Zaterdag 10/06/2023

Interview

Yasmine Schillebeeckx: "Wij zijn allemaal seksistisch"

Yasmine Schillebeeckx. Beeld Bob Van Mol
Yasmine Schillebeeckx.Beeld Bob Van Mol

Eerst was er een column over seksisme op straat, daarna lanceerde ze mee #WijOverdrijvenNiet en nu heeft ze ook haar eerste boek klaar. Daarin fileert blogster Yasmine Schillebeeckx (25) de vele gezichten van seksisme. "Vrouwen taxeren op hun uiterlijk? Ik betrap mezelf er ook op."

Sara Vandekerckhove

Echte vrouwen? Die zijn slank. Maar natuurlijk ook niet zo slank dat ze geen borsten of billen meer hebben. En ze dragen bij voorkeur smaakvolle pumps en kleedjes, want joggingbroeken en vormloze T-shirts zijn enkel kledingstukken voor dames die alle zelfrespect verloren hebben.

Het zijn uitspraken zoals deze die blogster Yasmine Schillebeeckx inspireerden voor haar eerste boek Echte vrouwen bestaan niet. "Ik had een opiniestuk geschreven over vrouwen met een maatje meer en werd meteen overstelpt door allerlei reacties. 'Echte vrouwen hebben rondingen', zei iemand op mijn Facebook-pagina. Anderen vonden dan weer dat 'echte vrouwen net mager moeten zijn'. Dat vond ik behoorlijk storend. Wat zijn echte vrouwen? Je hebt vrouwen met allerlei verschillende soorten lichamen. Er is geen vast lichaamstype of vaste persoonlijkheidskenmerken. Alle vrouwen zijn echte vrouwen. Terwijl de 'echte vrouw' eigenlijk niet bestaat."

Hoe komt het dat het beeld van 'die echte vrouw' zo hardnekkig is?
Schillebeeckx: "Door de eeuwen heen is er een ideaal gecreëerd waaraan vrouwen moeten voldoen, zowel qua kleding, hun seksleven als de manier waarop ze door mannen behandeld moeten worden. Let wel, iedereen heeft een beeld van hoe vrouwen moeten zijn en hoe ze zich moeten gedragen. We zijn eigenlijk allemaal best seksistisch."

U ook?
"Ja, eigenlijk wel. Ik heb mezelf er ook al op betrapt dat ik mensen taxeer op hun uiterlijk. Zo was ik op vakantie met een goede vriendin in New York en zaten we daar op een bankje naar 'mensen te kijken'. Zij zag vooral het positieve en deelde een heleboel complimenten uit, terwijl ik constant zat af te geven op hoe mensen eruitzagen. 'Wat heeft die nu aan?' of 'Wat een vreselijke outfit!'."

"Bovendien had ik vooral kritiek op vrouwen die passeerden. De mannen, daar lette ik om de een of andere reden veel minder op. Het illustreert hoe hardnekkig vooroordelen zijn, en hoe we er allemaal vatbaar voor zijn."

Ook mannen?
"Uiteraard. Een hoofdstuk in mijn boek gaat daar ook over. Worden vrouwen steevast in allerlei hokjes geduwd, dan is dat voor mannen niet anders. Mannen hebben zogezegd een hoog libido, verdienen meer geld, hebben een sterke persoonlijkheid, zijn minder emotioneel... Het zijn allemaal stereotiepen en clichés die hen parten spelen."

"Mijn lief las het hoofdstuk en vertelde me dat hij het heel erg herkenbaar vond. Ook mannen moeten aan allerlei verwachtingen voldoen en voor hen is het misschien zelfs nog moeilijker om zich daar tegen af te zetten. Het taboe is groter."

Voor dit boek hebt u zich helemaal verdiept in de wereld van het seksisme. Wat vond u zelf het opvallendst?
"Hoe we ons ook gedragen naar stereotiepen. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je deel uitmaakt van een bevolkingsgroep waar stereotiepen over bestaan en je wordt je daar bewust van gemaakt, dan is het risico groter dat je ook aan die vooroordelen zal voldoen."

"Zo was er een studie waarbij twee groepen met mannen en vrouwen twee wiskundige proeven kregen voorgeschoteld. De eerste groep kreeg te horen dat op die eerste test vrouwen doorgaans minder goed scoren dan mannen. De tweede groep kreeg hetzelfde te horen over de tweede test. Wat bleek? Vrouwen in de eerste groep scoorden minder goed op die eerste test, vrouwen in de andere groep op de tweede. Dat vond ik heel confronterend."

null Beeld

Wat hoopt u met dit boek te bereiken?
"Ik hoop dat het mensen doet nadenken. Uiteraard moeten we ons massaal afzetten tegen discriminatie en seksueel geweld, maar seksisme kan ook in heel erg kleine dingen zitten. En hoe graag we ook willen dat het altijd 'anderen' zijn die zich er schuldig aan maken, zo eenvoudig is het niet. We zijn er allemaal vatbaar voor, dus we moeten er ons ook allen tegen wapenen."

Echte vrouwen bestaan niet van Yasmine Schillebeeckx verschijnt morgen bij A.W. Bruna.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234