Donderdag 21/11/2019
Fatma Taspinar in 'Mij overkomt het niet', een van de vele programma's die een beroep doen op onze empathie. Beeld VRT

DM Zapt

Wees maar zeker dat ik met vragen zit als ik naar Eén kijk

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Kris Kuppens over human interest.

Mij overkomt het zelden, maar vanavond heb ik afgesproken met uitsluitend vriendinnen. Het zijn er twee en ook zij hebben wel eens gedacht in de menopauze te zitten. Een mens zou er op slag vapeurs van krijgen. We gaan uit eten en het wordt tajine. 

Wanneer ik arriveer, schromelijk te laat omdat parkeerplaatsen al eerder hetzelfde lot ondergingen als de houtkachels in de toekomst, zie ik mijn vriendinnen al druk doende in de weer met olijven en brood. Tot mijn verbazing merk ik aan dezelfde tafel ook een persoon van het andere geslacht op. 

Wanneer de man zich dreigt te verontschuldigen voor zijn aanwezigheid en het daarmee verstoren van het intieme meisjes-onder-elkaar-moment, snoeren we hem in koor de mond – flexibel en empathisch als wij vrouwen zijn – en de rest van de avond keuvelt hij aardig mee. Voorzichtig en met de mantel der liefde, en echt maar een paar keer en een beetje, wordt er lacherig gedaan over zijn mannelijkheid. Hij verdedigt zich door met gespeelde aandrang onze compassie te vragen. Geen al te originele strategie. 

Wie denkt dat aspirationeel – wie verzint het? – het modewoord van vandaag is, hinkt achterop. Compassie, daar smeekt het televisiescherm ons om. Tel ze maar, alle programma's die afsluiten met de pancarte van Tele-Onthaal. Wie met vragen zit naar aanleiding van dit programma... Ik! Bijvoorbeeld: waarom komt een human-interestprogramma eigenlijk nooit alleen? Zijn er mensen die met stiekem genot Taboe, Mij overkomt het niet, Kinderkopkes, om er maar een paar te noemen, op één avond kijken om de volgende dag aan de koffiemachine te kunnen vertellen dat ze aan bingefeelen hebben gedaan? Bevestigen ze daarmee hun eigen angsten om dan nog scherpere meningen te kunnen formuleren op sociale media? Is het mensen te doen om dat goede gevoel achteraf – het glas wijn half leeg, de nootjes nog achter de tanden – en het besef dat het hen beter vergaat? Wees maar zeker dat ik met vragen zit als ik naar Eén kijk. 

DM Zapt

Krijg het beste van tv en Netflix via Facebook Messenger

Onze chatbot DM Zapt is de beste manier om nieuwe series en tv-programma's te ontdekken. Druk op de knop hieronder en ga het gesprek aan:

Chat nu met DM Zapt

Stuk voor stuk mogen het dan wel bezienswaardige programma's zijn, dat zijn ze zeker, maar zet ze in één zendschema en het lijkt alle dagen verplicht Kerstmis. Pakjes vol compassie met een grote strik errond worden de huiskamer ingepompt. We moeten begrijpen, voelen, wenen, roepen, sussen, openstaan en weer doorgaan. Tenminste, tot aan het volgende piekmoment der compassie. 

De ene vriendin fluistert dat ze er niet meer tegen kan. Ze ziet al die nare dingen ook met haar gebeuren. O, empathie. O, ironie. De ander blijft nuchter en ziet het als een golf die wel weer wegebt. Zoiets als de wittesportsloefenrage; ook die gaat tenslotte voorbij. De man bekent niet zo van Kerstmis te houden en bestelt een koffie en een whisky. 

En ik? Op weg naar mijn overdekte parkeerplaats passeer ik twee politieagenten die met veel geduld een man aan zijn verstand proberen te brengen dat zijn gedrag ontoelaatbaar is. Ze bieden hem een warme slaapplaats aan. Zou compassie een vat zijn, dat elke dag gevuld mag worden? Of eerder zoiets als een ballon die stilletjes leegloopt?  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234