Maandag 14/10/2019

DM ZAPT

Waren we allemaal maar wat meer als Karolien Debecker

Bij Debecker. Beeld VRT

In DM ZAPT zet de mediaredactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Robin Broos luisterde naar Bij Debecker op Radio 1.

Domheid is niet strafbaar. Bovendien komt het overal voor. Op sociale media, in commentaarsecties van krantensites of geheime groepen van Schild & Vrienden. Het zijn mensen die ervan genieten om ongecensureerd, ongegeneerd en vooral ongevraagd hun mening te spuien. En als het even kan, liefst anoniem.

Nu ga ik hier geen pleidooi houden voor de afschaffing van freedom of speech. Gedachten zijn vrij, iedereen heeft recht op een portie idiotie. Toch zijn het vaak de zelfverklaarde ridders van het vrije woord die – oh ironie – geen afwijkende visies aanvaarden. En dat kan mij dan weer geweldig in het harnas jagen.

Misschien daarom dat ik  ik geef toe, niet altijd succesvol – de digitale toogpraat probeer te vermijden. Of waarom zo’n inbelprogramma – elke ochtend op Radio 1 – mijn ding niet is. Te veel meningen, zeker zo vroeg op de dag.

Maar daar is dan Karolien Debecker. Een radiogenie dat in september de overstap maakte van MNM, waar ze tot dan jongeren van diverse pluimage in het gareel hield. Nu doet ze hetzelfde met inheemse soortgenoten, voornamelijk van middelbare leeftijd. De potentieel ergste soort: de man-met-een-mening.

De baseline lokt het enigszins uit: jij zegt het
Bij Debecker. Dus grijpt Jan Modaal zijn kans om zijn stem te laten horen! Vaak is dat beleefd, genuanceerd en voegt hij zelfs iets toe aan het lopende debat. Maar soms blijft ook Radio 1 niet gespaard van de menselijke domheid. Dat die draaglijk wordt, is de verdienste van Debecker. Zij geeft zagers lik op stuk.

Beeld VRT - Joost Joossen

In een discussie over de herbestemming van de leeggelopen kerken, sms’t zo’n verdraagzaam persoon: “Dan moeten al die moskees ook dicht!” Debecker leest het voor – zonder ironie – en voegt er fijntjes aan toe: “Maar de moskees, die zitten tenminste vol.” Tegen een inbellende chauffeur die een vurig pleidooi houdt voor middenvakrijden, zegt ze droogweg: “Moet ik jou kletsen komen geven?” En wanneer iemand offtopic doorraast, klinkt het beslist: “Ik zal mijn baas vragen of we een uurtje meer krijgen.”

Ik kan moeilijk geloven dat deze kersverse Radio 1-presentatrice vrolijk wordt van de dommigheid waar ook zij mee te maken krijgt. Maar de manier waarop ze die vermoeiende onzin weet te pareren, is benijdenswaardig. Waren we allemaal wat meer als Karolien Debecker, dan was dit vrije land een aangenamer plek om wonen.

Bij Debecker, elke werkdag om 9 uur op Radio 1. Na een weekje herfstvakantie keert ze volgende week terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234