InterviewMaarten Janssen
‘We willen dat iedereen het over onze programma’s heeft’: VTM maakt zich op voor het tv-najaar
Sinds begin dit jaar heeft vroegere Ketnet-baas Maarten Janssen het voor het zeggen bij VTM. Met de start van het televisienajaar drukt hij voor het eerst zijn stempel op de zender. ‘Van zodra het weer mag, wil ik met VTM het Sportpaleis vullen.’
“Ik had er op het vlak van glitter en glamour wel wat meer van verwacht”, zegt Maarten Janssen wanneer we hem naar zijn eerste maanden aan de Medialaan vragen. “Tot nu lijken de feestjes behoorlijk hard op die van de VRT; veel stellen ze niet voor.” Met dank aan het coronavirus dat er, amper een paar maanden nadat Janssen bij VTM aan de slag ging, voor zorgde dat feest vieren enkel vanop afstand kan. Gelukkig waren die net iets spectaculairdere feestjes niet de enige reden waarom Janssen de Reyers- voor de Medialaan ruilde. “Eigenlijk verschilt wat ik hier doe niet zo heel veel van mijn takenpakket bij Ketnet. Zowel VTM als Ketnet is meer dan een televisiezender. Het zijn merken die tv willen overstijgen. Het enige verschil is dat je met VTM een veel groter publiek kan aanspreken. Ik vond dat een prikkelende gedachte.”
TV overstijgen? Hoe doe je dat?
Janssen: “Het unieke van een merk als VTM is de lokale verankering. Het is een zender die heel dicht bij de kijker staat, met gezichten die uit de directe omgeving van die kijkers komen. Dat is een gigantisch voordeel ten opzichte van internationale concurrenten als Netflix of Disney. Het komt er op aan dat voordeel ten volle te benutten. Door bijvoorbeeld live, fysiek, in interactie te gaan met onze kijkers. Waarom is er van een populair programma als Liefde voor muziek nog nooit een live-variant gemaakt? Van zodra het opnieuw kan, wil ik met VTM het Sportpaleis vullen. Op die manier evolueer je van zender naar een alomtegenwoordig mediamerk dat zich niet enkel tot het televisiescherm beperkt.”
Zullen we dit najaar ook op het scherm uw invloed zien?
“Eigenlijk wou ik aanvankelijk op het voorjaar van 2021 focussen. Maar toen kwam corona en stond ineens de helft van de najaarsprogrammatie op de helling. Ik heb me dus sneller dan verwacht met het zendschema beziggehouden. Wat de productiehuizen voor dit najaar gepresteerd hebben, grenst aan het ongelooflijke. Ze hebben heel erg lastminute gewerkt onder omstandigheden die dan ook nog eens constant veranderden. En het blijft spannend. We weten nu al dat bepaalde programma’s pas een uur voor ze op antenne gaan klaar zullen raken.”
“De nadruk ligt de komende maanden vooral op must-see programma’s. Dingen die voor een collectieve beleving zorgen, titels die je moet gezien hebben wil je de dag nadien kunnen meepraten op het werk of op school. Een programma als De code van Coppens bijvoorbeeld sluit daar nauw bij aan. Cupido ofzo waarin Karen Damen en Ruth Beeckmans op zoek gaan naar een partner voor mensen met een beperking of een stoornis is nog zo’n voorbeeld.”
Zijn die zogenaamde must-see programma’s een poging om mensen opnieuw live en naar reclameblokken te doen kijken?
“Mensen hoeven wat mij betreft niet per se klaar te zitten wanneer zo’n programma begint. Maar je wil als zender wel dat iedereen op dezelfde dag kijkt, omdat de beleving rond zo’n programma belangrijk is. Het is de bedoeling dat iedereen het de dag nadien het over jouw programma’s heeft.”
Wat vinden de adverteerders daarvan?
“We denken constant na over manieren om onze zenders aantrekkelijk te houden. Zowel voor kijkers als voor adverteerders. Het succes van VTM GO (het online-platform van VTM, red.) bijvoorbeeld geeft ons de kans om gepersonaliseerde reclame uit te rollen. Ook de beleving waar ik het al eerder over had, speelt daarin een belangrijke rol. Als je programma’s waar over gepraat wordt in je zendschema hebt staan – dingen als Liefde voor Muziek of Lego Masters – dan willen merken daar maar wat graag hun karretje aan vasthaken. Zolang wij dat soort programma’s maken, blijft een zender als VTM een aantrekkelijke bestemming voor adverteerders.”
Nog dit jaar start DPG Media, het bedrijf boven VTM, met Streamz, een betalend streamingplatform. Is dat de reden waarom er dit najaar op VTM amper fictie te zien is? Moeten reeksen als De bende van Jan De Lichte eerst op Streamz ten gelde worden gemaakt?
“Een dure reeks als De Bende van Jan De Lichte kunnen wij als zender gewoon niet meer op ons eentje maken. Dat is financieel niet haalbaar. Dan kan een samenwerking met een platform als Streamz een oplossing bieden. Ik zie daar geen probleem in. Het is niet omdat een bepaalde reeks op een betalend platform als Streamz staat dat je er zomaar mag van uitgaan dat het gros van je kijkers die al gezien heeft. Wil dat zeggen dat we vanaf nu nooit meer exclusieve VTM-fictie gaan maken? Neen, zeker niet. Maar we moeten we heel goed nadenken over welke reeksen relevant genoeg zijn om in te investeren.”
Zullen we ook niet-fictieprogramma’s op Streamz zien? Kunnen we daar terecht voor previews van programma’s als Blind getrouwd of De code van Coppens?
“Kijk, het geloof in lineaire televisie is hier heel groot. We maken programma’s met de ambitie om Vlaanderen op de dag van uitzending massaal voor het scherm te krijgen. Dat valt niet altijd te combineren met een model waarbij je dat soort programma’s al eerder op een streamingplatform aanbiedt. We kiezen nog meer dan ooit waar welk programma het best tot zijn recht komt.”
Het najaar van VTM:
- The Masked Singer: Welke BV gaat schuil achter het kostuum? En kan je die enkel op basis van zijn of haar stem herkennen? Vanaf 18/9 op VTM.
- Snackmasters: Bekende chefs maken hun versie van populaire snacks. Vanaf 15/9 op VTM.
- Cupido Ofzo: Karen Damen en Ruth Beeckmans openen een datingbureau voor mensen met een beperking. Later dit najaar op VTM.
- Axel Gaat Binnen: Axel Daeseleire brengt 5 dagen en 4 nachten door op plaatsen waar je normaalgezien niet zomaar kan verblijven. Vanaf 31/8 op VTM.
- Een echte job: Vijf BV’s ruilen hun bezigheden in de spotlights voor een echte job in het UZ Gent. Vanaf 2/9 op VTM.
- Vanity Plates: Mensen met een gepersonaliseerde nummerplaat. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? Vanaf 3/9 op VTM 2.