Vrijdag 03/02/2023

Cultuurtelex

Zelfs vanuit uw kot kunt u aan cultuur doen: dit zijn de cultuurtips van vandaag

Isolde Lasoen maakte voor Radio 1 een eigen  versie van ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy. Beeld RV
Isolde Lasoen maakte voor Radio 1 een eigen versie van ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy.Beeld RV

Geen sector creatiever dan de culturele. Dus kan er zelfs in tijden van corona aan cultuur worden gedaan, vanuit uw eigen kot.

Robin Broos

Donderdag 2 april 2020

FILM. Een van de meest invloedrijke Belgische films aller tijden, Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles van Chantal Akerman, is vanaf vandaag te streamen. De komende weken zal het Koninklijk Belgisch Filmarchief Cinematek zijn gerestaureerde films online ter beschikking stellen. Onder meer Anyway the Wind Blows (Tom Barman), Daens (Stijn Coninx) en Manneken Pis (Frank Van Passel) volgen nog. Jeanne Dielman is te bekijken via de platforms van Lumière, Universciné en Uncut (die laatste vanaf 8/4).

Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles, van Chantal Akerman. Beeld RV
Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles, van Chantal Akerman.Beeld RV

FILM. Ook de streamingcatalogi van onder meer Lumière en Dalton/Cinema ZED worden nog aangevuld. De Italiaanse film L’Immortale, het VietnameseThe Third Wife en tekenfilm De beroemde bereninvasie van Sicilië gingen zo online in avant-première. De Aretha Franklin-film Amazing Grace, Film Fest Gent-opener Les Misérables en Vlaamse verrassing De Patrick zijn al te bekijken, vaak ook via VOD.

EXPO. Het Design Museum Gent opende én sloot Kleureyck op dezelfde avond. Zijn nieuwste tentoonstelling gaat over het bijzondere kleurenuniversum van Jan van Eyck en laat zien wat kleur betekent voor heden­daagse designers. Vanuit hun eigen kot geven de designers uit de expo meer uitleg bij hun werk, als stiekeme vooruitblik op designmuseumgent.be voor de ongeziene tentoonstelling.

KLASSIEK. Het Concertgebouw in Amsterdam gaat vrijdagavond de ‘Matthäus-Passion’ van Johan Sebastian Bach streamen. Het is een uitvoering uit het archief van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van de Hongaarse dirigent Iván Fischer. Normaal waren er in deze periode liefst dertien uitvoeringen van het werk gepland. Het onlinealternatief is vrijdag om 19 uur te zien via YouTube of Facebook.

Woensdag 1 april 2020

MUZIEK. Sinds de sluiting deelt de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique elke dag een concertopname uit zijn rijke archief op de site abconcerts.be. En deze week staat die ‘AB Canapé’ volledig in het teken van Belgische muziek, om met de hashtag #ikluisterbelgisch de muziekhelden van hier een hart onder de riem te steken. Passeren onder meer de revue: Intergalactic Lovers, Balthazar en Brihang.

MUZIEK. Radio 1 gaat nog een stap verder met de interpretatie van de hashtag #supportyourlocalscene. Zij vragen artiesten om hun versie van het lied-met-passende-titel ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy op te nemen. Zo waren er al prachtige versies te horen van onder meer singer-songwriter Tom Helsen, sopraan Astrid Stockman en Isolde et Les Bens (de band van drummer/zangeres Isolde Lasoen).

EXPO. En ook de hashtag #MuseumAtHome wordt uitgebreid. De tentoonstelling Hyperrealism Sculpture. Ceci n’est pas un corps die momenteel staat opgesteld in La Boverie in Luik, is tijdelijk virtueel te bezoeken op expo-corps.be. De wandeling loopt doorheen de 44 hyperrealistische sculpturen van kunstenaars als Duane Hanson, Ron Mueck, George Segal en John De Andrea.

