Dinsdag 29/11/2022

Live #RW15

Werchter van uur tot uur - Bij Lenny trekt liefde aan het langste eind

Lenny Kravitz. Beeld Alex Vanhee
Lenny Kravitz.Beeld Alex Vanhee

We zijn ondertussen aanbeland bij de derde dag van Rock Werchter. Bent u er dit jaar niet bij of heeft u het vanmiddag moeilijk om uw tent uit te kruipen? Volg dan hier live wat er op, voor en achter het podium gebeurt op het grootste festival van ons land. Bart Steenhaut, Gunter Van Assche, Astrid Snoeys, Pieter Coupé, Wim Wilri, Vincent Van Peer en fotografen Alex Vanhee en Harry Heuts brengen voor De Morgen verslag uit vanop de wei.

00.06 - Shortcut aub

'Are You Gonna Go My Way', vroeg Lenny Kravitz (***) aan het eind van zijn concert. Graag, maar volgende keer misschien toch een wat kortere weg nemen, Lenny?

Lees de volledige recensie hier.

00.03 - Vertragen is voor watjes

De laatste zonnestralen willen van geen ophouden weten, een afgeladen volle Klub C - bij wijze van spreken haar achtertuin - ligt aan d'r voeten én 'Reason' ging net platina: gedachtenduivels be damned, vanavond was Selah Sue (****) gelukkig.

Lees de volledige recensie hier.

Selah Sue. Beeld Harry Heuts
Selah Sue.Beeld Harry Heuts

23.32 - Angus and Julia: zus en zonderling

Ze zagen er misschien uit als hippies die tot aan de knieën in de summer of love waren blijven steken, maar Angus & Julia Stone (****) hadden niettemin een verdomd goed bandje om zich heen geschaard.

Lees de volledige recensie hier.

Julia Stone. Beeld Harry Heuts
Julia Stone.Beeld Harry Heuts

22.56 - Let Love Rule!

Met een enorm uitgebreide versie van 'Let Love Rule' krijgt Lenny Kravitz de volledige wei in extase. Hij duikt niet enkel in het publiek, maar laat iedereen zijn liefdesboodschap ook meebrullen en de handen in de lucht gooien.

Met nog zes minuten op de klok zet hij 'Fly Away' in - ook deze hit kent de Werchter-wei - en werpt er een paar welgemikte 'oh ooh' erachteraan.

Maar zijn allergrootste hit heeft Kravitz tot het allerlaatste moment gespaard, uiteraard. "Are you gonna go my way?", zingt Kravitz, en het publiek gaat helemaal akkoord. (Astrid)

Lenny Kravitz in het publiek. Beeld Pieter Coupé
Lenny Kravitz in het publiek.Beeld Pieter Coupé

22.38 - Noel Gallagher's High Flying Birds: Zeldzamer dan een eenhoorn op lsd

"Waarom klappen jullie? Ik heb nog niets gedaan?" Nee, een grote frontman was Noel Gallagher (****) ook op Werchter niet. En er was ook nog altijd geen echt goeie zanger aan hem verloren gegaan. Matig concert, dus? Allerminst. Misschien was het de langzaam ondergaande zon die alles in een mild licht zette, maar de verveling kreeg ons geen seconde in de greep.

Lees de volledige recensie hier.

Noel Gallagher. Beeld Harry Heuts
Noel Gallagher.Beeld Harry Heuts

22.25 - Funky moves en luchtgitaren

Lenny Kravitz toont zich niet vies van een beetje empowerment: "Just be yourself, you got nothing to prove", klinkt het in 'Strut', en ook: "Let your body talk." En Werchter luistert: we zien funky moves en luchtgitaren in hits als 'Mama Said' en 'America Woman'.

