Dinsdag 07/12/2021

Portret

Wat is het geheim van Frances Lefebure?

'Make Belgium Great Again'-presentatrice Frances Lefebure. Beeld VTM
'Make Belgium Great Again'-presentatrice Frances Lefebure.Beeld VTM

Op zondag verbetert ze de wereld in Make Belgium Great Again op VTM. En vanaf woensdag trekt ze voor Forever Young op VIER met naasten van overleden landgenoten naar de plek waar ze het leven lieten. Begonnen als actrice, vandaag is ze een onmiskenbare tv-persoonlijkheid. Maar wie is Frances Lefebure?

Het was nooit haar ambitie om een waar schermgezicht te worden. Op haar achttiende ging Frances Lefebure (31) woordkunst studeren aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In 2009 won ze zo zelfs de RVU Radioprijs voor haar documentaire over een verdwenen jongen. “Eerlijk, ik dacht dat ze radio zou gaan maken”, zegt haar zus Barbara (28). “Vandaag is ze een échte BV. Hoe vaak krijg ik niet de vraag of ik familie ben van. Ik blijf dat wat raar vinden. Meer zelfs: als kind was ze helemaal geen showbeest. Ik was de clown en mijn zus had een regisserende rol. Als we met onze neven en nichten shows speelden op familiefeesten, was zij degene die alles regelde. In de spotlights staan, daar was Fran niet op uit.”

Ze noemen elkaar Bar en Fran. Soms zegt Bar ook Granny, als afgeleide van Franny. En zo wordt Frances dan weer steevast genoemd door haar goede vriendin Daphne Wellens, met wie ze samen studeerde en een kot deelde. “Als ik er nu op terugkijk, had ik toen wel kunnen zien dat zij het goed zou doen als tv-gezicht”, zegt Wellens. “Maar daar was Franny echt niet mee bezig. Het is allemaal heel à l’aise verlopen.”

Hotel Römantiek. Beeld rv VIER
Hotel Römantiek.Beeld rv VIER

Veelvraat

Het was Woestijnvis die haar ontdekte als tv-figuur, door Lefebure te casten als copresentator naast Otto-Jan Ham en Sven De Leijer in het VIER-programma Hotel Römantiek. Voor haar screentest werd ze op straat gestuurd om toevallige passenten te interviewen. “De grote kwaliteit van Frances is het feit dat ze zo enorm straalt”, vindt Ham. “Ze kan iedereen in een vingerknip inpakken. Als ze de ruimte binnenkomt, heeft iedereen haar gezien, onder de indruk van haar verschijning en uitstraling. Dat zag je in die test. Ze charmeert snel, en dat werkt op het scherm.”

Dat ze verder geen ervaring had met tv-maken, was geen handicap. “Dat is het makkelijkste, zelfs meest overschatte beroep ter wereld”, aldus Ham. “Met een mooi gezichtje ben je er al. Uiteraard heeft Frances de nodige groeipijnen gekend. En als je objectief naar haar werk kijkt, valt er nog wat aan te sleutelen. Maar ook dat vangt ze moeiteloos op met haar présence. Ik hoop voor haar, maar vooral ook voor de kijker, dat ze nog lang meedraait.”

Aan de Medialaan willen ze dat blijkbaar ook graag. Al twee seizoenen is Lefebure het gezicht van Make Belgium Great Again, een programma dat kleine of grotere problemen uit het alledaagse leven wil oplossen. “We zochten iemand van wie je effectief gelooft dat ze echt begaan is met de thema’s waar we rond werken”, legt hoofdredacteur Ellen Vanhove uit. “Anderzijds moest ze ook net zot genoeg zijn om mee te gaan in de madness van elk plan. Puur op aanvoelen hebben we ook haar aangesproken, en ik voelde meteen dat zij écht is. Ze gaat zich niet anders voordoen dan hoe ze zich op elk moment voelt. Als ze moe is, is ze moe, en dan voel je dat ook. Net dat maakt het verschil.”