FILM. Filmmagazine Vertigo vroeg filmkenners en -liefhebbers om kijktips en deelt deze met de hashtag #cinemacorona. Sven De Ridder koos al voor de vergeten Disneyfilm Dragonslayer, filmdocente en Cinema Canvas-gezicht Anke Brouwers ging voor het vier uur durende A Brighter Summer Day van de Taiwanese cineast Edward Yang en ondergetekende De Morgen-journalist schoof de tijdloze Marilyn Monroe-klassieker Some Like it Hot naar voren.

Dinsdag 31 maart 2020

FILM. Cold War-regisseur Pawel Pawlikowski stelt vier van zijn prijswinnende documentaires gratis ter beschikking op Vimeo. Pawlikowski werd geboren in Polen, woonde als tiener in het Verenigd Koninkrijk maar is inmiddels teruggekeerd. De docu’s zijn begin jaren 1990 gemaakt voor de BBC, en daarin blijkt zijn interesse voor Oost-Europa: drie docu’s spelen zich af in Rusland, één in Bosnië.

LITERATUUR. Behoud de Begeerte selecteert elke woensdag en zaterdag een voorstelling uit zijn videoarchief onder de naam ‘Tournée Digitale’. De voorstellingen gaan in ‘première’ op YouTube om 15 uur en blijven daarna beschikbaar. Morgen is De kleine lettertjes uit 2017 aan de beurt, een literaire voorstelling voor prille geletterden. Zaterdag diepen ze de tweede editie van Saint Amour, uit 1991 alweer, uit het archief.

EXPO. Het Parijse museum Fondation Louis Vuitton nodigt bezoekers voortaan drie keer per week uit voor een digitale ontmoeting op Facebook en YouTube. Woensdag om 18 uur start een bezoek aan een expo, met commentaar van de curatoren. Vrijdag om 20.30 uur is er een liveconcert vanuit het Auditorium en zondag om 17.30 uur een concert door de Classe d’Excellence de Violoncelle. Alle info via de hashtag #FLVfromhome.

WORKSHOPS. Het Oostends-Brugse kunstencentrum KAAP zal de komende dagen een aantal concerten en workshops livestreamen. Woensdag is er om 10 uur een Feldenkrais class door danseres Meytal Blanaru, donderdag een concert van Bert Cools en vrijdag een sessie met Sjahin During en Bence Huszar. Actrice Sien Vanmaele geeft kookworkshops via Zoom. Inschrijven kan op kaap.be en is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt.

Actrice Sien Vanmaele geeft kookworkshops via Zoom. Beeld RV
Actrice Sien Vanmaele geeft kookworkshops via Zoom.Beeld RV

Maandag 30 maart 2020

MUZIEK. Kristof Michiels ofwel DJ 4T4 van ’t Hof van Commerce heeft zich het afgelopen weekend in zijn kot beziggehouden met Kuifje in Quarantaine, een mixtape met alleen Belgische muziek. Weer een uur afzondering goed gespendeerd, en dan nog met een exclusieve Meneer Michiels-track featuring Flip Kowlier. La Belgique, c’est fantastique.

PODIUM. Steeds meer theatergezelschappen zetten oude voorstellingen integraal online. De website podiumaanhuis.be van Cultuur Connect bundelt ze nu ook, met veel cultuur voor het hele gezin. Van het hilarische Hier waak ik van Janne Desmet en Villanella, over het onzinstuk Ola Pola Potloodgat van BRONKS en het TheaterFestival, tot jazz voor kinderen met Thelonious van Zonzo Compagnie.

KLASSIEK. Evil Penguin TV biedt een maand lang zijn onlinevideocatalogus evilpenguintv.com gratis aan voor amateurs, freaks en cultuurminnaars. Daarin zitten diverse programma’s met toporkesten, jazzensembles, dans- en theatervoorstellingen, allemaal van eigen bodem. Zo kunt u vanuit uw eigen nest genieten van opvoeringen door onder meer Brussels Philharmonic, Vlaams Radiokoor en Concertgebouw Brugge.

