Vrijdag 31/03/2023

AchtergronZomerfestivals

Waarom Tomorrowland opnieuw afgelast moet worden: niet alleen corona speelt mee

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

Tomorrowland gaat ook dit jaar niet door. Hoewel het Overlegcomité het licht vanaf 13 augustus op groen zet voor festivals tot 75.000 bezoekers, weigeren de gemeentebesturen van Boom en Rumst een vergunning af te leveren. Het epidemiologische risico is te groot, klinkt het. Al zijn er nog meer reden om de organisatie te verbieden.

Sven Ponsaerts en Ben Conaerts

De uitgestelde editie van Tomorrowland (TML) had in de weekends van 27 tot en met 29 augustus, en van 3 tot en met 5 september opnieuw in totaal de volle 400.000 danslustigen van over zowat de hele wereld naar provinciedomein De Schorre moeten brengen. De tickets van de editie 2020 werden integraal overgezet. Het festival was daarmee dus uitverkocht. Maar de burgemeesters van Boom en Rumst geven geen toestemming,

Bij de organisatie van TML vielen ze gisteren zowat van hun stoel. Tot dan was dat document voor hen nog slechts een formaliteit. “Dit komt als een mokerslag, zeer hard en onverwacht aan”, zegt een duidelijk geëmotioneerde woordvoerder Debby Wilmsen. “Zeker na alle positieve berichten over versoepelen, het coronapaspoort en de vaccinatieversnelling hadden we dit niet zien gebeuren. Na vijftien jaren van intensieve samenwerking voelt dit héél wrang.”

De betrokken gemeentebesturen achten het risico te groot, omwille van de “onzekere epidemiologische toestand”. “Enerzijds is de impact van de jongste versoepelingen nog niet duidelijk, anderzijds zitten we met de dreiging van de deltavariant die in Groot-Brittannië opgang maakt”, zegt Booms burgemeester Jeroen Baert (N-VA). Tot die conclusie kwamen ze na advies van experten als Erika Vlieghe en Geert Molenberghs.

Buurtbewoners blij

Maar hun juridisch raadgever schermt ook met het feit dat het ministerieel besluit dat evenementen met 75.000 aanwezigen toelaat er nog steeds niet is. “Je kan moeilijk anticiperen op een toekomstig wettelijk kader dat op dit moment nog niet bestaat. Bovendien is het niet duidelijk welke voorwaarden daarbij zouden komen kijken”, aldus meester Thomas Beelen. Derde reden: de lokale politie meent dat wanneer zij de controles op het verplichte ‘Covid safety ticket’ – het bewijs dat festivalgangers coronavrij zijn – moeten uitvoeren, ze niet voldoende capaciteit over heeft om zich op de essentiële taken toe te leggen.

De vooralsnog laatste editie van Tomorrowland, in 2019. De organisatie reageert verslagen op het nieuws dat ze geen toestemming krijgt voor een editie 2021. Beeld Photo News
De vooralsnog laatste editie van Tomorrowland, in 2019. De organisatie reageert verslagen op het nieuws dat ze geen toestemming krijgt voor een editie 2021.Beeld Photo News

Maar is aan die laatste twee bezwaren niet heel eenvoudig een mouw te passen? Ook bij TML snappen ze het niet: “Van de federale overheid hebben we begrepen dat beide argumenten zeer snel opgelost zijn, door een publicatie van het MB en de ID-check door een private securityfirma te laten uitvoeren”, reageert Wilmsen. Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA), die de goedkeuring voor Pukkelpop moet verlenen, ziet alvast evenmin een probleem. “We hebben de inhoud van het ministerieel besluit al doorgekregen, en geloven dat we Pukkelpop binnen dat kader veilig kunnen organiseren.”

Hebben de Antwerpse burgemeesters dan zoveel meer angst van het virus? Of zijn ze misschien gezwicht onder de lokale publieke druk? De meeste buurtbewoners van De Schorre reageerden gisteren alvast positief op de beslissing. Voor hen komt de afwijkende festivalperiode heel ongelegen. “Begin september is het voor omwonenden met kinderen een stuk moeilijker om de drukte van het festival te ontvluchten door op vakantie te gaan”, klinkt het bij de wijkraad. “En wat met de verkeersellende die nu zou samenvallen met de start van het nieuwe school- en werkjaar? Het moet gezegd: de lokale horeca-uitbaters zijn wel minder te spreken over een tweede jaar zonder duizenden festivalbezoekers.

Schok

Naast de emotionele mokerslag betekent de vergunningsweigering ook een enorme financiële aderlating voor TML. “Een tweede jaar op rij geen Tomorrowland, is sowieso een gigantische ramp voor ons bedrijf, maar ook voor de meer dan 1.500 leveranciers, vele freelancers en onze duizenden medewerkers”, zegt Wilmsen. “90 procent van de omzet is weg. Heel wat van onze leveranciers waren ook al aan de slag, en moeten dus ook worden betaald. Zo zijn alle 16 stages al klaar, ook de ronduit prachtige Main Stage.”

In haar portemonnee laat TML niet kijken, maar de jongste editie van 2019 was goed voor meer dan 112,7 miljoen euro aan inkomsten. Dat Boom zelf 1,3 miljoen euro aan evenemententaks misloopt, is schijnbaar minder erg. Het bedrag was ook niet ingeschreven in de begroting. De gemeente hield er dus al rekening mee dat er ook dit jaar geen editie zou zijn.

Eenmalig uitwijken naar een alternatieve locatie in een andere gemeente is geen optie, wegens “productioneel niet haalbaar”. “Zo is het podium op maat gemaakt van de ovale vallei van De Schorre.” De organisatie kan de beslissing wel nog aanvechten voor de Raad van State, zo opperde de burgemeester van Boom zelf. “Vandaag is het voor ons vooral even bekomen van de schok, morgen (vandaag, red.) wordt die mogelijkheid zeker bekeken.”

TML hoopt echter vooral dat beide burgemeesters alsnog zouden bijdraaien en er dit jaar toch een editie zou kunnen plaatsvinden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234