Make Belgium Great Again. Beeld Make Belgium Great Again
Make Belgium Great Again.Beeld Make Belgium Great Again

Dat ze écht is, zegt ook Kelli Van Hees van de Mechelse boetiek Lily, waar Lefebure graag mee uitpakt op Instagram. Op zich was de winkel niet op zoek naar een BV of influencer om samen te werken, maar wanneer de toen nog als onbekende jonge Lefebure aanklopte, was het anders. “Frances belichaamt wie wij zien als onze ‘Lilylovers’: vrolijk, no nonsense, recht voor de raap en gewoon fijn om in de buurt te hebben. Ik denk ook niet dat je Frances ooit iets zal zien dragen wat ze zelf niet oké vindt. Dat is voor ons dan weer belangrijk: dat het écht is. Bovendien, toen ze bekender werd, kon het snel een pak ingewikkelder worden. Ze kreeg heel wat voorstellen van andere sponsors, merken en winkels. Ze had ons heel makkelijk kunnen dumpen, maar dat deed zij niet. Ooit zei ze dat ze zich graag omringt met mensen die haar een familiegevoel geven. Ik vind dat heel schoon.”

Mooiste project

Dat familiaire onderhouden lijkt nu wel wat moeilijker geworden. Zo moet Lefebure iets vaker nee leren zeggen, vindt ze zelf. “Al heb ik nog nooit spijt gehad van iets wat ik gedaan heb. Ik ben een veelvraat, dus ben ik nu even té veel tegelijk aan het doen. In mijn sociale kringen durf ik ook geen ‘nee’ zeggen. Ik mis die mensen ook nu ik er minder tijd voor kan maken. Uiteindelijk moet ik veel dingen afzeggen, omdat ik te moe ben.”

“Maar we hoeven elkaar niet elke dag te horen”, zegt zus Barbara. “Onze liefde is intens en zal er altijd zijn. Maar als ik haar een paar weken niet heb gezien, kan ik haar wel enorm hard missen. Vorige week nog hebben we een uur zitten facetimen terwijl elk zich zaten aan te kleden en klaar te maken voor de werkdag. Gewoon met de gsm op de kast, ons ding blijven doen en praten. Desnoods roepen, als we even in een andere kamer zijn. Enfin, ik hoop dat het voor haar binnenkort wat rustiger zal worden. Maar het is nu dat ze het moet doen.”

Volgend jaar zal Lefebure alvast wat tijd maken voor een lange reis met haar vriend. En misschien op termijn voor kinderen. Want dat is een vraag die de populaire bladen nogal gretig stellen. “Is nu ook jouw vraag of ik een kinderwens heb”, vraagt ze. “Ja. Vroeger wou ik zelfs jong moeder worden, maar ik ben blij dat ik nu de kans krijg om me volle bak te smijten voor dingen die ik waardevol vind. En binnenkort maak ik er weleens tijd voor. (lacht) Van alles wat je kan doen in je leven, is dat misschien wel het mooiste project.”

Frances Lefebure (r.) als actrice in de film in ‘Charlie en Hannah gaan uit’. Beeld RV
Frances Lefebure (r.) als actrice in de film in ‘Charlie en Hannah gaan uit’.Beeld RV

Spring-in-’t-veld

Maar eerst wil ze weer acteren. Want wat velen zijn vergeten, is dat Lefebure begonnen is als actrice in de Ketnet-reeks GoGoGo. Later zat ze in Vriendinnen, Tom & Harry, Nieuw Texas, Spitsbroers en Amigo’s. En ze speelde in Charlie en Hannah gaan uit van Bert Scholiers. “Achteraf bekeken vind ik het jammer dat Frances geen hoofdrol had”, zegt hij. “Bij de auditie waren het haar nuchterheid en gevoel voor humor die me aanspraken. Die is droog, haast misantropisch, waar ik heel erg van hou. Omdat het klikte, bleef Frances het soort actrice die ik niet moest regisseren. Ze deed het altijd exact zoals ik het in mijn hoofd had.”

