Maandag 05/06/2023
Popster Britney Spears.

Achtergrond

Wat is er aan de hand met Britney Spears?

Popster Britney Spears.Beeld AFP

De foto van Britney Spears (38) die zichzelf kaal scheert, moet al bijna net zo iconisch zijn als haar hits ‘Baby One More Time’ en ‘Womanizer’. Het beeld was in 2007 hét teken dat het niet goed ging met de zangeres. Dertien jaar, meerdere opnames en drie albums later, is het volgens de popster tijd voor een omslag. Ze wil dat haar vader opstapt als bewindvoerder zodat ze de controle over haar eigen leven kan terugnemen.

Pauline Verhelst

Flashback naar Spears’ rampjaar 2007. Ze was op dat moment razend populair, haar songs stonden wereldwijd op nummer één en paparazzi volgden haar op de voet. Maar het succes werd haar te veel. Spears kreeg te maken met een niet nader verklaarde psychische aandoening en haalde wereldwijd krantenkoppen met foto’s waarop ze zich kaal schoor en de auto van haar toenmalige echtgenoot Kevin Federline kapot sloeg.

Toen ook dat huwelijk op de klippen liep en ze de voogdij over haar twee kinderen verloor, ging het nog meer bergaf met de ‘Toxic’-zangeres. Ze werd daarom onder het toezicht van haar vader, Jamie Spears, geplaatst. De “gevallen popster” die eens voor uitverkochte zalen stond, verloor zo elke vorm van zelfstandigheid.

Na twaalf jaar wil Britney Spears dat haar vader, Jamie Spears, stopt als bewindvoerder.
 Beeld AP
Na twaalf jaar wil Britney Spears dat haar vader, Jamie Spears, stopt als bewindvoerder.Beeld AP

Vader Spears legde die rol vorig jaar tijdelijk naast zich neer, toen hij naar eigen zeggen zelf problemen had met zijn geestelijke gezondheid. Nu zou hij dat curatorschap opnieuw willen opnemen. Maar Britney Spears ziet dat niet meer zitten. Volgens een document dat deze week is ingediend bij de Hoge Raad van Californië, verzet ze zich tegen de herbenoeming van haar vader.

De zangeres zou dankbaar zijn dat hij “haar gered heeft van een ineenstorting, uitbuiting door roofzuchtige personen en financiële ravage”, maar zij en haar managers zeggen dat het tijd is om de bladzijde om te slaan. “We zijn op een punt gekomen waarop het curatorschap drastisch moet veranderen zodat het overeenkomt met haar nieuwe levensstijl en wensen”, klinkt het. Ze geloven dat het leven van de zangeres sterk is veranderd sinds ze er in 2007 onderdoor ging en in 2008 onder curatele werd geplaatst.

Vette bankrekeningen

Aan de rol van juridische toezichthouders houden Jamie Spears en een advocaat een aardig salaris over. Een zelf bepaald loon, want de twee beheren elke cent op Spears’ goed gevulde bankrekening.

De precieze regeling is nooit publiek gemaakt, maar haar vader kreeg de controle over de financiële zaken en regelde de carrièrebeslissingen van de zangeres. Elk optreden, elk interview en elke nieuwe hit moest zijn ogen passeren. Onder dat toezicht heeft ze drie albums uitgebracht en is ze jurylid geweest bij het Amerikaanse ‘X factor’. Succesverhalen die de bankrekeningen nog meer aandikten.

Maar de curatele ging verder dan de controle over Spears’ succesvolle carrière. Ook over haar persoonlijk leven, haar contacten en haar medische behandeling heeft haar vader sinds 2008 de touwtjes in handen. “Spears kan zonder zijn toestemming nog geen kop koffie bestellen”, klinkt het vaak smalend.

Complottheorieën

Dat volledige zeggenschap over het doen en laten van de popzangeres heeft al tot verschillende complottheorieën geleid. Een grote horde fans gelooft namelijk al lang dat dat opgelegde toezicht niet naar de wil van Spears is. Ze menen dat de popster wordt onderdrukt en niet meer uit de kluwen van haar vader kan ontsnappen. Volgens sommigen drogeert haar vader haar zelfs om de schijn van mentale moeilijkheden hoog te houden.

Het feit dat Britney Spears drie nieuwe albums kon uitbrengen en in 2016 in de media werd geroemd voor haar comeback, toont volgens de fans dat de zangeres wél in staat is voor zichzelf te zorgen. Het curatorschap wordt normaal ingevoerd voor mensen met dementie of geestesziekten die geen beslissingen meer kunnen nemen. Een popster die zalen doet vollopen, valt daar volgens de fans niet onder.

Om een einde te maken aan die vermeend verplichte curatele en om de zangeres te “bevrijden”, voerden fans daarom de hashtag #FreeBritney in. De oproep is sinds 2009 uitgegroeid tot een grote onlinecampagne met vele volgers.

Niet alleen fanatiekelingen maar ook popsterren uiten daarbij regelmatig hun steun. Zo riep Miley Cyrus, die zelf al meermaals de giftige sfeer en druk van de popcultuur op jonge sterren bekritiseerde, in 2019 zelf “Free Britney” tijdens een van haar concerten.

Codetaal

De popster zelf heeft nog niet gereageerd op de samenzweringstheorieën. Al denkt een horde fans daar sinds kort anders over. Volgens hen gebruikt de zangeres de laatste maanden een soort codetaal om met haar fans te communiceren. Zo vragen haar volgers de zangeres om een video te plaatsen “met gele kledij” of “bij een schilderij met duiven” als ze hulp nodig heeft. Met duizenden fans die dergelijke oproepen doen, menen de gebruikers dat Spears al meermaals een stiekeme kreet om hulp heeft geslaakt.

Ook andere berichten worden online vurig geanalyseerd. Zo wordt er beweerd dat er oude foto’s worden geplaatst door haar vader, om de schijn op te houden dat alles in orde is met de ster. Spears weerlegde die beschuldiging met een foto waarbij ze bij de datum poseert. “Zodat jullie weten dat deze foto’s niet oud zijn”, klinkt het bijschrift.

Maar zo makkelijk laten de fans zich niet afschepen. De recente video’s van de ster op TikTok zijn een reden tot nieuwe complottheorieën. Volgens de fans tonen de video’s met rare dansjes, verdwaasde blik en kinderlijke houding dat het niet goed gaat met de zangeres van bijna 40 jaar.

“Ik snap dat sommige mensen mijn berichten misschien niet leuk vinden of ze niet begrijpen. Maar dit is de ik die gelukkig is... dit ben ik die authentiek en zo echt is als maar kan”, weerlegt Spears - of vader Spears, volgens de fans - ook die geruchten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234