Lenny Kravitz. Beeld Alex Vanhee
Lenny Kravitz.Beeld Alex Vanhee

21.50 - Fuck me-botjes en kekke kaftans

Zijn fuck me-botjes nog een ding? Lenny Kravitz wordt er in ieder geval bronstig van: "You turn me on in your dirty white boots", zingt hij. Gitarist Craig Ross is met zijn kekke kaftan zeker helemaal mee met de laatste trend. Of is hij gewoon nooit losgekomen van de seventies? (Pieter)

21.49 - Huwelijksaanzoek voor Selah Sue

Het eerste huwelijksaanzoek voor Selah Sue is binnen: het onze. (Vincent)

21.23 - Zo mooi klonken (wee)moed en (wan)hoop nog nooit

Eerlijk? Ryan Adams (*****) had ons al in z'n zak toen we zijn decor zagen: enorme Marshall-versterkers, ouderwetse speelautomaten en een Amerikaanse vlag waarvan de sterren waren vervangen door een vredesteken. En toen we de setlist dankzij zijn vriendelijke geluidsjongen in handen kregen, waren we helemaal om.

Lees de volledige recensie hier.

Ryan Adams. Beeld Harry Heuts
Ryan Adams.Beeld Harry Heuts

20.56 - Niet elk optreden valt in de smaak

Ondertussen komen we tot de constatatie dat niet iedereen het er even goed vanaf brengt op Werchter. Zowel ILoveMakonnen (*) als Kid Ink (*) krijgen maar één ster toebedeeld van onze muziekredactie.

Lees de recensie van ILoveMakonnen hier.

Die van Kid Ink vind je hier terug.

Ondertussen is StuBru-fenomeen Gunter D de House of the Bull aan flarden aan het spelen. Lekker losgaan. (Astrid)

ILovaMakonnen. Beeld Harry Heuts
ILovaMakonnen.Beeld Harry Heuts

20.41 - Don't Look Back in Anger

Noel Gallagher zet met zijn High Flying Birds 'Don't Look Back in Anger' van Oasis in en de wei ontploft! Met "Sooo Sally Can Wait" uit duizenden monden sluit Gallagher zijn concert aan het hoofdpodium af.

De recensie krijgt u straks, maar er zit ondertussen ook een vijf sterren-review aan te komen. Maar voor wie? (Astrid)

20.23 - Onverwoestbaar

'Under the Pressure' van The War on Drugs (****): zelden nummers zo doelgericht weten free-flowen. Tien minuten - een kwartier? Enkele dagen? - gidste Granduciel zijn manschappen door allerlei solo's, crescendo's en orgelpunten en nergens hadden wij het gevoel dat er stopplaatsen op een vast uitgestippelde route werden aangedaan. Wij konden alleen méégaan.

Lees hier de volledige recensie.

The War on Drugs. Beeld Alex Vanhee
The War on Drugs.Beeld Alex Vanhee
The War on Drugs. Beeld Alex Vanhee
The War on Drugs.Beeld Alex Vanhee

20.19 - 1996 in da house!

En het eerste meezingmoment bij Noel Gallagher's High Flying Birds aan het hoofdpodium is binnen: 'Whatever' van... Oasis. 1996 in da house! (Pieter)

20.01 - Een zeemzoete Dotan

"Oooo o ooo oooooo..." Ach, hadden we maar een patent kunnen nemen op die vijftiende letter van het moderne Latijnse alfabet. Dan zaten we voor de rest van ons leven op rozen. Of zoals onze belangrijkste financiële bron Dotan (***) op dat ogenblik zou zingen: "op ro-ooo-o-oo-ooooo-zen."

Lees de volledige recensie hier.

Dotan. Beeld Alex Vanhee
Dotan.Beeld Alex Vanhee

19.48 - De Morgen stuurt zijn kat

De Kat vandaag gespot op de wei? Lees zijn avonturen maandag in De Morgen.

19.20 - Platina voor Selah Sue

In België ging 'Reason', de recentste plaat van Selah Sue, al 20.000 keer over de toonbank. Goed voor platina dus, en dat stemde de zangeres ogenschijnlijk gelukkig. (Astrid)

Selah Sue. Beeld Harry Heuts
Selah Sue.Beeld Harry Heuts

18.27 - Depressie en euforie

To be young is to be sad is to be high: depressie en euforie reiken elkaar de hand bij Ryan Adams. En als u ons nu even wilt excuseren, wij gaan wenen in de 'Dirty Rain'. (Pieter)

Selfie 2.0. Beeld Alex Vanhee
Selfie 2.0.Beeld Alex Vanhee

18.10 - Zegetocht voor Dotan tijdens 'Home'.

