Donderdag 18/07/2019

DM Zapt

Wat Sir David Attenborough dezer dagen de wereld in stuurt, is grimmiger dan wat we van hem gewoon zijn

Beeld EPA

Pieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de onheilsboodschap van Sir David Attenborough.

Wanneer je de diepe stem hoort van David Attenborough, ’s werelds bekendste natuurdocumentairemaker, maak je automatisch de link met natuurschoon. Attenborough en de zijnen hebben er de voorbije jaren met documentaires als Blue Planet, Dynasties of Our Planet  een sport van gemaakt om zoveel mogelijk extreem zeldzame diersoorten of uiterst uitzonderlijk beestengedrag op beeld vast te leggen. Als er van een bepaald dier wereldwijd maar honderd exemplaren meer zijn, kan je er donder op zeggen dat Attenborough er tien bij elkaar weet te krijgen. Om die daarna voor het oog van de camera ook nog eens de polonaise te laten dansen. 

Dus toen ik deze week al zappend op het typerende stemgeluid van Attenborough stootte, bleef ik toch even hangen. De kans om het baltsgedrag van de Sumatraanse grondkoekoek of de territoriale disputen van een stel sneeuwluipaarden in high definition te bekijken, laat ik niet graag schieten. Maar de boodschap die Attenborough dezer dagen al brommend de wereld in stuurt is een stuk minder opgewekt dan wat we van de man gewoon zijn. Hij is de stem van de documentaire Climate Change: The Facts die heel duidelijk op een rijtje zet waar het fout loopt met ons klimaat en hoe het nog veel fouter zal lopen wanneer we nu niet ingrijpen. 

Duizenden dode dieren

Een beetje wat Nic Balthazar doet in zijn klimaatbetoog. Alleen wordt het verhaal van Attenborough geïllustreerd door een hele reeks uitzonderlijke beeldfragmenten. Wat hadden we anders van de man verwacht. Die beelden mogen dan al uitzonderlijk zijn, vrolijk word je er niet van.

Zo krijg je onder andere te zien hoe in Australië vorige zomer een hele kolonie vleerhonden het loodje legt door de uitzonderlijk hoge temperatuur. Vrijwilligers proberen nog zoveel mogelijk pups te redden maar hebben geen idee hoe ze daar, omringd door duizenden dode moederdieren, aan moeten beginnen. De radeloosheid die je in hun ogen ziet is genoeg om meteen zonnepanelen op je dak te leggen, een windmolen in je tuin te installeren en voortaan al je verplaatsingen met de fiets te doen. Zeker wanneer je daarna een stel wetenschappers op een bevroren meer vuur ziet maken met het methaangas dat uit het smeltende ijs ontsnapt en je tot het pijnlijke besef komt dat het de komende decennia alleen maar erger dreigt te worden.

Of zoals Sir David het zelf verwoordt: “Op het Engelse platteland merk je het niet meteen, maar we staan voor een wereldwijde door de mens veroorzaakte ramp.” 

Climate Change: The Facts is nu te zien op VRT.NU

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden