Tv-nieuws
Weten deze online speurders nú al wie de Mol is?
Heet de verborgen sleutel Jean-Marie Pfaff? Of is het het cijfer 6? Of het anagram met de letters op 18 basketballen? De mol is terug, en opnieuw zitten mensen dag en nacht op internetfora te vergeten dat er misschien méér is in het leven.
Je zult het altijd weer zien. De laatste aflevering van De mol eindigt met een compilatie van verborgen hints. Dingen die we hadden kunnen zien, die we hadden móéten zien, als we iets aandachtiger hadden gekeken. Een cijfercode, een muziekfragment of iets stoms als de hobby van Eline, bij de voorstelling van de kandidaten in De mol, editie 2017: ‘Monitor Out of Limits’.
Negentien jaar na de eerste hype, toen de mol ook voortijdig werd ontmaskerd op het toen nog zo nieuwe wereldwijde web, zou je verwachten dat de lol er zo’n beetje af is. Dat het zoeken is naar iets wat je misschien allereerst helemaal niet wilt vinden. Toch lokt het forum.wieisdemol.be op de site van VIER ook nu weer dagelijks een kleine massa amateur-speurneuzen voor wie dit nu even voorgaat op een reguliere nachtrust.
Na een week komen we toch al aan negen vermeldenswaardige theorieën. Achterhaalde theorieën, soms, maar het valt niet te betwisten dat er een hoop goede bedoelingen en vooral veel tijd in zijn geïnvesteerd.
1. De MOL-theorie
De eerste theorie dateert al van iets minder dan een week voor de nieuwe reeks startte, en viseerde de West-Vlaamse marineofficier Pascale.
“Nu staat er bij Pascale: Marine Officier. Waar ben je Marine Officier? Inderdaad, in het Leger. MOL?”
“Goed gevonden, maar lijkt me sterk, aangezien vorig jaar een soortgelijke hint werd gebruikt. Wat mij meer opvalt, is dat er bij elke kandidaat een fout in de playlists staat.”
“M is de 13de letter van het alfabet, O is de 15de letter van het alfabet, L is de 12de letter van het alfabet. Als je dit optelt, kom je uit op 40. Jeffrey is 40 jaar.”
2. De playlist-theorie
Ook de playlist-theorie dateert al van een week voor de start van de reeks. Op vier.be vond je toen al bij elk van de kandidaten een lijstje met favoriete nummers. Behalve bij één kandidate bulkten die werkelijk van de spelfouten.
“Er staat Dacing ipv Dancing bij Joke.”
“Bij Steve staat Johnny Halliday ipv Johnny Hallyday.”
“En bij Bahador staat er Bomfunck MC’s ipv Bomfunk MC’s.”
“Ik kan me niet herinneren dat vorig jaar en het jaar ervoor zoveel fouten in de lijsten te vinden waren!”
“Alleen bij Kelly is de lijst foutloos.”
“Ik vrees een beetje dat dit een symptoom van deze tijd is. Tegenwoordig staan er overal spelfouten, zelfs waar het in feite niet zou mogen.”
“Stel dat de kandidaten het lijstje hebben opgemaakt, en de productiemensen gewoon de lijsten hebben gekopieerd. Dan kunnen er wel fouten in komen natuurlijk.”
“Bij VIER lezen ze hier aandachtig mee, want ik merk nu dat ze tal van schrijffouten in de speellijsten gecorrigeerd hebben.”
“Terug bevestiging dus dat dit forum echt wel een meerwaarde is!”
3. De flesjes-theorie
Na enkele dagen waren inderdaad zo goed als alle taalfouten in de playlists gecorrigeerd, en alsof dat niet volstond om de theorie te vergeten, werd kandidate Kelly aan het eind van aflevering 1 als eerste afvaller naar huis gestuurd.
Misschien was de echte hint wel dat ene fragment, met dat flesje. Iemand post een still van het fragment waarin de kandidaten in een auto zitten en Joke een frisdrank aan haar lippen zet. Een alerte forumganger meent op het etiket op het flesje iets te hebben opgemerkt.
“Joke drinkt uit een fles met een molletje op.”
“Volgens mij is dat een drankje van het merk Jamaican, maar ik vind dit specifieke flesje niet online terug.”
“Agua de Jamaica is een drankje gemaakt van hibiscus. Wordt in Mexico wel gedronken tijdens het middagmaal. Als de makers Joke wat opvallender verdacht zouden willen maken, was er misschien gekozen voor de tegenhanger van het bekende colamerk, namelijk El Topo.”
“Het merk is Del Valle. En het is geen mol maar een hibiscusplantje. Helaas.”
4. De doelpuntmakers-theorie
Exit de flesjes-theorie. Ook al dankzij het plotse opduiken van de doelpuntmakers-theorie, de meest verfijnde tot dusver. Ze werd afgelopen maandag iets na de namiddag gepost.