De Nederlands-Israëlische Dotan is duidelijk populair op Rock Werchter. Hij wordt op handen gedragen in een uitpuilende Barn, en onderneemt tijdens de volkshymne 'Home' een zegetocht langs de fans tot aan de mengtafel. "Ik heb het gevoel dat ik ben thuisgekomen," jubelde hij iets voordien. Bekijk het filmpje hier. (Gunter)

18.06 - Rap weer weg

Hoe snel krijgt ILoveMakonnen de tent leeg? Als zijn platte, vormeloze hiphopdrek zo ellendig blijft stinken, geven we het nog hooguit acht minuten. In KluB C zwermt iedereen uit. De afwezigen hebben gelijk. Of verstand. Wij beslissen tegen beter in op post blijven tot de hit 'Tuesday'. Daarna volgt de grootste uitdaging: deze weeïge strontgeur terug uit onze kleren krijgen. (Gunter)

18.05 - Optreden van het jaar?

Volgens Stijn Van de Voorde zijn The War on Drugs naar hier gekomen voor 'het optreden van het jaar'. Máár het jaar? Kwestie van de verwachtingen wat binnen de perken te houden, wellicht. (Vincent)

Het is in ieder geval het perfecte weer voor een show van The War on Drugs. Terwijl Adam Granduciel en co. het beste van zichzelf geven aan het hoofdpodium, geniet het publiek met volle teugen van zon en muziek. (Astrid)

17.43 - Hozier, de bleekneus als ceremoniemeester

Het succes van Hozier (****) bewijst dat los van alle hypes, rages en trends er altijd plaats zal zijn voor doorvoelde, doorleefde popmuziek. Hij hoeft zich dus niet meteen zorgen te maken over de toekomst.

Lees de volledige recensie hier.

Hozier. Beeld Alex Vanhee
Hozier.Beeld Alex Vanhee
De enthousiaste fans van Hozier. Beeld Alex Vanhee
De enthousiaste fans van Hozier.Beeld Alex Vanhee

17.03 - Loeiharde recidivisten

Royal Blood (***) speelde een tweede keer in drie dagen op het hoofdpodium, maar veel variatie schuilde niet in de set, diepgang ook niet trouwens. (Gunter)

Lees de volledige recensie hier.

Royal Blood. Beeld Alex Vanhee
Royal Blood.Beeld Alex Vanhee

17.02 - Ondertussen op het hoofdpodium...

Hozier, die een beklijvende 'Take Me Church' brengt. (Astrid)

16.53 - Werchter bijna niet gered

"Het was altijd mijn droom om hier te spelen, als Nederlander," glundert Dotan. Hij verwijst ook onrechtstreeks naar zijn gezondheidsproblemen, die de tourkalender in de war stuurden.

"Ik had het bijna niet gered, maar ik heb er alles aan gedaan om hier te raken. Het publiek toont op zijn beurt grote dankbaarheid door 'Hungry' mee te zingen. (Gunter)

16.47 - Waar waren we ook alweer?

Wat maakt The Tallest Man (***) tot The Tallest Man? De totaal aparte manier waarop hij z'n instrument mismeestert bijvoorbeeld: hij heeft elfendertig manieren om zijn gitaar te stemmen - de ene al valser dan de andere - maar ze zorgen wel stuk voor stuk voor een andere sound. Wat 'm nog zo goed maakt: de manier waarop hij z'n song eerder vertelt dan zingt. (Vincent)

Lees de volledige recensie hier.

The Tallest Man on Earth. Beeld Harry Heuts
The Tallest Man on Earth.Beeld Harry Heuts

16.43 - Creatief met festivalbandjes

Wat doe je met al die festivalbandjes: laten verkruimelen rond je pols en uiteindelijk toch afknippen? Sieben Denil uit Buggenhout vond een origineel alternatief. (Pieter)

Creatief met festivalbandjes. Beeld Pieter Coupé
Creatief met festivalbandjes.Beeld Pieter Coupé

16.27 - Wuiven bij Seinabo

Seinabo Sey (***) had bijna moeten cancellen: het vliegtuig bracht de Zweeds-Gambiaanse en haar band wel naar België, maar niet hun bagage en materiaal. Dan maar in afgeslankte, half akoestische versie, zegt Sey, en het publiek in KluB C juicht haar toe.