Op Studio Tarara na, lag het acteerwerk de afgelopen jaren wat stil. Maar daar komt binnenkort verandering in, want tussendoor draait ze al aan de nieuwe VTM-reeks Een goed jaar. En ook Scholiers schrijft momenteel een nieuwe fictiereeks voor Vier waarin zij de hoofdrol zal spelen. Als een stralende spring-in-’t-veld. Want op tv lijkt ze immer vrolijk. “Al zal je snel merken wanneer het haar niet aanstaat”, vindt Wellens. En ze heeft ook zeker haar mindere momenten, zegt Vanhove. “Vooral als ze honger heeft.”

Zondag zien we Lefebure zelfs huilen tijdens Make Belgium Great Again, wanneer ze nietsvermoedend wordt gedropt bij een rouwkamp, om kijkers aan het ‘vrijwilligen’ te krijgen. Niet toevallig, want de presentatrice verloor op haar zeventiende zelf haar mama aan kanker. “Toen ik die trailer zag, was ik wat boos op de redactie”, zegt zus Barbara. “Ik zag haar huilen en begreep niet dat ze Fran niet gewaarschuwd hadden waar ze terecht zou komen. Maar mijn zus stelde me gerust: de redactie kent haar goed genoeg om te weten dat ze daarmee om kan. Zelf zou ik dat bijvoorbeeld echt niet appreciëren, maar we hebben het verlies van onze moeder dan ook op een heel andere manier verwerkt. Het heeft ons gevormd tot wie we zijn.”

‘Forever Young’, een tv-programma over afscheidnemen. Beeld RV
‘Forever Young’, een tv-programma over afscheidnemen.Beeld RV

Absolute Boeddha

Zelf vindt Lefebure dat het verlies haar positiever heeft gemaakt. “Als kind was ik vrij zorgelijk”, zegt ze. “Ik dacht veel na over wat we hier doen, was heel ongerust over de wereld. Toen mijn moeder dan ziek werd, ik was veertien, is dat gebeterd. Natuurlijk was dat droevig, maar het was tegelijk een periode van veel liefde. Het kan net heel positief zijn als je zo dicht bij het leven staat. Daarom vind ik Forever Young geen triest programma. We gaan niet rouwen, maar net het leven vieren en de lichtheid terugvinden.”

“Fran is positief, maar ook realistisch en rationeel”, vindt zus Barbara. Vriendin Wellens vult aan: “Franny is mijn absolute Boeddha. Ze heeft nog nooit een boek over wijsheden of spiritualiteit gelezen, en toch beheerst ze de kunst om positief in het leven in staan. Ze maakt de dingen nooit te moeilijk, is wijs op een eenvoudige manier, en daar heb ik ontzettend veel aan.”

De intussen veelbesproken ‘Make Belgium Great Again’-aflevering over fietsveiligheid. Beeld Make Belgium Great Again
De intussen veelbesproken ‘Make Belgium Great Again’-aflevering over fietsveiligheid.Beeld Make Belgium Great Again

Maar blijft ze zelf altijd zo rustig? Hoe heeft ze vorige week bijvoorbeeld de kritiek ervaren, toen bleek dat vijf politici ‘onder valse voorwendsels’ naar Make Belgium Great Again werden gelokt, om onverwacht geconfronteerd te worden met nabestaanden van verkeersslachtoffers? Ze reageert wat ironisch. “Bedoel je nu die prachtige hetze rond de uitzending over fietsveiligheid? Ik trek me dat niet aan. We zijn niet op een andere manier te werk gegaan als dat we doen met de man in de straat. Het is jammer dat het thema nu lijkt onder te sneeuwen, terwijl dat fucking belangrijk is. (fel) Vind jij dat normaal dat er dit jaar al vijftig mensen zijn overleden op de fiets? Dat is ziekelijk.”

Bekijk nu:

Make Belgium Great Again, zondag om 19.55 uur bij VTM
Forever Young, woensdag om 20.35 uur op Vier

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234