Daan klinkt, wanneer het gespeeld wordt door een symfonisch orkest? En welke klassieke muziek daar naadloos bij aansluit? Beluister hier de playlist die Daan Stuyven samenstelde voor streamingdienst AlphaPlay.

De diepe stem van Daan Stuyven geeft zijn muziek al de nodige dramatiek. En het 25-koppige orkest Frascati Symphonic deed daar begin maart nog een schepje bovenop. Tijdens een gelegenheidsconcert brachten ze samen een orkestrale versie van zijn muziek.

Die formule wordt op termijn allicht herhaald met een tournee. Maar van de eerste opvoering bestaat ook een opname. Twee van die nummers zijn momenteel te beluisteren via de streamingdienst AlphaPlay, gespecialiseerd in klassiek. Voor de gelegenheid stelde Daan een playlist samen uit de catalogus van het Belgisch-Franse label (onderaan te beluisteren), met daartussen ook de symfonische uitvoeringen van 'Victory' en 'Parfaits mensonges'.

De geur van terpentijn

"Mijn vader stopte mij altijd in bed als ik zo vier vijf zes jaar oud was", vertelt hij. "Mijn vader is kunstschilder en ik wist dat wanneer ik in bed lag, hij pas wild kon beginnen schilderen en compleet passioneel te werk kon gaan. Maar dat deed hij altijd met klassieke muziek. Sindsdien associeer ik de euforie van een schilderende vader altijd met klassieke muziek."

"En af en toe als ik een klassieke zender opzet, dan, boem, krijg ineens flashbacks van stukken die ik 1000 keer heb gehoord als klein kind. Ook de geur van terpentijn. Omdat mijn vader met olieverf schilderde en niet met acryl. Als ik nu een drogist binnen ga en in ruik terpentijn, dan hoor ik gewoon klassieke muziek."

Met playlists als deze hoopt AlphaPlay potentiële nieuwe liefhebbers aan te trekken. Eerder stelde dirigent Philippe Herreweghe ook al zo'n lijst samen. “Ik haat algoritmen, dat is verdomming", zegt Charles Adriaenssen van Outhere Music, het Brusselse label dat boven AlphaPlay staat. "Daarom bieden wij geen lijsten aan op basis van het luistergedrag van de gebruiker. Zolang artificiële intelligentie die samenstelt op basis van analogieën, krijg je nooit iets écht nieuw voorgeschoteld. Daarom geloof ik in menselijk cureren, en dat doen we met deze playlists.”

Lees hier ons interview met Charles Adriaenssen over zijn investering in wat ooit een dode business leek: de klassieke muziek.

Lees hier onze reportage over Daan en zijn concert met Frascati Symphonic.