De zangeres is onder de indruk. Ze heeft nog nooit voor zoveel volk gespeeld, klinkt het. Het blijkt dus wel mee te vallen met die 'Hard Time'. Ze heeft nog een boodschap voor de fans: als je iemand graag mag, wacht geen jaren om dat duidelijk te maken. Wel, Sey: je soul met Afrikaanse ondertonen in 'Poetic' mag er zijn. Tot achteraan in de aandachtig luisterende tent wuiven de armen mee. (Pieter)

Lees de volledige recensie hier.

Seinabo Sey. Beeld Harry Heuts
Seinabo Sey.Beeld Harry Heuts

15.57 - Tout Va Bien: Mooi en moedig

Mooi dat Tout Va Bien (****) niet nadrukkelijk probeerde te behagen, maar die dromerige, vaak wat kwetbare popmuziek écht liet ademen. Moedig en mooi tegelijk. (Bart)

Lees de volledige recensie hier.

Tout Va Bien. Beeld Alex Vanhee
Tout Va Bien.Beeld Alex Vanhee

15.46 - Zweten in The Barn

Quote van het concert: "This isn't leather, it's just... wet." The Tallest Man zweet een beetje in The Barn, waardoor zijn blauwe hemd nu zwart is. (Vincent)

15.25 Drummer in Blood-vorm

Royal Blood-drummer Ben Thatcher veert geregeld op vanachter zijn drumstel om het publiek op te poken. Aan het eind van de show loopt hij zelfs tussen het publiek door om iedereen aan zijn kant te scharen. Hij is maar net op tijd terug om de eerste roffel van 'Out of the Black' in te zetten.

Bekijk het filmpje van een paraderende Thatcher, mét een triomfantelijke koprol aan het eind, hieronder. (Gunter)

Feest tijdens Royal Blood. Beeld Alex Vanhee
Feest tijdens Royal Blood.Beeld Alex Vanhee

15.14 - CC Smugglers: mager, onschadelijk beestje

Mocht het verzamelde volkje in de Klub C op zaterdag al meteen leutig stemmen: CC Smugglers (**), ons tot voor kort geheel onbekend. Ze werden aan ons voorgesteld als een 'tof ambiancegroepje', maar ja: dat hebben wij mensen ook al over DJ Ötzi horen zeggen.

Lees de volledige recensie hier.

CC Smugglers. Beeld Harry Heuts
CC Smugglers.Beeld Harry Heuts

14. 35 - Royal Blood: "We're back for some more!"

Dat Royal Blood donderdag al op het hoofdpodium stond, lijkt het Werchter-publiek niet veel uit te maken. Integendeel, het staat al aardig vol aan de Main Stage. Een fan hengelt met een De Morgen-bordje zelfs achter een derde optreden: "3 x Royal Blood?"

Het duo uit Brighton heeft er alleszins zin in. "We're back for some more!", roept Mike Kerr, en dat kan op bijval van het publiek rekenen. De eerste rijen springen enthousiast mee in de zon, die de wolken ondertussen verdreven heeft. (Astrid)

Royal Blood. Beeld Alex Vanhee
Royal Blood.Beeld Alex Vanhee

14.20 - Eerste hoogtepunt van de dag

Het eerste hoogtepunt van de derde dag van Rock Werchter is binnen: Other Lives scoort vier sterren! (Pieter)

Lees de recensie hier.

14.02 - Easy Way Out

Aah, Other Lives: ze laten ons weer wegdromen naar eindeloze verten waar het gras nog nét iets groener, de lucht nét iets blauwer en de zonsondergang nét iets bloedroder is. Deze band uit Oklahoma biedt je altijd weer de kans even te ontsnappen aan jezelf en binnen het bestek van een rocksong een stuk of wat andere levens te leiden. Een 'Easy Way Out', quoi. (Pieter)

Other Lives. Beeld Alex Vanhee
Other Lives.Beeld Alex Vanhee

13.38 - If you want to destroy my FIDLAR

FIDLAR kent wat technische moeilijkheden, en beslist om 'Undone (The Sweater Song)' van Weezer in te zetten. Het publiek reageert gelaten, maar in ons hoofd zingt een overweldigende mensenmassa "If you want to destroy my sweater" mee. Heerlijk brokje jeugdsentiment. (Gunter)

Fidlar. Beeld Alex Vanhee
Fidlar.Beeld Alex Vanhee

13.34 - Figureert u weldra in de videoclip van Tout Va Bien?

