Maandag 09/12/2019

Boekenleeuw

Winnaar Boekenleeuw: "Spannend om als een achtjarige naar de wereld te kijken"

'Veldslag om een hart' werd getekend door Gerda Dendooven. Beeld rv

Het gaat Michael De Cock voor de wind: nadat bekend raakte dat hij de nieuwe directeur van de KVS wordt, wint hij nu de Boekenleeuw voor beste jeugdboek met 'Veldslag om een hart', een samenwerking met illustratrice Gerda Dendooven en vormgever Gert Dooreman.

"Ben je ooit zo verliefd geweest dat de grond onder je voeten daverde? Zo verliefd dat het even duurde voor je begreep dat het niet de grond was die daverde, maar dat jij het was die op je benen trilde? Als je dat ooit meemaakte, dan kun je geloven wat mij overkwam."

'Veldslag om een hart' is een herwerking van de bekende legende rond de oorlog van Troje voor kinderen, verteld door de mooie Helena die Menelaos, koning van Sparta, verliet voor de Trojaanse prins Paris. "Een verhaal over liefde en verraad, over de eerste vechtscheiding uit de geschiedenis, passioneel, intens en intrigerend", zo looft de jury 'Veldslag om een hart'. De Boekenpauw voor mooist geïllustreerde kinderboek ging naar Ingrid Godon met 'Ik denk'.

'Veldslag om een hart' maakt deel uit van de reeks Kleine Klassiekers, waarvoor De Cock en Dendooven eerder al Homeros' Odyssee en de Griekse mythe van de Minotaurus onder handen namen.

Beeld rv

Waarom is het belangrijk dat kinderen vandaag de Griekse klassiekers lezen?
Michael De Cock: "Alle ervaringen en literaire ontdekkingen voor je achttiende zijn erg belangrijk: die vormen je. Hoewel de Griekse klassiekers nog steeds erg actueel zijn, was het nooit mijn opzet er een reeks over te maken. Oorspronkelijk was ons enkel gevraagd de Odyssee te bewerken, maar van het een kwam het ander en sindsdien ben ik in dit avontuur beland."

"Ik wou wel al lang iets met de Ilias doen (Homeros' vroeg-Griekse epos dat onder andere over de Trojaanse oorlog gaat, red.). Het is een heel complex, bloedig verhaal, maar daarom des te interessanter. Je kunt jonge lezers alles vertellen, zolang je het vanuit het juiste standpunt doet. Het verhaal over het begin van de Trojaanse oorlog wordt bijna nooit vanuit Helena's perspectief verteld, terwijl ze toch uit vrije wil met Paris is meegegaan - ze is niet geschaakt. In 'Veldslag om een hart' probeert Helena achteraf aan haar dochtertje uit te leggen waarom ze haar gezin in de steek liet. Het is een brandend liefdesrelaas waarin van Helena gevraagd wordt het onmogelijke te verklaren; waarom liet ze alles achter voor die grootse, alles verwoestende liefde?"

"De blinde liefde is een mooi onderwerp dat mij wel ligt, dat merkte ik ook al toen ik het toneelstuk 'Achter de wolken' schreef."

U schrijft zowel jeugd- als volwassenenliteratuur. Wordt er volgens u te weinig aandacht besteed aan jeugdliteratuur?
"Dat is een vraag die vaak terugkomt. Er was veel ophef over de grootse besparingen bij De Bezige Bij, terwijl daarvoor al stevig gesnoeid was in het budget voor kinder- en jeugdliteratuur. Geen haan die daarnaar kraaide. Als er bespaard moet worden, is de jeugdliteratuur vaak de eerste plek. Dat stemt mij weleens droef."

"Maar ik geloof sterk in cross-overs. Ik schrijf kinderboeken die ook door volwassenen gelezen kunnen worden. Bij het schrijven maak ik geen onderscheid: elke zin moet goed zijn. Het is heel spannend om met het perspectief van een achtjarige naar de wereld te kijken. Probeer een kind van acht maar eens een hongerstaking uit te leggen, dan zie je meteen hoe absurd en ingewikkeld politiek kan zijn."

U bent naast schrijver ook theatermaker. Hoe zult u die bezigheden combineren met uw nieuwe functie als directeur van de KVS?
"Laten we zeggen dat ik mijn artistieke carrière niet ga begraven, maar het zal organiseren worden. Het is nog te vroeg om uitspraken te doen over mijn toekomstig directeurschap bij de KVS."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234