Tijdens de Mariachi-ronde door de straten van San Miguel de Allende moeten kandidaten Katrien, Lloyd en Jeffrey drie woorden vormen met lettercombinaties op basketballen. Ze moeten eerst het woord raden en daarna vanop steeds verdere afstand de bal met de overbodige letter in de ring trachten te mikken. Dat lukt: Katrien scoort de eerste punten door de ballen R en A langs onderen omhoog te gooien, Jeffrey scoort vanop de middencirkel van het basketpleintje het bijna onmogelijke derde punt met bal T. De forumganger is aan de slag gegaan met alle letters op de achttien getoonde ballen. Er is hem iets opgevallen.
“Als je alles samen neemt, hebt je krdnulpsaoetmeoinl. Met krdnulpsaoetmei kan je ‘doelpuntmaker is’ maken. Zou het dan Katrien of Jeffrey zijn?”
“Tjakke! goed gezien.”
“Hoe kan je nou vooraf al weten dat die 2 zullen scoren? Als je die onderhandse techniek van Katrien bekijkt, is het een wonder dat ze (zelfs 2x!) gescoord heeft.”
“De 3 letters die te veel waren: RAT. De Kielse Ratten is de bijnaam van Beerschot Wilrijk, Jeffrey is van Wilrijk.”
“Ik zorg niet graag voor dompers op de feestvreugde, maar ik heb toch een paar puntjes van kritiek op jouw theorie, als ik het zo mag noemen. Je beweert dat alle letters uit de basketbalproef het anagram ‘doelpuntmaker is’ opleveren. Dat klopt niet, want dat zijn maar 15 letters en alle letters samen van de basketproef zijn 18 letters. Wat doe je met de overgebleven letters NOL? Niet Op Letten?”
“Er van uitgaande dat het klopte, vond ik het goed gevonden.”
“Als je ‘De mol Katrien’ uit de letters haalt, blijven de letters ‘nupols’ over... Als je ‘Pieter mol’ uit de letters haalt, blijven de letters ‘kdnulsaon’ over. Ik weet niet of er echt een tip in de letters schuilt.”
5. De verbeterde doelpuntmakers-theorie
Ook al ging de bedenker van de doelpuntmakers-theorie een beetje creatief om met z’n lettertjes, hij oogst halfweg week 1 op het forum nog erg veel bijval. Misschien, opperen anderen, is het een kwestie van beter en harder nadenken. Katrien, volgens haar fiche event manager, blijft voor de aanhangers van deze theorie verdachte nummer 1.
“Uit de 18 letters kan je evengoed (gooi het maar eens in de anagrammenoplosser op het internet) en dit keer met gebruik van wel alle 18 letters van de basketproef het anagram ‘lopen dus, Mol Katrien’ maken.”
“Als ex-basketballer wil ik er wel de nadruk op leggen dat haar techniek zowat de enige is die kans op slagen maakte. Wie geen ervaring heeft met basketballen heeft de motorische controle niet voor bovenhandse worpen (en Katrien wellicht ook niet de kracht). In dat opzicht denk ik dat de basket van Jeffrey (vanop de grootste afstand) een nog grotere toevalstreffer was.”
6. De 6-theorie
Het cijfer 6 brengt de forumgangers tot een lastig te benoemen my dear Watson-gevoel. Er is in dit programma iets met een zes.
“Het valt op dat Joke zegt dat ze altijd en overal 6 minuten te laat is. 6 minuten, 6de seizoen van De mol?”
“Inderdaad, we moeten letten op zessen. Ik vind het ook nogal raar om te spreken van overal 6 minuten en niet 5 minuten te laat.”
“Ik zocht het nr. 6 om te kijken wat er al geschreven was hierover. Dit scherm kwam erop: ‘De volgende woorden in je zoekopdracht zijn genegeerd omdat ze te vaak voorkomen: 6. Je moet minstens één woord specifiëren om op te zoeken. Elk woord moet ten minste 4 tekens en mag niet meer dan 84 tekens bevatten, exclusief jokers.’ Jokers???”
“Jokers zijn tekens die je in een zoekfunctie kan gebruiken om op bepaalde delen van een woord te zoeken. Vb. als ik zoek op Mar* dan kan ik als resultaten zowel Mariachi als Maria krijgen. En zo zijn er nog wel jokers.”
7. De Jean-Marie Pfaff-theorie
De ene theorie sluit de andere niet uit, maar kan je wel plots naar een andere verdachte leiden. Omstreeks woensdagochtend wordt de verbeterde doelpuntmakers-theorie verder aangescherpt na het herbekijken van de wie-ben-ik-proef. Katrien krijgt daar een kartonnetje met ‘Pamela Anderson’ op haar voorhoofd geplakt. Bij Steve is dat Jean-Marie Pfaff en bij Pieter Donald Trump. In de eerste en de derde naam komen de M, de O en de L voor, merkt iemand op. Bij Steve is dat enkel zo met de bijnaam die Pfaff tijdens het voor de Rode Duivels zo memorabele WK van 1986 in Mexico verwierf: El Sympático.
