Woensdag 23/10/2019

TV

Wie wordt vanavond de slimste mens?

Olga Leyers, Gilles Van Bouwel of Eva De Roo: wie wordt vanavond de slimste mens? Beeld rv VIER

Weinig Slimste mens-finalisten die zo aan elkaar gewaagd lijken als die van vanavond. Ze hebben alle drie genoeg troeven, maar ook een achilleshiel, waardoor ze vlak voor de eindmeet nog roemloos op de bek kunnen gaan.

OLGA LEYERS (19) rechtenstudente / fris VTM-gezicht / meer dan de-dochter-van

Beeld SBS Belgium

Kan zegevieren, want

Ze heeft de voorbije jaren goed naar de tv-quiz gekeken en doet daar nu haar voordeel mee. Haar geheime wapen: zo snel mogelijk passen als ze het antwoord niet kent. Niet alleen om kostbare seconden te sparen, in de fotoronde past ze vaak nog voor de tegenkandidaten het beeld goed en wel hebben gezien. Waardoor ze met een mond vol tanden staan wanneer ze mogen/moeten aanvullen.

Ze bezit de heilige drievuldigheid: naast snelheid en spelinzicht heeft ze ook nog eens een brede kennis. Bovendien zitten geschiedenis- en aardrijkskundeweetjes bij deze 19-jarige nog fris in het hoofd na het middelbaar.

Met tien scalpen op haar riem, elf deelnames en zeven overwinningen is ze ontegensprekelijk de beste kandidate van dit seizoen.

Kan ook verliezen, want

Door haar vele deelnames en overwinningen schuift ze pas op het einde bij in de finaleweek. Positief omdat ze zo zeker was van een zitje in de grote eindstrijd, minder positief omdat ze zo onopgewarmd aan de start verschijnt.

Zelfs een allesweter weet het soms even niet meer. Zo wist Olga in de voorrondes maar één paus op te delven uit haar geheugen.

Het zou niet de eerste keer in de geschiedenis zijn dat de gedoodverfde winnaar het onderspit moet delven tegen de underdog. Druk is een raar beestje.

GILLES VAN BOUWEL (28) ex-brand manager / nieuwbakken tv-figuur / meestersaboteur

Beeld RV Vier

Kan zegevieren, want

Hij weet dat een goede voorbereiding al de helft van het werk is. Zijn laatste weken stonden volledig in het teken van het spel, gaf hij zonder blozen toe. Zowat elke term die hij hoorde zocht hij op. "Gilles is een competitiebeest en een spons", zegt Sam De Graeve (Woestijnvis), jaren hoofdredacteur van De slimste mens. Gevaarlijke combinatie.

Net als je denkt 'daar weet ie niks van', mept hij je tot je verbazing van je stoel. Hij weet El Chapo te duiden, goochelt met Latijnse termen en herkent staatshoofden in de meest vage standbeelden.

Weinig mensen die zo geslepen zijn als een meestersaboteur. Als de Mol toonde Van Bouwel al dat hij zonder blikken of blozen het spel voor alles kan zetten.

Kan ook verliezen, want

Hij weet evengoed in negatieve zin te verrassen. Zelfs zenuwen praten niet goed dat je Daft Punk een Amerikaanse rockband noemt. Tsss...

Hij bewees in de voorrondes dat een goed spelinzicht en sluwe tactiek geen garantie zijn voor een overwinning. Zo liet hij zich tegen Louis Talpe bewust liever zakken dan het juiste antwoord te geven, opdat hij toch eerst aan de beurt zou mogen. Om dan de mist in te gaan bij een vraag over energieleveranciers en er alsnog uit te vliegen. Tegen MegaToby godbetert.

Dit is de editie van de vrouwen. Punt.

EVA DE ROO (28) StuBru-stem / goededoelenlieveling / spring-in-'t-veld

Beeld Eva De Roo

Kan zegevieren, want

Ze beschikt over stalen zenuwen. Zelfs als het meedogenloze klokje nog maar vijf seconden aangeeft en ze tegenover sterke quizzers als Jonas Geirnaert zit. En De Roo speelde het finalespel al zo vaak dat ze het perfect in de vingers heeft.

Ze is van alle markten thuis. Ze kent de buurlanden van Kazachstan, is zeer sterk in actuavragen, kent zowel Harry Mulisch als Zlatan Ibrahimovic en weet op beide heren ook nog eens een boel juiste trefwoorden te kleven.

Niemand slaagde er tot dusver in om haar uit het spel te kegelen. De Roo zat na negen voorrondes nog stevig in het zadel. De enige reden dat ze noodgedwongen een break moest inlassen, was omdat de finaleweken startten.

Kan ook verliezen, want

Ze heeft wel degelijk gaten in haar brede kennis. Zo kon ze geen naam plakken op Keanu Reeves en geen enkel boek van Stephen King opnoemen. "Vraag me niks over populaire tv-series of films", smeekte ze eerder al.

Ze had door de voorbereiding op De Warmste Week geen tijd meer om bij te studeren.

Ze wil niet per se winnen. Zelf ziet ze dat als een troef, maar de geschiedenis leert dat je toch best over een genadeloze winnaarsmentaliteit beschikt. Tom Waes en Linda De Win zijn daar het wandelende bewijs van. Al kunnen Eva's 'ik gun het de anderen'-uitspraken ook een uitgekiende tactiek zijn.

De slimste mens ter wereld, vanavond om 21.35 uur op VIER

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234