Evil Penguin TV biedt een maand lang zijn onlinevideocatalogus evilpenguintv.com gratis aan. Beeld RV
Evil Penguin TV biedt een maand lang zijn onlinevideocatalogus evilpenguintv.com gratis aan.Beeld RV

EXPO. In 1970 pleitte de Oostenrijkse Amerikaan Victor Papanek in zijn boek Design for the Real World voor ontwerpen die rekening houden met sociale gelijkheid, inclusie en duurzaamheid. Na vijftig jaar nog steeds actueel, alleen jammer dat de door Vitra uitgetekende expo over Papanek in C-Mine Genk gesloten is. De Morgen-journalist Lieven Trio neemt je daarom mee door de expo in twee filmpjes, te bekijken op YouTube.

Zondag 29 maart 2020

JAZZ. In Jazziness vertelt jazzliefhebber Frederik Goossens op een boeiende wijze over all things jazz. Van bebop tot Miles Davis, van fusion tot Fred Astaire. Dat doet hij in het gezelschap van gastvrouw Ellen Leemans, die zich wat meer in het genre wil verdiepen. De podcast is een initiatief van stadsfestival Brussels Jazz Weekend. Of het festival eind mei kan doorgaan, is afwachten. Maar intussen is er dus de podcast voor in uw kot.

In Jazziness vertelt jazzliefhebber Frederik Goossens op een boeiende wijze over all things jazz. Beeld RV
In Jazziness vertelt jazzliefhebber Frederik Goossens op een boeiende wijze over all things jazz.Beeld RV

PODIUM. Het Antwerpse Toneelhuis doopt zich de komende tijd noodgedwongen om tot Huistoneel. De Toneelhuis-makers doen uitzonderlijk hun ding vanuit hun eigen kot. Zo brengt Guy Cassiers 65 dagen lang verhaaltjes voor het slapengaan, telkens om 21 uur op Facebook. Benjamin Verdonck maakt dagelijks nieuw beeldend werk in quarantaine. En acteurs spelen hun favoriete fragment vanuit hun huiskamer.

PODIUM. De Brusselse KVS zet dan weer de Odyssee in de schijnwerpers, in de bekroonde vertaling van dichter Patrick Lateur. Elke dag deelt de schouwburg een zang op Facebook. “Als u rustig meedeint op de verzen – meestal minder dan een uurtje – dan bent u over 24 dagen, evenveel als zangen, of als letters in het Griekse alfabet, weer thuis. Op Ithaca.” Onder meer Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Bartel Jespers en Tim Bogaerts passeerden al de revue.

De Brusselse KVS zet dan weer de Odyssee in de schijnwerpers, in de bekroonde vertaling van dichter Patrick Lateur. Beeld RV
De Brusselse KVS zet dan weer de Odyssee in de schijnwerpers, in de bekroonde vertaling van dichter Patrick Lateur.Beeld RV

EXPO. Het Guggenheim Museum in Bilbao lanceert #GuggenheimBilbaoLive, een achter de schermen van het prachtige Frank Gehry-gebouw, zolang het noodgedwongen gesloten blijft. De bundeling video’s is de afgelopen dagen opgenomen achter gesloten deuren, door een groepje enthousiaste medewerkers van het museum. Te bekijken op guggenheim-bilbao.eus.

Guggenheim Bilboa. Beeld RV
Guggenheim Bilboa.Beeld RV

Donderdag 26 maart 2020

RADIO. Steeds meer mediamerken grijpen terug naar oude reeksen voor hun digitale aanbod. Alleen is dat bijzonder als het om radio gaat, omdat die programma’s vaak maar één keer zijn uitgezonden. Met de podcast Rendez-vous duikt Studio Brussel in zijn eigen geschiedenis, met intussen legendarische afleveringen van Het leugenpaleis (1999), een rit op de autoroute du soleil met Discobar Galaxie (2004) en het reportagemagazine De Eburonen (2005) van Otto-Jan Ham en Stijn Van de Voorde.

