Zaterdag 28/01/2023

1 job 3 erfgenamen

Wie wordt baas bij The New York Times?

Het gebouw van The New York Times, in New York. Beeld AP
Het gebouw van The New York Times, in New York.Beeld AP

Binnen dit en twee jaar wil Arthur Ochs Sulzberger Jr., de eigenaar van The New York Times, zijn opvolger bekendmaken. In de running: drie jonge neven met elk hun eigen verdiensten en - vooral - elk hun eigen aanhang binnen de even verdeelde als roemrijke familie Sulzberger.

ANN VAN DEN BROEK

Arthur Ochs Sulzberger Jr. had zijn nakende afscheid maandagochtend op de redactie van zijn krant nauwelijks aangekondigd, of het spelletje 'Wie van de drie' kon van start gaan. Voor zover dat in alle discretie nog niet gespeeld werd onder de journalisten van de grootste krant van de VS. Vast staat immers dat het een telg van het House of Sulzberg wordt. Sinds Adolph Simon Ochs The New York Times in 1896 kocht, heeft er onafgebroken een (aangetrouwde) nazaat de plak gezwaaid op de hoek van 8th Avenue en 41st Street.

Nu Arthur Ochs Sulzberger Jr. op zijn 64ste en na meer dan twintig jaar aan het hoofd van de krant de tijd rijp vindt om de fakkel door te geven, is het aan de vijfde generatie. En hoewel er daarvan zes (van in totaal 27) neven en één nicht een positie bekleden binnen de Times, blijkt uit een uitgebreid onderzoek van New York Magazine dat de echte strijd tussen drie neven zal gaan.

Arthur Gregg was lange tijd de gedoodverfde kandidaat om zijn vader op te volgen en maakt nog steeds een bijzonder goede kans. De extreem op zijn privacy gestelde Arthur Gregg begon zijn journalistieke carrière ondanks zijn stamboom bescheiden en stapte pas in 2009 over naar de Times, toen zijn naam als politiek journalist al gevestigd was. Van reporter ging het al snel naar chef en vervolgens naar adjunct-hoofdredacteur. En volledig terecht, getuigen insiders aan New York Magazine en de politieke website Politico.

Gelijke kansen

De blitzcarrière van Arthur Gregg veroorzaakte wel onrust binnen de gelederen van de brede Sulzberger-clan. Vooral bij de Golden-tak, de familie van Ruth Sulzberger. Haar vier kinderen voelden zich gepasseerd toen Arthur Ochs Sulzberger Jr. destijds door zijn eigen vader 'gekroond' werd zonder enige procedure vooraf en vreesden voor een herhaling. Lynn Golden, de moeder van Sam Dolnick, voerde daarom de afgelopen jaren achter de schermen felle campagne voor een eerlijke selectieprocedure. Met haar talentvolle zoon uiteraard in het achterhoofd. Net als Arthur Gregg verdiende Dolnick zijn strepen bij andere media vooraleer hij opklom binnen de Times. Op aansturen van Lynn werd er een heus 'Family Career Development Committee' opgericht dat moet garanderen dat alle nazaten gelijke kansen op promotie krijgen.

Het was eveneens een idee van de Goldens om David Perpich in te lijven in het familiebedrijf. Hij heeft een heel ander profiel dan zijn journalistieke neven. De Goldens zien hem, met zijn uitgesproken ondernemersprofiel, als een extra troef om een automatische aanstelling van Arthur Gregg te voorkomen. Die hoop was niet ongegrond: Perpich stootte pijlsnel door tot de hoogste gelederen van de businesskant van de Times.

Wie het uiteindelijk haalt, en de zware taak zal hebben om een wereldwijd instituut veilig door steeds woeligere mediawateren te loodsen, zal pas over twee jaar beslist worden. Volgens huidig uitgever Arthur Ochs Sulzberger Jr. zal dat gebeuren aan de hand van een officiële procedure waarbij de raad van bestuur, de beheerders van de family trust en het senior management betrokken zullen worden.

Het meest ideale scenario voor de familie zou zijn dat de drie neven samen een triumviraat vormen. Arthur Gregg Sulzberger zou uitgever kunnen worden, David Perpich CEO en Sam Dolnick kan dan de redactie runnen. Op die manier zouden ieders kwaliteiten wellicht het best tot hun recht komen. Maar waarschijnlijk is die optie allerminst. De drie belangrijkste functies bij de krant binnen dezelfde familie is onacceptabel voor de redactie.

Met andere woorden: er kan maar één haan bovenop de mesthoop zitten. Een heuse familiestrijd is bijgevolg bijna onvermijdelijk. Het zullen vooral de 'clans' zijn die deze uitvechten, want de drie heren houden zich liefst zoveel mogelijk onder de radar, ver weg van elk conflict. Hamvraag is hoe proper de strijd beslecht zal worden.

Een remake van de allereerste opvolgingskwestie in 1935 is in ieder geval niet wenselijk. Toen kon patriarch Adolph Simon Ochs niet kiezen tussen zijn neefje en zijn schoonzoon (zijn enige dochter kwam niet in aanmerking. Dochters uit het geslacht trokken ook later overigens nooit aan het langste eind). De ene ging fysiek ten onder aan de strijd en kreeg door de stress een hartaanval waardoor zijn linkerhand verlamd geraakte. De andere kwam kortstondig in de psychiatrie terecht. Uiteindelijk mocht dochter Iphigene scheidsrechter spelen. Zij koos voor haar echtgenoot en dat bleef niet zonder gevolgen. De familie van haar vader knipte de banden voorgoed door.

Samuel Dolnick (35)

- Adjunct-hoofdredacteur

- Studeerde aan Columbia University

- Maakte carrière in uiteenlopende takken van de journalistiek

- Won journalistieke prijzen met verschillende artikels

null Beeld rv
Beeld rv

David Perpich (38)

- Vicevoorzitter

- Studeerde aan de Duke University en Harvard

- Was succesvol ondernemer voor hij naar de krant ging

- Tekende het digitale betaalmodel uit

null Beeld rv
Beeld rv

Arthur Gregg Sulzberger (35)

- Adjunct-hoofdredacteur

- Studeerde aan de Brown-universiteit

- Ervaring in journalistiek en management

- Schreef het 'Innovation Report', over NY Times in een razendsnel veranderende mediawereld

null Beeld rv
Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234