Maandag 05/06/2023

Postuum

Walter Capiau: stil afscheid na een leven lang in de spotlights

Walter Capiau in 1989 in de 'Kinderacademie'. Beeld Photo News
Walter Capiau in 1989 in de 'Kinderacademie'.Beeld Photo News

Walter Capiau heeft zijn hele leven in de spotlights gestaan. Hij was presentator van immens populaire programma's als Hoger, lager en de Kinderacademie. Maar de laatste jaren van zijn leven schuwde hij alle publiciteit, na beschuldigingen van kindermisbruik. Gisteren raakte bekend dat hij op 80-jarige leeftijd overleden is.

Lieve Van Bastelaere

Pas in augustus van dit jaar raakte bekend dat Walter Capiau kanker had. Dag Allemaal schreef dat de gevallen presentator ernstig ziek was. Zelfs in die mate dat Capiau een eerdere afspraak om afgelopen zomer eens met zijn collega’s samen te komen had geannuleerd.

Het was op dat moment al zes jaar geleden dat hij in opspraak kwam door het misbruik van enkele jongens. De feiten dateerden dan wel van meer dan 40 jaar geleden, ze kwamen pas enkele jaren geleden boven water en daar had de presentator en showman van afgezien. In Story vertelde Capiau eerder dat hij héél diep had gezeten en er zelfs aan gedacht had een einde aan zijn leven te maken.

Walter Capiau en Aurore in 'Het Rad van Fortuin'. Beeld wiegandt
Walter Capiau en Aurore in 'Het Rad van Fortuin'.Beeld wiegandt

'Oud meneerke'

Toen de storm eindelijk was gaan liggen, kwam het nieuws dat hij ongeneeslijk ziek was. Tijdens een feestje vorig jaar naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag was al duidelijk dat er iets mis was.

Bart Kaëll: "Ik had hem eerst zelfs niet herkend. Walter was enorm vermagerd en verouderd. De intensieve behandelingen die hij moest ondergaan, vreten natuurlijk aan een mens. Ik had hem al jaren niet meer gezien, en ik herinnerde mij vooral de beelden van toen hij nog aan het werk was. En nu stond daar een oud meneerke met een kostuum dat veel te groot was."

Walter Capiau, die eigenlijk godsdienstleraar was, begon zijn carrière bij de toenmalige BRT. Op de radio scoorde hij goed bij het grote publiek met zijn telefoongrappen in Capiau's Capriolen. Begin jaren '70 kreeg hij daar zelfs de Radio Oscar voor, waarna hij de overstap maakte naar de televisie. Het allerbekendste programma dat hij presenteerde op de openbare omroep was Hoger, Lager, maar ook Tienerklanken, Magesien en Binnen en Buiten waren een schot in de roos. Het refrein van de single 'E Viva Belgica', dat hij uitbracht ter gelegenheid van het WK voetbal in 1986, kan elke Vlaming nog steeds meebrullen.

Walter Capiau in 'Hoger Lager'. Beeld RV
Walter Capiau in 'Hoger Lager'.Beeld RV

Toen VTM in 1989 voor het eerst op antenne kwam, ging Capiau daar werken, met evenveel succes als bij de openbare omroep. De bekendste programma's waar hij het gezicht van was, waren Het Rad van Fortuin, Walters Verjaardagshow en de Kinderacademie. Met Het Rad van Fortuin zorgde hij voor een van de bekendste quotes in de Vlaamse televisiegeschiedenis: 'Ik ga het zeggen Walter'.

Het moppenprogramma HT&D was het laatste waar hij aan meewerkte. Naast zijn werk voor VTM vond Capiau nog de tijd om zijn eigen bedrijfje te runnen: Capiau Projects maakte televisieprogramma's en organiseerde reizen.

Hij was ook politiek actief. Het begon met een optreden in een verkiezingsspotje van de CVP (nu CD&V). Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stond hij op de lijst van N-VA in Koksijde, maar hij raakte niet verkozen.

null Beeld VTM
Beeld VTM

Geaardheid

De geaardheid van Walter Capiau was jaren een publiek geheim. Pas in 2003 kwam hij subtiel uit de kast. Nog wat later vertelde hij in Primo Tv gids - Walter was op dat moment al 72 - net iets meer. Hij had toen al jaren een huis in Oostduinkerke: "Vroeger kwam ik hier in de weekends, wat later is mijn vriend Bart hier komen wonen, en sinds vijf jaar wonen we hier samen. We zijn al zestien jaar samen en we zijn heel gelukkig. Ik heb Bart nooit verstopt, wij kwamen altijd samen buiten en ik stelde hem ook als mijn vriend voor. Maar ik heb natuurlijk niet met mijn seksualiteit te koop gelopen. Daar heeft niemand zaken mee."

In 2011 volgde een eerste artikel waarin Walter Capiau beschuldigd werd van kindermisbruik toen hij 24 jaar was. Hij was net volop aan zijn comeback aan het werken - hij toerde met een zaalshow die Walters Mooiste Momenten Show heette, toen hij plots alle plannen stopzette. Hij gaf de feiten van kindermisbruik toe en vluchtte enkele jaren naar het buitenland om uiteindelijk toch naar ons land terug te keren. Omdat de feiten al lang verjaard waren, kwam het nooit tot een proces.

Op de vraag of hij spijt had van het misbruik, antwoordde Capiau: "Veel... Ontzettend. Ik besef dat ik me heb bezondigd aan zeer erge feiten. Maar één ding wil ik duidelijk stellen: het is bij die periode gebleven, nadien is het nooit meer gebeurd."

Toch deed pianist Miguel Wiels (46) deze week nog een opvallende getuigenis in Van Gils en gasten. Hij vertelde over hoe zijn voormalige manager Walter Capiau volgens hem meer wilde zijn dan enkel zijn manager. "Die samenwerking heeft eigenlijk maar kort geduurd, omdat zijn belangstelling meer dan louter professioneel was. Hoe zich dat uitte? Ik denk dat Walter verliefd op mij was, maar goed: anno 2018 hoeven we niet verbaasd te zijn dat mannen verliefd worden op elkaar."

"Een groot talent is gestorven", zei ex-collega en vriendin Margriet Hermans gisteravond. "Ondanks alles wat er de laatste jaren naar boven is gekomen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234