Vers van de pers: Tout Va Bien brengt straks twee songs met een gospelkoor. Speciaal voor Werchter. De nieuwe single Sometimes In Life wordt gefilmd en zal vrijdag gelanceerd worden als videoclip en single. (Gunter)

13.24 - Ik dans wel met mezelf

Als eerste act op de middag speelt FIDLAR voor een beperkt publiek, maar dat deert deze knaap duidelijk niet. Ik pogo wel met mezelf, zien we hem denken. Hulde! (Gunter)

13.18 - Fidlar trekt bewolkte dag 3 op gang

Fidlar is er zonet aan begonnen aan het hoofdpodium, en de zon breekt daarbij af en toe goedkeurend door de wolken.

De skatepunk van de groep staat op het lijstje van acts die u absoluut niet mag missen vandaag. Net als de volgende optredens:

• The Tallest Man on Earth (The Barn, 15u)
• ILoveMakonnen (KluB C, 17u30)
• The War on Drugs (Main Stage, 18u)
• Ryan Adams (The Barn, 18u15)

Lees hier waarom.

Kan u niet kiezen tussen The War on Drugs of Ryan Adams? Laat het weer dat voor u doen.

The War on Drugs. Beeld AP
The War on Drugs.Beeld AP
Het was broeierig warm gisteren op Rock Werchter. Beeld Harry Heuts
Het was broeierig warm gisteren op Rock Werchter.Beeld Harry Heuts

11.15 - De topmomenten van dag 2

Wat waren nu de absolute topmomenten van de tweede dag van Rock Werchter? De volgende acts, zo oordeelt onze muziekploeg:

FKA twigs (****)
"Diepe subbassen doen je broekspijpen, neusvleugels en oren flapperen. Een hiphop-beat ratelt als een mitrailleur. En frontvrouw Tahliah Barnett verleidt je op het podium als het soort nachtclub-nimf waar nachtmerries én natte dromen van gemaakt worden." (Gunter)

alt-J (****)
"Het indrukwekkendst blijven toch 'Fitzpleasure', 'Taro', 'Matilda' en 'Tessellate': kunstige vlechtwerkjes van folk, prog en dubstep die je hoofd, hart én benen aanspreken. En de onwaarschijnlijkste meezingers van Werchter." (Pieter)

Of Monsters and Men (****)
"Zelfs op zo'n groot podium slagen ze erin om een bijzondere intimiteit te scheppen." (Bart)

Balthazar (****)
"Het hoofdpodium in plaats van The Barn? Geen twijfels. Balthazar speelde een uiterst strak concert, dat opsteeg als een drietrapsraket." (Wim)

Ibeyi (****)
"Ibeyi in één woord? Ontwapenend." (Pieter)

Death Cab for Cutie (****)
"Het was een hevig opflakkerende ontroering die zich van ons meester maakte bij de finale van Death Cab For Cutie." (Gunter)

Magnus (****)
"Hier stond een stomende trein op de rails, die onafgebroken beats braakte." (Wim)

Róisín Murphy (****)
"Hoe jonger hoe botter, hoe ouder hoe zotter."

Gavin James (****)
"Wie triest was omdat Ben Howard ziek afzegde, vond bij deze James de ideale antidosis." (Wim)

Alt-J. Beeld Harry Heuts
Alt-J.Beeld Harry Heuts
Balthazar. Beeld Alex Vanhee
Balthazar.Beeld Alex Vanhee

10.13 - Slapende mensen op RW15

Het was een broeierig warme dag gisteren op Rock Werchter. De zon brak maar af en toe door het dun wolkentapijt en nu en dan vielen er een paar druppels uit de lucht. Maar afkoeling kwam er zelden of nooit.

Geen wonder dus dat het Werchter-publiek zich met momenten wat van haar tamste kant liet zien. En nog minder verbazingwekkend dat er plots een Instagramaccount opduikt dat de naam 'Slapende mensen op RW15' draagt. Enkele pareltjes.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234