VooruitblikFinale
Wie wordt de slimste mens? Een analyse (en voorzichtige voorspelling)
Voor het eerst in de geschiedenis van De slimste mens ter wereld wedijveren drie vrouwelijke finalisten om de titel van wat de belangrijkste bijzaak ter wereld is. Ella Leyers en Catherine Van Eylen flankeren Delphine Lecompte: drie verschillende karakters, drie verschillende spelers. Een analyse (en voorzichtige voorspelling).
Ella Leyers
Voorheen vooral bekend van haar bovengemiddelde imitatietechnieken en als nichtje van Pascal, de astroloog, zoals ze zo vaak in De slimste mens grapte. Sinds kort kan Ella Leyers op LinkedIn ook ‘begenadigd quizzer’ aanvinken bij haar kwaliteiten. Al van bij in het begin van het spel maakte de actrice indruk met haar brede kennis, onlosmakelijk verbonden met een ontwapenende schaterlach. Ella Leyers is de belichaming van het quizprogramma: entertainment en kennis voor de prijs van een.
Ze verpulverde het ultieme deelnamerecord door het 18 afleveringen vol te houden tijdens de reguliere spelweken. Het vorige record stond met twaalf afleveringen op naam van Julie Colpaert en Gert Verhulst. Ella Leyers zette het spel naar haar hand door op gepaste tijden te kiezen tussen entertainen en concentreren. Ze wist haar momenten uit te kiezen om de show te stelen – haar imitatie van een Leuvenaar is het grappigste tv-moment van 2020 – en was daarnaast nooit op zwarte gaten te betrappen.
Ella Leyers vat vanavond als laatste de finaleweken aan. Ze is in tegenstelling tot haar tegenkandidaten niet ingespeeld. Dat kan – zoals het cliché het wil – in haar nadeel spelen: Leyers’ eerste aflevering was immers haar minste. Na 18 afleveringen weet ze intussen wel hoe je de concurrentie aan flarden speelt, hoewel ze nooit speelde tegen de wervelwind die Catherine Van Eylen is. Dat haar geheugen weinig hiaten kent, speelt dan weer in Leyers’ voordeel.
Wint (niet) omdat: De snelheid en verbetenheid waarmee Catherine Van Eylen juiste antwoorden afhaspelt, kan intrigerend en vervolgens demotiverend werken. Dankzij haar afgelegde parcours verdient Ella Leyers echter de overwinning. Als ze in haar element is, zal niemand haar tegenhouden.
Delphine Lecompte
De underdog. Was De slimste mens een quiz over de Pixies, dan won Delphine Lecompte met twee vingers in de neus. Over cultuur moet je de dichteres weinig bijbrengen. Dankzij een fragment van Spartacus plaatste Lecompte zich rechtstreeks voor de finale, en veroordeelde ze Liesbeth Van Impe en Catherine Van Eylen – intrinsiek de twee sterkste kandidaten van deze editie – tot het finalespel. “Ik ben verbijsterd, ik voelde mij constant achterophinken”, stamelde ze.
Je krijgt maar moeilijk vat op Delphine Lecompte. Ze kan ongemeen grappig uit de hoek komen, maar vertoeft soms in een parallel universum far, far away. Haar zwakke aandachtspanne is haar zwakke punt, al bestaat er geen twijfel over: Delphine Lecompte zit in de finale op haar plaats. De huiscolumnist van Humo beschikt over droge humor en een grenzeloos expertisegebied: niet toevallig de kwaliteiten waarover je moet beschikken om het ver te schoppen in dit populair quizprogramma.
Met Delphine Lecompte, Catherine Van Eylen en Ella Leyers vechten drie compleet verschillende karakters om de titel van slimste mens ter wereld. Ondanks haar soms verwarde indruk laat de dichteres weinig punten liggen en zal ze vanavond geen schaduwrol vervullen. Iederéén zou Lecompte de overwinning gunnen, omdat haar persoonlijkheid een verrijking is voor de Vlaamse showbizz. Maar ook als ze niet wint, zal ze de gevolgen van haar deelname nog lang voelen.
Wint (niet) omdat: Als ze speelt zoals in de halve finale, kán het, al komt het in de finale van De slimste mens vaak neer op focus en daarin zou Delphine Lecompte tekort kunnen schieten. Maar laat ons wel wezen: het zou haar gegund zijn.
Catherine Van Eylen
De koelbloedigste van de drie. Catherine Van Eylen speelt als enige niet mee om moppen te tappen, maar zal pas tevreden zijn van zodra Erik Van Looy haar in zijn stuntelige zelve de oorkonde voordraagt. Van Eylen liet zich tot dusver zelden uit haar lood slaan door de (flauwe) interventies van de jury, maar speelde met opperste concentratie, als een slechtvalk die een duif – ‘de ratten van de lucht’, dixit Wim Opbrouck – in het vizier krijgt.
Bij haar vorige deelname in 2007 hield ze het slechts twee afleveringen vol, maar volgens een anoniem filosoof komt wijsheid met de jaren. Na haar recente overwinningen zijn we geneigd dat te geloven. Van alle finalisten speelt Catherine Van Eylen het soberst én efficiëntst. Op papier maakt haar focus haar de gedoodverfde eindwinnaar, hoewel ze als sportanker – maar vooral als echtgenote van een Anderlecht-voorzitter – weet dat je met theorie alleen niet ver komt in de praktijk.
Om het met een sportterm te zeggen: een walk-over wordt het vanavond wellicht niet. Als Erik Van Looy straks Van Eylens kennis over jongerencultuur bevraagt, bestaat de kans dat ze licht panikeert. Ze gaf eerder al aan dat ze weinig kaas heeft gegeten van dat wat leeft bij Generatie Y en Z, een onderdeel waar Ella Leyers wél punten kan sprokkelen.
Wint (niet) omdat: Catherine Van Eylen heeft de goede flow te pakken. Sinds haar herintrede vorige week donderdag speelt ze Messiaans goed en won ze twee afleveringen en overleefde ze tweemaal het finalespel. In de halve finale tegen Liesbeth Van Impe bewees ze dat ze ook die laatste discipline onder de knie heeft.