Talkshows
Waarom je een talkshow beter vanuit je auto presenteert
Jerry Seinfeld doet het in een hele reeks exclusieve wagens. Wim Lybaert heeft een bus in zijn garage staan. Kamagurka kiest voor een taxi en Jan Van Looveren voor een jeep. De auto blijkt voor televisiemakers van allerlei slag de ideale plek voor het betere gesprek. ‘Het enige wat je achter het stuur kan doen is praten met diegene die naast je zit.’
Jerry Seinfeld mag nog eens het stof van een aantal exquise oldtimers blazen. Vandaag lanceert Netflix immers het elfde seizoen van Comedians in Cars Getting Coffee, waarin de Amerikaanse komiek precies doet wat de titel al verklapt: samen met een collega-komiek een ritje maken op zoek naar een kop koffie. Wat begon als een experimentje op het internet groeide al gauw uit tot een hitformule met een ondertussen wel heel erg tot de verbeelding sprekende gastenlijst. Niet alleen de grote namen die de voorbije jaren naast Seinfeld in de passagiersstoel kwamen zitten maken indruk, ook wat sommige gasten daar vertelden bleef bij.
Hoewel Seinfeld de eerste is om te benadrukken dat zijn show er een is van het soort dat nergens over gaat, waren een aantal van zijn copiloten toch behoorlijk openhartig tijdens de opnames. Zo vertelde Trevor Noah over zijn jeugd in Johannesburg en het racisme waar hij daar mee geconfronteerd werd. Sarah Jessica Parker had het dan weer over het ouderschap en de toen nog zetelende president Barack Obama liet zich tijdens het korte ritje op de oprijlaan van het Witte Huis ontvallen dat hij met heimwee terugdacht aan de anonimiteit van voor zijn presidentsdagen.
Intieme bubbel
Ontboezemingen die te danken zijn aan het format van het programma, de figuur van Seinfeld maar ook aan de auto’s waarin hij samen met zijn gasten rondtoert. Televisiemakers weten immers al langer dat die de perfecte setting leveren voor een gesprek dat net iets verder gaat. “Zo’n auto is een cocon”, vertelt Liesbet Verbesselt. “De chauffeur en zijn gast zitten letterlijk en figuurlijk heel dicht bij elkaar. Dat creëert een intieme sfeer.”
Verbesselt zat in opdracht van Warner Bros Belgium als eindredacteur achter de knoppen bij het Eén-programma Op weg met Jan. Daarin gaat Jan Van Looveren samen met een gast op roadtrip langs de meest spectaculaire wegen ter wereld. Een reis die naast mooie plaatjes ook emotionele gesprekken oplevert. “Mensen voelen zich veilig in de bubbel die zo’n auto is”, legt Verbesselt uit. “Er is geen plaats voor een cameraploeg, alles wordt gefilmd met kleine vaste cameraatjes. Daardoor hebben gasten niet continu het gevoel dat alles wat ze zeggen op beeld wordt vastgelegd.”
Ook Wim Lybaert heeft ervaring met het auto-interview. Al twee seizoenen lang trekt hij er samen met een lijstje bekende gasten op uit met zijn Columbus, een bejaarde bus die hij ombouwde tot camper. Volgens Lybaert zit het geheim van zo’n autogesprek in het gebrek aan afleiding. “Wie achter het stuur zit kan niets anders doen. Een boek lezen of op je telefoon nog snel even Facebook checken is geen optie. Het enige wat overblijft om de tijd te verdrijven is praten met diegene die naast je zit.”
Aan gespreksonderwerpen geen gebrek: het voorbijflitsende landschap vormt een voortdurende bron van inspiratie. “Die dingen uit het straatbeeld kunnen tot een vrijblijvend gesprek over koetjes en kalfjes leiden”, zegt Verbesselt. “Maar even vaak zijn ze een trigger om een veel persoonlijker verhaal te vertellen.”
Dat spontane karakter van zo’n autogesprek is net wat Kamagurka er zo aantrekkelijk aan vindt. Hij ging voor het VIER-programma Uitzonderlijk vervoer, net als Seinfeld, met collega-komieken de baan op. “Het is een interview zonder dat het ooit een echt interview wordt”, probeert hij uit te leggen. “Je bent volledig overgeleverd aan het toeval. Aan de dingen die onderweg gebeuren. Het heeft trouwens geen zin om vragen voor te bereiden, zodra je aan het stuur zit kan je die toch niet meer van je blaadje af lezen.”
Ruimte in je hoofd
Ook de flow die zo’n autorit met zich meebrengt zorgt voor rust bij zowel chauffeur als passagier, vindt Lybaert. “Het monotone geluid van de motor, het landschap dat voorbijflitst, dat creëert ruimte in je hoofd en leidt tot associaties die je in andere omstandigheden misschien niet zou maken.” En dus is het zaak om die flow zo weinig mogelijk te onderbreken. “Net daarom heb ik een kompas in mijn bus geïnstalleerd", vertelt Lybaert. “Op die manier hoef ik mijn gast, die de kaart leest, niet bij elk kruispunt te vragen of we nu links, rechts of rechtdoor moeten maar kan ik zelf inschatten welke richting de beste is.”
En dan is er nog een laatste, maar zeker niet minder onbelangrijk detail dat in het voordeel van het auto-interview spreekt. Interviewer en gast zitten in zo’n vierwieler naast en niet tegenover elkaar. Je kijkt elkaar dus niet in de ogen wat het makkelijker maakt om gevoelige onderwerpen ter sprake te brengen. Lybaert vergelijkt de setting in een auto graag met die rond een kampvuur. “Ook rond zo’n vuur kijken mensen elkaar niet in de ogen, maar turen ze in de vlammen. En ook daar worden vaak moeilijker thema’s aangekaart.”
Misschien een ideetje voor Seinfeld mocht hij het rondtoeren in exclusieve oldtimers ooit beu raken.
Het elfde seizoen van Comedians in Cars Getting Coffee is vanaf vrijdag beschikbaar op Netflix. Op het gastenlijstje staan onder andere Ricky Gervais, Eddie Murphy en Seth Rogen.