Maandag 29/11/2021

Nieuw op TV

Waarom u deze nieuwe tv-programma's (niet) moet zien:

In De Helden van Arnout volgt Arnout Hauben het spoor van vergeten Belgen met opmerkelijke verhalen. Beeld RV
In De Helden van Arnout volgt Arnout Hauben het spoor van vergeten Belgen met opmerkelijke verhalen.Beeld RV

Bij VTM rekken ze de zomer nog een weekje langer. Alleen Sandra Bekkari wordt al van stal gehaald om de quinoa-oorlog met Jeroen Meus uit te vechten. Maar Eén en VIER vernieuwen deze week al hun schema's. Met mate weliswaar, want vanaf donderdag is het al films, herhalingen en voetbal wat de klok slaat. De eerste dagen kan u zich echter verheugen op deze nieuwe programma's.

Open keuken met Sandra Bekkari

Wat? Het nieuwe dagelijks kookprogramma van VTM met Sandra Bekkari, de nieuwste oppergod aan het Vlaamse kookfirmament. Of toch als je je daarvoor baseert op de lijstjes van best verkochte kookboeken. Bekkari gaat prat op een gezonde keuken die ook lekker kan zijn. Tijdens de eerste aflevering maakt ze spaghetti courgetti à la bolognaise en citruslimonade.

Waarom kijken? Verandering van spijs doet eten, ook op televisie. Wie het na ruim 1.800 afleveringen gehad heeft met Jeroen Meus, kan dus vanaf nu op VTM afstemmen. Bekkari mag dan al geen koksdiploma hebben, met haar recepten won ze de voorbije jaren al vele harten en magen. Al waren de zenderbazen zo lief voor elkaar dat je gewoon ook beide programma's kan bekijken.

Waarom niet kijken? U vindt dat het absoluut not done is om een lekkere kaassaus te vervangen door fijngehakte bloemkool? Of u hebt een hekel aan al die superzaden die je ontzettend veel energie zouden geven? Blijf dan maar ver weg van Bekkari.

Wanneer? Van maandag tot en met vrijdag om 18.00 uur op VTM.

De helden van Arnout

Wat? Arnout Hauben volgt het spoor van Belgen die ooit de wijde wereld introkken, maar die we nu niet meer kennen. Van een missionaris die naar de Plathoofdindianen in de Rocky Mountains trok tot een man uit Vrasene die in het leger van Napoleon vocht toen die Rusland binnenviel.

Waarom kijken? Als er een tv-maker is die je niet moet leren hoe je goede reportages moet maken, is het Hauben wel. Grote verhalen vertellen aan de hand van kleine anekdotes en toevallige ontmoetingen: Hauben doet het steeds weer opnieuw.

Waarom niet kijken? Fans van flitsende televisie zullen hier wellicht hun gading niet vinden. Ook wie een zware dag had, zal elders wellicht meer ontspannende kost vinden - op VTM is er de rentrée van Familie! Of u bent gewoon lid van de fanclub van Karen Damen en James Cooke.

Wanneer? Maandag om 20.40 uur op Eén

Camping Karen & James

Wat? Nadat Karen Damen en James Cooke een maand lang op een leefloon leefden voor Nieuwe buren, gingen ze de voorbije maanden op een camping wonen. Eens ze er geleerd hebben hoe je een camping uitbaat, ontvangen ze er bijzondere gasten: dove en blinde mensen, mensen met het syndroom van Down, kinderen met de verouderingsziekte progeria, ...

Waarom kijken? Het concept van Nieuwe buren was wat controversieel, maar de ontwapenende aanpak van Cooke en Damen bleek (meestal) wonderwel te werken. Het duo heeft het hart op de tong en speelt geen toneeltje op tv. Best verfrissend.

Waarom niet kijken? Zo nuchter als Arnout Hauben is, zo over the top kunnen Cooke en Damen zijn. De knuffels zullen ongetwijfeld in het rond vliegen en menig zakdoek zal bovengehaald worden om het gesnotter weg te werken. Wegblijven dus als u nu al koude rillingen krijgt bij de gedachte daaraan. Of u haat gewoon campings. Dan kijkt u ook beter niet.

Wanneer? Maandag om 20.35 uur op VIER.