MUZIEK. Bozar vroeg enkele muzikanten met wie ze nauwe banden hebben om vanuit hun woonplaats een liveconcert te verzorgen. Woensdag gaf mandolinespeler Avi Avital al zo’n Bozar@home-sessie op bozar.be. Vandaag om 20 uur is pianist Igor Gehenot aan zet. De volgende weken volgen nog Seckou Keita, Romina Lishka & Marnix De Cat, Bram De Looze en Reinoud Van Mechelen & Anna Besson.

LITERATUUR. Querido Academie leert thuisblijvers om creatief te schrijven met haar pas gelanceerde onlineschrijfplatform. Onder het het motto ‘Verzet je zinnen’ delen ze elke dag schrijftips en een opdracht op Facebook. Iedereen kan meedoen, van beginnend schrijver tot ervaren auteur. De volgende dag geeft een docent van de opleiding of redacteur van Singel Uitgeverijen feedback op een aantal van de ingeleverde teksten.

Querido Academie leert thuisblijvers om creatief te schrijven met haar pas gelanceerde onlineschrijfplatform. Beeld RV
Querido Academie leert thuisblijvers om creatief te schrijven met haar pas gelanceerde onlineschrijfplatform.Beeld RV

COMEDY. Henk Rijckaert biedt zijn nieuwste comedyshow Maker gratis aan op zijn YouTube-kanaal. De voorstelling ging in januari 2019 in première en brak een lans voor het maak-het-zelfprincipe. Zo vertelt Rijckaert er over de kracht van onze eigen handen, over dingen uitvinden en maken. Voor de show ontwierp hij zelf een microfoon en een statief.

Woensdag 25 maart 2020

DOCU. De Morgen biedt troost in tijden van quarantaine. Het documentairefestival Docville in Leuven werd uitgesteld door de coronamaatregelen, maar uw krant trakteert haar abonnees alvast op een selectie van drie spraakmakende films, geselecteerd door de redactie: Sakawa, Third Act en Hollywood aan de Schelde. Vanaf donderdag tot 22 april gratis te bekijken op demorgen.be/gratisdocu.

FILM. Docville zelf verplaatste het documentairefestival naar eind september. Intussen organiseert het een mini-editie online, waarvoor het nieuwe films tegen betaling aanbiedt op het streamingplatform dalton.be. Onder meer Sans Frapper over de verkrachting van een jonge vrouw en Annapolis – Giant City over het Antwerpse dorpje Sint-Anna op Linkeroever gingen er woensdag in première.

Dinsdag 24 maart 2020

GAMES. “We spelen een spel vanavond”, klonk het vroeger in de reclames. Maar in tijden van corona kan dat ook van op afstand. Tv-maker Thomas Huyghe bracht de afgelopen dagen collega’s virtueel samen om ‘De coronisten van Catan’, ‘De flatste curve ter wereld’ en ‘Risk’ te spelen. Tussen de deelnemers zaten onder meer Otto-Jan Ham, Jonas Geirnaert, Julie Mahieu, Chrostin en Astrid Stockman. Woensdag om 20.30 uur staat ‘Het woordenboekspel’ op het programma, live te volgen op YouTube. Voor Huyghe is het alvast geen kwestie van winnen. “Ik hoop vooral dat de mensheid wint tegen het virus”, schrijft hij in een WhatsApp-bericht.

FILM. Wiels, het Brusselse Centrum voor hedendaagse kunst, lanceert een lockdown-filmprogramma gecureerd door kunstenaars die tentoonstellingen hadden of in residentie waren in het kunstcentrum. Elke dinsdag worden er op Vimeo twee nieuwe video’s gedeeld, en deze week zijn dat 14th Street van Wolfgang Tillmans en Tropical Siesta van Thao Nguyen Phans. Verder deelt Wiels ook 93 tekeningen van kunstenaars, ontwerpers en creatievelingen voor kinderen (en volwassenen) om zelf in te kleuren.

