Vrijdag 09/06/2023

Muziek

Zimmerman versus Zimmerman: "SHIT, wat heb ik hier nu allemaal geschreven?"

Simon Casier. Beeld rv anton coene
Simon Casier.Beeld rv anton coene

Een relatiebreuk, de nasleep ervan en een nieuwe verliefdheid tooien The Afterglow, het debuut van de Balthazar-bassist Simon Casier. We toetsen zijn zielenroerselen af aan die van Robert Allen Zimmerman, a.k.a. Bob Dylan.

Sacha Van der Speeten

"Mijn lievelingstekst op de plaat?" Simon Casier moet niet lang nadenken. 'Oh baby, I've been around, but not around enough / But what more can I do than ask you for my love.' Het is een beetje de samenvatting van de plaat, vind ik."

Break-upplaten waardoor een streep hoop gloort, zijn zeldzaam, maar Casier slaagt erin donkerblauw en roodgloeiend te versmelten in rafelige punkpopsongs en zwalpende indieballads. Vindt hij een troostende schouder bij opperbard Bob Dylan? Wie zijn band Zimmerman noemt, vraagt er immers om. We fietsen door de thema's van Casiers debuut The Afterglow aan de hand van nonkel Bobs tekstfragmenten. Van spijt en twijfel over jaloezie tot opluchting.

The storms are raging on the rollin' sea
And on the highway of regrets
The winds of change are blowing wild and free
You ain't seen nothin' like me yet.

(Bob Dylan, 'To Make You Feel My Love')

Simon Casier: "Mijn plaat gaat over het gevoel dat een relatie op de klippen zal lopen en over de periode die volgt. Ik vraag me er af hoe anders het leven had kunnen zijn als de relatie was doorgelopen. In 'What Will We Do? And When?' zing ik "Everything happens for a cause and not because / it's not ideal but I wish it was." De onmacht kan zwaar wegen. Nu ja, in 'You Won My Heart' zing ik dan weer: "I have no regrets"(gniffelt) en "I'm not afraid of the unknown."

Do you love me,
Or are you just extending good will?
Do you need me as half as you say,
Or are you just extending good will?

(Bob Dylan, 'Is Your Love In Vain')

Casier: "Dylan basht de ander hier stevig. Bij mij is het toch anders. De liedjes gaan toch vooral over mezelf. Zelfs in liedjes waar ik over 'you' zing, gaat het vaak over mezelf. (lacht) Twijfel is ongezond voor een muzikant. Ik heb tijdens het ontstaansproces totaal niet getwijfeld. Van sommige liedjes heb ik opzettelijk de ongemixte demoversie behouden. Ik had kunnen aarzelen en dat liedje toch nog eens opnieuw kunnen opnemen. Bon, je moet jezelf in vraag stellen, dat klopt. Maar deze plaat zat vooraf haast integraal in mijn hoofd en ik heb er alles aan gedaan om ze op deze manier ter wereld te krijgen. Niet teveel moeten twijfelen doet deugd, zo simpel is het. Voor je het weet, word je onzeker en dat wil geen enkele muzikant!"

Well, I see you got a new boyfriend
You know, I never seen him before
Well, I saw him
Makin' love to you
You forgot to close the garage door
You might think he loves you for your money
But I know what he really loves you for
It's your brand new leopard-skin pill-box hat.

(Bob Dylan, 'Leopard-Skin Pill-Box Hat')

Casier: "Ja, dat is jaloezie, maar die zit niet in mijn plaat. (beslist) Nope. Okee, het hoofdpersonage voelt dat zijn relatie gaat stoppen en vindt dat jammer. Ik ben trouwens totaal geen jaloerse mens. (twijfelt) Goh, als ik de liedjes eens overloop, vind ik toch nergens een spoor van jaloezie. (lacht)

"In 'I Don't Want It That Bad' zing ik herhaaldelijk dat ik 'het' niet wil, maar het uitgangspunt van het liedje is ironisch genoeg dat ik er wél naar verlang. Wat dat 'het' is? Dat zeg ik niet. Andere mensen hoeven dat niet te lezen. Dat klinkt raar, hé? Tja, ik bedacht me achteraf wel: shit, wat heb ik hier nu allemaal geschreven? Ik ga dat moeten uitleggen. Maar toen was het te laat om nog iets te verbloemen."

Leave your stepping stones behind, something calls for you
Forget the dead you've left, they will not follow you
The vagabond who's rapping at your door
Is standing in the clothes that you once wore
Strike another match, go start a new
And it's all over now, Baby Blue

(Bob Dylan, 'It's All Over, Baby Blue')

Casier: "Wel een mooie tekst, ja. Die opluchting zit ook in mijn plaat. Zij het het soort opluchting zonder een negatieve connotatie. Het zit in 'Someday Maybe' en in 'What Will We Do? And When?', ook al ben ik daar toch eerder zoekende.

"In tegenstelling tot Dylan heb ik niet baf-boef! de poort toegetrokken. Mijn plaat is een verwerkingsproces. Het moest eruit. Mijn opluchting is er geen van 'oef'. Neem nu een liedje als 'You Won My Heart': dat gaat over mijn nieuwe vriendin (Noémie Wolfs, SVS). Zij zingt de tweede stem. An sich is het een erg trieste tekst, geen zorgeloos liefdesverhaaltje. Ik vond het in eerste instantie wel grappig om haar die tekst te laten zingen. Misschien was het een beetje schizofreen voor haar om zoiets te doen, ja. Tiens, heeft Lenny Kravitz niet ooit iets soortgelijks geflikt met een van zijn vriendinnen?"

The Afterglow (●●●❍❍) verschijnt morgen bij Sony. Beeld rv
The Afterglow (●●●❍❍) verschijnt morgen bij Sony.Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234