Maandag 05/12/2022
Ralph Macchio vertolkt binnenkort de rol van wijze sensei in Het Karate Kid-vervolg Cobra Kai, te zien op YouTube Red.  Beeld rv
Ralph Macchio vertolkt binnenkort de rol van wijze sensei in Het Karate Kid-vervolg Cobra Kai, te zien op YouTube Red.Beeld rv

DM Zapt

YouTube, waar schermcoryfeeën als geslagen hondjes naartoe kruipen

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Ronald Meeus over YouTube als tv-begraafplaats.

Roland Meeus

Kent u Ralph Macchio nog? In de HBO-serie Entourage draafde hij eventjes op als een voormalige kindacteur die family man werd, en af en toe in het geniep het beest ging uithangen in de Playboy Mansion. Dat imago had de acteur, die in 1984 als 23-jarige wereldberoemd werd in The Karate Kid, dus dertien jaar geleden al. En zijn IMDb-pagina laat sinds die tijd ook niet veel bijzonders meer zien: tv-filmpjes, een bijrol in Ugly Betty en een poging om wat cult appeal te forceren als flik in David Simons puike The Deuce.

Wel, diezelfde Ralph Macchio keert terug naar de rol die hem wereldberoemd maakte in het Karate Kid-vervolg Cobra Kai, waarin hij deze keer de rol van wijze sensei zal vertolken. Cobra Kai komt niet in de cinema en het wordt ook geen Netflix Original, maar landt binnenkort rechtstreeks op het videokanaal YouTube. Op YouTube Red, welteverstaan, de alleen in enkele Angelsaksische landen beschikbare betalende versie ervan. Maar toch, er zijn prestigieuzere kanalen om na bijna dertig jaar - in 1989 was er nog een Karate Kid III, helpt IMDb me te herinneren - je oude glorierol opnieuw op te nemen.

Has-beens die hun oude glorie nieuw leven proberen in te blazen op YouTube: het is een trend die ook in ons land zijn kop aan het opsteken is. Want nu we toch ouwe koeien uit de gracht aan het sleuren zijn (of toch zeker koeien van gevorderde leeftijd): weet u nog wie Marcel Vanthilt is? De mens rockte in de jaren 80 - dat 'rocken' is overigens zonder enig sarcasme bedoeld - als frontman van de belpopgroep Arbeid Adelt!, werd een van de eerste Europese VJ's van de muziekzender MTV en wist halfweg de jaren 90 nog wat gezonde onnozelheid op het scherm te brengen in zijn tv-show Tilt!. Maar de afgelopen twintig jaar trad Vanthilts normalisering in. Op een bepaald moment ging hij zelfs Tien voor taal presenteren, godbetert! Wel, ook dit inmiddels in de schaduwen gedrongen schermcoryfee is aan een eigen YouTube-kanaal bezig, waarop hij ons weer zal verblijden met zijn oude pedigree van vrolijke onzin.

Vroeger namen ex-schermgezichten als verloren schapen deel aan kookprogramma's om toch nog eens een camera op hun snuit gericht te zien, vandaag nemen ze hun toevlucht tot een open platform als YouTube, waar er geen barrières meer zijn om toch nog een publiek te vinden.

Het jonge, jolige, witzige volkje dat dat digitale platform momenteel claimt, krijgt er dus wellicht concurrentie bij. En misschien is dat precies wat YouTube kan gebruiken. Stel je voor dat Ralph Macchio met zijn epische kraanvogelschop uit The Karate Kid opnieuw wat nostalgische harten doet bonzen. Of dat Vanthilt, van carte blanche genietend omdat hij alles zelf filmt met zijn smartphone, zonder een producer in de buurt, het fijnzinnige bullebakschap van zijn jongste jaren weer terugvindt.

Het zal misschien ook de YouTube-jonkies ertoe aanzetten om een béétje voorbeeld te nemen aan de - hopelijk - aandoenlijke gedrevenheid van deze twee oudere heren, en ook zelf eens wat meer moeite te doen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234