En wat vermeldde kandidaat Steve ook alweer bij zijn voorstelling als belangrijkste eigenschap? Empathie.
“Empathie (of empathisch vermogen) in het Spaans = empatía. Empático bestaat niet.”
“Empático bestaat wel, mijn vriendin is namelijk Mexicaanse en ze heeft dit bevestigd. Het staat niet in het woordenboek, net als Sympático, omdat dit een verbuiging is.”
“Empathie en sympathie zijn zeker geen synoniemen. Empathie gaat verder dan sympathie.”
“Het woord ‘doelpuntmaker’ zou dus verband kunnen houden met Pfaff en (dus) Mexico-België.”
“Pamela Anderson is in 1995 getrouwd in Cancun, Mexico, 23 jaar geleden. Jean-Marie Pfaff is bekend geworden in Mexico, 32 jaar geleden. En de eerste keer dat Trump negatief tweette over Mexico was in 2013, 5 jaar geleden. Opgeteld: 60. Steve is 60.”
“Het klopt natuurlijk wel dat de maker van het Belgische doelpunt in die match (Mexico-België, 4 juni 1986, DDC) Erwin Vandenbergh was en dat hij in minuut 66 werd vervangen door Stéphane Demol. Heel leuk gevonden, maar misschien ook toeval.”
8. De horloge-theorie
Misschien moet het bord worden schoongeveegd, want na een kleine week speuren en analyseren blijven alle theorieën sputteren op het punt waar de doorbraak in de lucht leek te hangen. Iemand komt met een nieuwe ontdekking.
“In de proef ‘Levend begraven’ wordt er een horloge gevonden die staat op 19:26 uur, waardoor ze het juiste Bijbelvers kunnen vinden. Nu valt mij op dat op de foto bij de voorstelling van de kandidaten, Bahador een horloge draagt. Dat horloge staat op 19:26 uur.”
“Dit kan bijna geen toeval zijn en Bahador wordt dus vanaf nu nog scherper in de gaten gehouden.”
“Het kan natuurlijk ook een tip naar de winnaar zijn.”
“Eén zaak is bijna 100 procent zeker: dit is geen toeval. Ik heb even het horloge van Bahador onderzocht, maar zie geen spoor van collages of Photoshop. Dat sluit natuurlijk niet uit dat het horloge op 19:26 ingesteld zou zijn en dan stilgelegd.”
9. De Pater Damiaan-theorie
Over sommige kandidaten vind je online weinig of niks terug, over andere wel. Misschien is dat de verklaring voor de vele theorieën die arts Steve viseren. Hij heet voluit Steve Thumas, werkt in een zorgcentrum en wordt bij griepepidemies wel eens opgevoerd in de lokale pers in Vlaams-Brabant. Om de mensen te verzekeren dat alle bejaarden hun prik hebben gekregen, of als deelnemer aan een loopwedstrijd.
Hij is in het Leuvense een bekende figuur. Een forumlid meent te weten dat hij uit een Franstalig gezin stamt en dat zijn identiteitskaart bijgevolg meer dan vermoedelijk Stéphane vermeldt. En dat is dan nog maar één stuk van de puzzel, signaleert iemand.
“De eerste aflevering vond plaats in en rond San Miguel de Allende. De stad is genoemd naar Ignacio José de Allende y Unzaga, een kapitein van het Spaanse leger die de kant koos van de Mexicaanse onafhankelijkheidsbeweging. Weinig kans dat u dit wist. Alleen doet de naam Allende op een andere manier een belletje rinkelen, namelijk in de gedaante van Salvador Allende, de Chileense president die met behulp van de CIA is afgezet door Pinochet. Wel, Salvador Allende had Belgische en Baskische roots. En hij was dokter. En een begenadigd atleet in zijn studententijd.”
“In 2008 werd in Chili een bevraging gehouden over de grootste Chileen, zoals Pater Damiaan bij ons werd verkozen. De top 3 is wel interessant: 1. Salvador Allende.”
“Amai, dat kan toch bijna geen toeval zijn?”
“Nu ik dat lees over Pater Damiaan: stond dit hier al ergens vermeld over onze dokter? Steve Thumas, Tremelo, Flanders, Belgium. Medical Practice, current CRA damiaan. Bron: LinkedIn.”
“Als de dochter van dokter Steve Isabel blijkt te heten, zou ik dat wel een mooi aanknopingspunt vinden.”
“Wel jammer dat het niet in Mexico was, of het programma in Chili.”