Maandag 14/10/2019

Wikipedia corrigeren doe je niet zomaar, zo ondervond de nieuwe Dichter des Vaderlands

Beeld GETTY

Charles Ducal was lid van Amada. Nee, Charles Ducal was geen lid van Amada. Op Wikipedia woedt er een oorlogje over de studentenjaren van de Dichter des Vaderlands. Behalve er een gedicht over schrijven moet Ducal vooral hopen op de hulp van de Wikipediamoderatoren.

Dichter des Vaderlands worden, het biedt niet alleen maar voordelen. Sinds Charles Ducal midden januari voorgedragen werd voor de nieuwe functie, gebeurden er rare dingen op zijn Wikipediapagina. Vooral zijn politieke jeugd blijkt opeens interessant te zijn. Zo stond er tot gisteren te lezen: "Tijdens zijn studiejaren was hij actief in de linkse studentenbeweging en ook in de marxistisch-leninistische beweging en de maoistische partij van Amada." De bron is een artikel uit 2009 in Het Nieuwsblad.

Alleen klopt dat niet, beweert Ducal bij hoog en bij laag in een opiniestuk in deze krant. "Ik heb tijdens mijn studentenjaren als marxistisch-leninistische militant druk vergaderd, krantjes verkocht en door de megafoon de wereld toegesproken, maar daarna ben ik leraar en schrijver geworden. Sympathisant van Amada, ik wist goed waarom, maar nooit lid, ook wetend waarom."

Maar wat Ducal - of beter: een pupil van hem - ook probeert om het zinnetje weg te halen, steeds opnieuw duikt het op. Typisch, zegt Dries Declercq, een Wikipediavrijwilliger die lange tijd ook als moderator optrad op de online-encyclopedie. "Op Wikipedia wordt er altijd veel gestreden over politiek en religie. Links en rechts gaan dan om de beurt aan de slag, wat altijd tot verhitte discussies leidt."

Alleen: hoe kan je foutieve informatie rechtzetten over jezelf?

Wikipedia stelt een rits suggesties voor, gaande van overleg plegen met andere schrijvers tot het aankloppen bij de helpdesk of een mail sturen naar een groep Wikipedia-vrijwilligers. Al zjin niet alle Wikipedianen het eens over wat de beste strategie is. "Een mail sturen naar het OTRS-Team van Wikipedia", zegt Declercq. "Daar zitten enkele moderatoren in die al lang actief zijn. Als je hen uitlegt waarom iets van je Wikipediapagina moet, lukt het wel. Zo heeft Ian Thomas bijvoorbeeld een mail gestuurd omdat er van alles op zijn Wikipedia werd geschreven."

Nee, zegt Michel Vuijlsteke, net als Declercq een actief Wikipediavrijwilliger. "OTRS is niet geschikt voor inhoudelijke vragen of enigheden over het artikelen. De beste manier om het probleem op te lossen is een krantenartikel waarin expliciet staat dat hij geen Amada-man is of was."

Charles Ducal, de nieuwe Dichter des Vaderlands. Beeld PHOTO_NEWS

Probleem opgelost dus: dit artikel en opiniestuk staan vandaag in De Morgen, wat Ducal wapent om zijn Wikipedia te corrigeren. Zo simpel is het echter niet, vult Vuijlsteke aan. "Als hij zelf schrijft dat hij gaan Amadist is of was, of als de krant schrijft dat hij zegt dat dat zo is, staat er morgenmiddag in het artikel op Wikipedia gewoon doodleuk iets als: 'In 2014, nadat hij door de linkse culturo's van de belastingregering Di Rupo I officieel Dichter van het Belgische Vaderland gekroond werd, besloot Ducal te ontkennen dat hij ooit lid was van Amada.'"

Een catch 22 dus, zo lijkt het wel. Al helpt het gewoon ook dat een krant even rondbelt. "Dit is toch wel een verdacht verhaal", blaast Kim Bruning. De Nederlandse Wikipediavrijwilliger had tot voor gisteren nog nooit van Ducal gehoord en vindt de geschiedenis van zijn Wikipediapagina wellicht boeiender lectuur dan zijn poëzie. "Er is iets niet in de haak want het is telkens een andere persoon die dat Amada-verhaal terugzet. Het is echt een spelletje. De laatste keren heeft zelfs iemand met een computeradres uit het Verenigd Koninkrijk dat gedaan. Nee, ik haal dat zinnetjes alvast even van de Wikipediapagina en zal de moderator verwittigen. Hou de pagina maar in de gaten de volgende dagen want het laatste woord is hier nog niet over gezegd."

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

 
Er is iets niet in de haak als telkens een ander persoon dat verhaal terugzet
Kim Bruning, Wikipediavrijwilliger
De bewerkingsgeschiedenis van de Wikipediapagina over Charles Ducal. Beeld Screenshot Wikipedia
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234