Vrijdag 27/11/2020

ColumnDM Zapt

Wat hobbykok-tv stiekem zo genietbaar maakt, zijn de figuren die zich de nieuwe Sergio Herman wanen

Sergio Herman en Marcelo Ballardin in ‘Mijn keuken, mijn restaurant’.Beeld VTM

Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: de fastfoodtelevisie die Mijn keuken, mijn restaurant is.

Het wordt fris aan de vis. Tussen losliggende straatstenen zit regenwater te lonken om genadeloos toe te slaan. In sportwinkels is de regenbroek het populairste item van het moment. Je zou voor minder afglijden richting de winterblues.

De tijd van het jaar heeft ook zijn charmes. Buiten heb je niets te zoeken, dus moeten er geen excuses gezocht worden om het vele zetelhangen te rechtvaardigen. En als u per se een smoes zoekt om niet te moeten sporten op een donderdagavond, laat het dan Mijn keuken, mijn restaurant zijn, een van de redenen waarom lineaire televisie – googel het, kids! – niet begraven mag worden.

Mijn keuken, mijn restaurant is de opvolger van Mijn pop-uprestaurant, wat daarvoor Mijn restaurant was, wat dan weer de Vlaamse versie was van het Australische format My Kitchen Rules. In het kort: allemaal varianten van kookprogramma’s waarin bepaalde hobbykoks al na één geslaagde visbereiding de streken krijgen van een sterrenchef.

Dat laatste is wat hobbykoktelevisie stiekem zo genietbaar maakt – de figuren achter het fornuis die zich de nieuwe Sergio Herman wanen, maar geen kritiek van Sergio Herman kunnen verdragen. Het zijn zulke tv-figuren waardoor massaal WhatsApp-groepen worden opgestart. Ze enerveren de kijker zo hard met hun dedain dat ze het gespreksonderwerp nummer één worden. Daar hoort al eens een lelijk woord bij.

Het is natuurlijk entertainment, en dus heeft elke show in dit genre zelfverklaarde sterren nodig. Om het met een obligatoire kookmetafoor te zeggen: ze kruiden het programma. Intussen zijn de arrogante hobbyisten van dit seizoen – drie Charlottes, één Dries – reeds uit Mijn keuken, mijn restaurant geknikkerd. Er blijven nog vier duo’s over die onder het toeziend oog van topchefs Sergio Herman – scherper dan een Stanleymes – en Marcelo Ballardin strijden om een cheque van 50.000 euro.

Mijn keuken, mijn restaurant is zijn leukste fase voorbij, toen Sergio en Marcelo met een gastjury (onder wie de herboren Piet Huysentruyt) bij de kandidaten langsgingen om hen op de juiste weg te zetten. Er werden tips gegeven en borden afgelikt door Piet. Tussendoor spuwde Piet oneliners aan een tempo dat zelfs Sergio Herman niet kon bijhouden. De Grote Piet Show. Oh, wat waren dat mooie weken.

Nu zijn de pop-uprestaurants geopend en is het wachten tot het programma in een stroomversnelling komt. Het spannendste dat recent gebeurd is, is een vis die rauw werd geserveerd aan Sergio Herman. Toch blijven wij week na week kijken, omdat Mijn keuken, mijn restaurant de perfecte televisie is om je hersenactiviteit één keer in de week (twee voor wie ook naar The Masker Singer kijkt) te reduceren tot nul.

Mijn keuken, mijn restaurant, elke donderdag op VTM.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234