Zaterdag 24/08/2019

Aznavour

Will Ferdy: "Aznavour was een filosoof"

vrouwen muziek BELGA PHOTO WIM HENDRIX Beeld BELGA

Generatiegenoot Will Ferdy, die drie jaar jonger is dan Charles Aznavour, is geraakt door het overlijden van de Franse chansonnier. "Samen met Charles Trenet was hij een van mijn grote voorbeelden." 

"Zijn muziek had fantastische teksten en magnifieke melodieën", zegt Ferdy. "Je mag ook niet vergeten dat hij een zeer goed acteur was. En daarnaast was hij ook nog eens erg geëngageerd. Ik heb grote bewondering voor de manier waarop hij opkwam voor zijn eigen volk (de ouders van Aznavour kwamen uit Armenië, JDB). Een uniek figuur dat ik erg bewonderde."

Maar het zijn in de eerste plaats toch zijn teksten die Ferdy prijst. "Aznavour was een filosoof. Hij wist altijd zinnige dingen in zijn liedjes te zeggen, en hij voegde daar vaak ook een beetje zelfspot aan toe. Onlangs nog hoorde ik een uitspraak van hem: je ne vieillis pas, je prends de l'âge. Dat is toch bijzonder mooi?"

Als bewonderaar heeft Ferdy thuis tientallen cd's en dvd's met optredens van Aznavour liggen. Of hij daaruit een favoriet nummer kan kiezen? "Goh, dat is zo moeilijk. Hij heeft zo veel mooie muziek gemaakt. Maar zijn 'Ave Maria' bijvoorbeeld is echt prachtig."

Afstandelijk

Will Ferdy had nooit het genoegen om Charles Aznavour te ontmoeten. "Gilbert Bécaud wel, maar met Aznavour is dat tot mijn grote spijt nooit gebeurd. Ik hoorde wel dat hij een wat afstandelijk man was." Will Ferdy zag hem wel verschillende keer optreden en dat was altijd een belevenis. "Hoe hij zijn liedjes verkocht als hij op het podium stond, was ongelooflijk. Hij slaagde er telkens opnieuw in om die van begin tot einde aan de man te brengen. En hij was ook niet moe te krijgen. Soms ging hij twee uur aan een stuk door, zonder pauze. Een kranige man was hij, klein en dapper." Dat Aznavour bleef optreden, was ook een voorbeeld voor Ferdy.

Als zangers overlijden is het altijd de vraag of hun erfenis intact blijft en ze nog lang herinnerd zullen worden. Maar geen haar op het hoofd van Will Ferdy die twijfelt over de nalatenschap van Aznavour. "Hij was een grote vernieuwer en heeft de evolutie van het chanson mee bepaald. Samen met Charles Trenet heeft hij een enorm grote invloed gehad. Hij is een blijver. Zeker weten." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden