Donderdag 02/04/2020

Podgrond

Welkom bij de acht beste chef-koks van Amsterdam

Hiske Versprille van 'Cheft' op bezoek bij chefkok Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini. Maar hoe maak je een podcast over iets wat je moet zien, ruiken en proeven? Beeld Dag en Nacht Media.

In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Cheft, een podcast over acht Amsterdamse chef-koks.

Wie de afgelopen jaren een bestseller wou schrijven of van plan was een kijkcijferhit te draaien, had doorgaans maar één ingrediënt nodig: eten. Sandra Bekkari verkoopt kookboeken alsof het warme broodjes zijn, en als er een tv-programma over die warme broodjes zou worden gemaakt, dan bleven mensen er massaal voor thuis. Het is dan ook raar dat niemand in ons taalgebied al een podcast over eten had gemaakt. Tot nu, want zopas werd Cheft gelanceerd.

Die podcast is het geesteskind van Hiske Versprille, culinair recensent bij Het Parool, en de jongens van Dag & Nacht Media. In een reeks van acht afleveringen praat Hiske tweewekelijks met een Amsterdamse topkok. Geen gemakkelijke opdracht, want hoe maak je in godsnaam een podcast over iets wat je per definitie moet zien, ruiken of proeven? 

Ambitieuze Joris

Dat doet Hiske door vooral met de chefs te praten, in plaats van hen eten te laten maken. In iedere aflevering van Cheft wordt weliswaar het favoriete gerecht van de geïnterviewde gekookt, maar dat is slechts bijzaak. Waar het echt om draait zijn de chefs en - nog belangrijker - hun visie op hun werk.

Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS staat centraal in de eerste aflevering. Als chef van het grote restaurant in het Rijksmuseum moet hij toegankelijk én op hoog niveau kunnen koken, want zijn werk is toch een visitekaartje voor de buitenlandse gasten die er komen eten. Al is hij de eerste om zijn eigen inbreng te minimaliseren, zo leren we. 'Een kok heeft meestal maar vijf procent invloed op het gerecht dat je voorgeschoteld krijgt. Wij doen enkel het garen, snijden en het op een bordje leggen.’ Het toont volgens hem het belang van goede producenten, die volgens Joris in de toekomst misschien wel het uithangbord van de grote restaurants zullen worden.

Joris Bijdendijk (rechts) van restaurant RIJKS staat centraal in de eerste aflevering. Beeld rv Jan Kees Steenman

Toen Joris op z’n vijftiende afwasser was, bleef hij na het werk vaak rondhangen om naar de chefs te kijken. ‘Dat wil ik ook worden’, bedacht hij, waarna hij een groot kookhandboek kocht. Hij gaf zichzelf drie jaar om de boel te leren, en schreef in de kantlijn van de inhoudsopgave welk hoofdstuk hij wanneer wou leren. Vervolgens belde de tiener naar alle Amsterdamse toprestaurants, met steeds dezelfde vraag: ‘Wilt u mij drie jaar opleiden tot kok? In ruil blijf ik daarna drie jaar gratis bij u in dienst.’ Eentje hapte toe, de rest is geschiedenis. Het is een van de vele mooie anekdotes in Cheft, een anekdote die vooral aantoont hoe ambitieus de koks zijn.

Eet waar de experts eten

Cheft vindt niet alleen een goede balans tussen het schetsen van een biografie en een gesprek over een visie op koken, maar is vooral ook zeer goed geproduceerd. Door af en toe in de interviews te knippen en muziek of andere geluiden toe te voegen is Cheft veel meer dan zomaar een gesprek. Het programma wordt zo een referentie voor andere podcasts in de Lage Landen.

En de ambitie reikt nog verder: naar aanleiding van de podcast vroegen de makers aan meer dan honderd Amsterdamse chefs wat hun favoriete eetplekken zijn, om die tips later dit jaar als gids online te kunnen plaatsen. Daarvoor werkten ze samen met Ernst-Jan Pfauth, een van de drijvende krachten achter De Correspondent. De twee platformen staan los van elkaar, maar inhoudelijk hebben ze wel dezelfde insteek. ‘Ik vind het interessant om experts een podium te geven voor hun kennis, dus dat past er goed bij’, klinkt het bij Ernst-Jan. Vergeet FourSquare of Yelp, wie in de toekomst een goed restaurant zoekt, kan vertrouwen op mensen die er écht iets van kennen.

Cheft is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. dagennacht.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234