MEDIA. In plaats van zomaar wat oude afleveringen online te zwieren, halen sommige mediamakers hun succesnummers van vroeger nog eens van onder het stof, en blikken ze nieuwe content in vanuit hun kot. Dinsdagmiddag waren Bart Peeters en Hugo Matthysen te horen in een nagelnieuw Het leugenpaleis-item: ‘De Itegemse Cronakroniek’, te herbeluisteren op radio1.be. En voor Iedereen beroemd op Eén trekt Stijn Van der Stockt vanavond nog eens zijn coach-kostuum aan, om als coronacoach de natie aan te moedigen vanuit quarantaine. “Ik heb enkel twee dochters en een vrouw om aan te moedigen, zo leren de kinderen meteen dat tv maken hard en onderbetaald werk is.”

Voor Iedereen beroemd op Eén trekt Stijn Van der Stockt vanavond nog eens zijn coach-kostuum aan, om als coronacoach de natie aan te moedigen vanuit quarantaine. Beeld VRT
Voor Iedereen beroemd op Eén trekt Stijn Van der Stockt vanavond nog eens zijn coach-kostuum aan, om als coronacoach de natie aan te moedigen vanuit quarantaine.Beeld VRT

Maandag 23 maart 2020

DANS. Kinderen voor Kinderen – jawel, dat bestaat nog steeds – houdt zijn jonge kijkers thuis actief. Op het eigen YouTube-kanaal staat voortaan elke werkdag een nieuwe dansvideo, gebaseerd op een nummer uit het laatste Kinderen voor Kinderen-album Reis mee. De video’s worden gemaakt door de koorkinderen die op dit moment ook allemaal thuiszitten. Zij laten zien hoe de dans gaat, waarop kinderen thuis hun pasjes kunnen na- en meedoen.

LITERATUUR. Het laatavondprogramma Zandman op Radio 1 sluit sinds deze week elke avond af met een kortverhaal. Toppers in het genre, gekozen en ingelezen door de mooiste stemmen uit de Vlaamse culturele wereld. Onder meer Jan Decleir, Wim Opbrouck en Natali Broods doen mee. “Ik ben zo blij dat de brommende stem van Jan Decleir ons voorleest voor het slapengaan”, zegt initiatiefneemster Ruth Joos. “Hij koos voor de klassieker Het verraderlijke hart van Edgar Allen Poe. Als een soort sinterklaasgeschenk uit lang vervlogen tijden. Van de schoonheid en de troost.” Na de avonduitzending zijn alle voorgelezen verhalen te downloaden als podcast via radio1.be.

Het Radio 1 latenight-programma Zandman sluit vanaf maandag elke avond af met een kortverhaal. Beeld RV/Massaaki Komori
Het Radio 1 latenight-programma Zandman sluit vanaf maandag elke avond af met een kortverhaal.Beeld RV/Massaaki Komori

THEATER. Het Brusselse danstheatergezelschap Peeping Tom heeft drie voorstellingen gratis online gegooid. Het gaat om hun eerste trilogie – Le Jardin, Le Salon en Le Sous Sol – die het maakte tussen 2002 en 2007 en waarmee het wereldwijd doorbrak. De stukken zijn te bekijken op vimeo.com. En ook Toneelspelersgezelschap STAN deelt captaties van integrale voorstellingen in deze turbulente periode. Het begon met JDX – a public enemy, een klassieker uit 1993 met onder meer Sara De Roo, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen, te vinden op de Facebook-pagina van TG Stan.

Frank Vercruyssen en Damiaan De Schrijver in 'JDX - a public enemy' van tg STAN. Beeld Bert Nienhuis
Frank Vercruyssen en Damiaan De Schrijver in 'JDX - a public enemy' van tg STAN.Beeld Bert Nienhuis

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234