Vrijdag 09/06/2023

Gedichtendag

Wat als... het nieuws poëzie wordt?

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Vandaag is het Gedichtendag, en dan mag alles wat poëtischer. Ook het nieuws. Vijf dichters plukken in de loop van de dag een artikel van onze website en schrijven er vervolgens een gedicht over. De vijf dichters zijn Inge Braeckman, Runa Svetlikova, Daniël Billiet, Roel Richelieu Van Londersele en Lies Van Gasse.

Annick Joossen

Runa Svetlikova

'Deze zachte witte kamer' van de Antwerpse Runa Svetlikova (1982) werd gisteren bekroond met de Herman De Coninckprijs voor beste debuut. Voor die bundel in 2014 verscheen, publiceerde ze haar gedichten "in obscure blaadjes en literaire tijdschrifen", maakte ze tal van literaire podia onveilig en belandde ze twee keer in de top twintig van de Türing gedichtenwedstrijd.

In 'Deze zachte witte kamer' onderzoekt Svetlikova onder meer de vervreemding die ze voelt bij de geboorte van een kind, het moeizame in stand houden van een liefde zonder te weten of er wel zoiets als liefde bestaat, de drang om een dode vader een stem te geven.

"'Deze zachte witte kamer' is een bundel die de volwassenheid toont die menig dichter die het debuteren al lang achter de rug heeft, zou sieren", zo vatte Bas Kwakman, de juryvoorzitter van de Herman De Coninckprijs, het mooi samen.

Hier leest u het gedicht dat ze vandaag exclusief voor De Morgen schreef naar aanleiding van Gedichtendag.

Runa Svetlikova. Beeld Wouter Van Vooren
Runa Svetlikova.Beeld Wouter Van Vooren

Inge Braeckman

De Gentse Inge Braeckman (1974) maakte haar debuut in 2009 met 'Beeltenissen', daarna volgden de bundels 'Incantaties I' en 'Incantaties II'. In haar poëzie zijn dood, liefde, onmacht en vergankelijkheid vaak terugkerende thema's.

Haar gedichten werden al gepubliceerd in verscheidene literaire tijdschriften, en ook vertaald in het Duits, Frans, Engels en Koreaans. Bovendien werd een van haar gedichten opgenomen in de verzamelbundel 'De 100 beste gedichten' van de VSB-Poëzieprijs 2013.

Hier leest u het gedicht dat ze vandaag exclusief voor De Morgen schreef naar aanleiding van Gedichtendag.

Inge Braeckman. Beeld Frederik Cornelis
Inge Braeckman.Beeld Frederik Cornelis

Daniël Billiet

Daniël Billiet (1950, Gent) schrijft poëzie voor "hedendaagse jongeren van 13 tot 133 jaar". Hij begon als dichter voor volwassenen en debuteerde in 1974 met 'De rib van Magdalena', maar verschoof zijn focus later naar jongeren.

In 1986 verscheen zijn eerste bundel met jeugdpoëzie, 'Bananenschillen in jeans'. Die liefde voor het jeugdgedicht brengt hij ook actief over door lezingen te geven en scholen te bezoeken.

Hier leest u het gedicht dat hij vandaag exclusief voor De Morgen schreef naar aanleiding van Gedichtendag.

Daniël Billiet. Beeld rv
Daniël Billiet.Beeld rv

Roel Richelieu Van Londersele

Roel Richelieu Van Londersele (1952) werd in 2003 de eerste stadsdichter van Gent. Zijn eerste dichtbundel verscheen in 1973. Sindsdien won hij heel wat prijzen, waaronder de Louis Paul Boonprijs (1992) en de publieksprijs van de Herman De Coninckprijs (2010) voor het gedicht 'Mats'.

Twee jaar geleden vierde hij veertig jaar dichterschap met de bundel 'De Bruiden: gedichten 1973 - 2013'.

Hier leest u het gedicht dat hij vandaag exclusief voor De Morgen schreef naar aanleiding van Gedichtendag.

Roel Richelieu Van Londersele. Beeld Paul Vergauwe
Roel Richelieu Van Londersele.Beeld Paul Vergauwe

Lies Van Gasse

Lies Van Gasse (1983, Sint-Niklaas) is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Ze schreef de bundels 'Hetzelfde gedicht steeds weer', 'Brak de waterdrager' en 'Wenteling'. Met 'Brak de waterdrager' won ze de prijs van de provincie Oost-Vlaanderen voor poëzie, met 'Wenteling' werd ze genomineerd voor de Pernathprijs.

Van Gasse profileert zich ook met mengvormen van poëzie en beeld. Zo verraste ze met de graphic poems 'Sylvia' en 'Waterdicht' (i.s.m. Peter Theunynck), en schreef ze met Annemarie Estor aan het multimediale epos 'Hauser'.

Op 5 februari wordt bij deBuren in Brussel haar nieuwe boek, 'Zand op een Zeebed' voorgesteld.

Hier leest u het gedicht dat ze vandaag exclusief voor De Morgen schreef naar aanleiding van Gedichtendag.

Meer informatie over de Gedichtendag en de Poëzieweek vindt u hier of op de website van het Poëziecentrum.

Lies Van Gasse. Beeld Poëziecentrum
Lies Van Gasse.Beeld Poëziecentrum
null Beeld rv
Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234