De kust is veilig

Wat? Het leven zoals het is: de kustverleners aan onze kust. Strandredders, de Scheepvaartpolitie, de zeereddingsdiensten, de helikopterbasis in Koksijde, ... De camera volgt hen tijdens de drukke zomermaanden.

Waarom kijken? Goed gemaakte docureeksen met een goede mix van spanning en luchtige verhaaltjes zijn altijd aardig om te kijken. De makers hadden ook het geluk aan hun zijde, al is 'geluk' in deze wel een erg ongelukkig woord. Op de eerste draaidag kapseisde een zeiljacht voor de kust van Oostende. De reddingsactie konden ze vanop de eerste rij volgen.

Waarom niet kijken? Geeuw. De voorbije jaren zijn er al veel te veel docusoaps van dit genre geweest. Nog eentje erbij hoefde echt niet meer.

Wanneer? Maandag om 21.30 uur op VIER

Bargoens

Wat? Acht getuigen, acht mensen die vechten. Pieter Aspe tegen de eenzaamheid na de dood van zijn vrouw. Alain Hubert voor zijn poolbasis na maandenlang zwartgemaakt te zijn. Peter en Stijn, twee gedetineerden die vechten voor hun vrijheid. Deze drie en vijf andere vechten allemaal op hun manier voor iets. Eric Goens (Het huis, Kroost) brengt hun verschillende verhalen samen in één programma.

Waarom kijken? Goens bewees in zijn vorige programma's al meermaals dat hij goede tv kan maken: hij kiest goede onderwerpen, stelt de juiste vragen en brengt het mooi in beeld. Ook Bargoens past in dat rijtje, al is het programma harder dan zijn voorgaande.

Waarom niet kijken? Vrolijk word je niet echt van het kijken van Bargoens. De eerste beelden bijvoorbeeld hakken er al aardig in. Ook wie hoopt op een genuanceerd journalistiek relaas over de affaire-Hubert zal op zijn honger blijven: Goens kiest een kant. Fans van ex-staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) mogen nu al beginnen vloeken dat de openbare omroep dit toont met ons belastingsgeld.

Wanneer? Dinsdag om 20.40 uur op Eén

Bake Off Vlaanderen

Wat? In Groot-Brittannië is The Great British Bake Off al jaren een fenomeen. Zelfs het deftige The Guardian pleurt zijn site vol met artikels over de zoektocht naar dede beste thuisbakker van het land. VIER kocht het format en hoopt stilletjes op een zelfde effect. Tien mensen mogen dus ook hier taarten en andere zoetigheden à volonté maken, tot er uiteindelijk nog eentje overblijft. Wim Opbrouck presenteert.

Waarom kijken? Omdat u nu wel eens wil weten waar miljoenen Britten al jaren storm voor lopen. Omdat u fan bent van Wim Opbrouck. Omdat u inspiratie zoekt om zelf aan de slag te gaan.

Waarom niet kijken? Of het nu om visgerechten, soepen of desserts gaat: het blijft in sé een talentenjacht waarvan er de voorbije jaren al iets te veel de revue zijn gepasseerd. Wie de voorbije maanden zijn best deed om wat kilo's kwijt te spelen, haakt ook best af. De verleiding zou wel eens te groot kunnen zijn.

Wanneer? Woensdag om 20.35 uur op VIER

#HetIsIngewikkeld

Wat? Na jaren sleur beslist een koppel te scheiden. Alleen: wat met de kinderen? Hun originele oplossing: ze blijven allemaal in hetzelfde huis wonen. Wie de kinderen niet heeft, vliegt een week in de kelder en hoeft zich niet te moeien. An Miller en Ben Segers nemen de hoofdrollen voor hun rekening.

Waarom kijken? In tijden waar zoveel koppels scheiden, is de insteek van deze reeks alvast actueel en origineel te noemen. Mits een goed scenario zou dit dus wel ok en grappig kunnen zijn.

Waarom niet kijken? 'Mits een goed scenario zou dit dus wel ok kunnen zijn': laat dat net het euvel zijn waar zoveel series mee kampen. Een krakkemikkig scenario met slechte grappen maakt van tragikomische series snel tragische series. Tragisch voor de kijker, voor alle duidelijkheid. Dat ze een hashtag gebruiken in de titel wekt alvast enig argwaan.

Wanneer? Woensdag om 21.45 uur op VIER

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234