Donderdag 14/11/2019

DM Zapt Column

Waarom Sandra Bekkari van het scherm verdween

Sandra Bekkari. Beeld VTM

Pieter Dumon zet de blik op oneindig. Vandaag: de economische realiteit achter ‘Zot van koken’.

Bij VTM zijn ze al een aantal jaar op zoek naar een geheim wapen dat Jeroen Meus van zijn televisietroon kan stoten. Al bijna tien jaar lang domineert de Leuvense chef de vooravond met zijn Dagelijkse kost. Wat ze aan de Medialaan ook proberen. 

Eerst werd Piet Huysentruyt gewogen en te licht bevonden. Daarna werd Sofie Dumont de vuurlinie ingestuurd. Aanvankelijk stond ze alleen in de keuken, daarna kreeg ze versterking van een leger BV’s en uiteindelijk moest ze bij die BV’s thuis in de potten gaan roeren. Maar of ze nu alleen stond te koken of met een bekend keukenhulpje, haar kijkcijfers kwamen nooit in de buurt van die van Meus.

Gezondheidsgoeroe Sandra Bekkari was het volgende slachtoffer van de Leuvense kijkcijferkoning. Hoe gezond haar gerechten ook mogen zijn, de televisiekijker verkoos toch de met een stevige klomp boter op smaak gebrachte creaties van Meus. 

En dus moest Bekkari haar schortje dit najaar doorgeven aan Loïc Van Impe. Een jong veulen met Brussels accent dat, net als Meus, zonder al te veel poespas en in recordtempo een volwaardige maaltijd uit zijn potten weet te toveren. If you can’t beat them, join them moeten ze bij VTM gedacht hebben.

Al is de gelijkenis met Meus niet de enige reden voor de wissel. Er gaat ook een louter economisch motief achter de vervanging schuil. Ondertussen weet iedereen dat ook in televisieland het geld niet langer tegen de plinten klotst. De schuld van de kijker, die massaal televisiespotjes doorspoelt en steeds vaker zijn of haar heil gaat zoeken bij Netflix en co. 

Die dalende reclame-inkomsten zorgen ervoor dat ook in een televisiekeuken al eens woorden als synergie en efficiëntie vallen. Twee begrippen waar VTM’s nieuwste keukenhoop wel weg mee weet. 

Reken uit je winst

Met Loïc Van Impe hebben ze aan de Medialaan voor het eerst geen echte chef in hun keuken staan. De man is eigenlijk televisiemonteur van opleiding. Het sauzen passeren en groentjes sauteren kreeg hij in zijn vrije tijd onder de knie.

Beeld Loïc: Zot van Koken

Van Impe zat bovendien als monteur achter de knoppen bij het programma van Sofie Dumont en zag daar week na week welke shots essentieel waren en welke hij weg mocht knippen. De perfecte manier om te leren hoe je efficiënt televisie-kookt

De nieuwbakken televisiechef blijkt ook perfect tweetalig. En laten ze nu net ook bij RTL TVI wel nood hebben aan wat jong keukengeweld. En dus maakt Van Impe nu twee programma’s: een in het Frans en een in het Nederlands. Op uiterst efficiënte wijze bovendien. “In de studiotijd die Sandra nodig had voor één aflevering, neemt Loïc er drie op”, liet een VTM-baas trots optekenen. “In twee talen bovendien.” Reken uit je winst en laat de champagnekurken maar knallen! 

‘Zot van koken’, elke weekdag om 18 uur op VTM

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234