Relaties
Waarom heeft een vrouw seks met een man, ook al voelt ze het niet?
Waarom heeft een vrouw seks met een man, ook al voelt ze het niet? De Amerikaanse Joanna Coles, voormalig hoofdredacteur van Marie Claire US, schreef er het boek Love Rules over. Ze ziet een verklaring in het gebruik van dating-apps.
Vrouwen die seks hebben met een man, ook al voelen ze het niet: er is steeds meer aandacht voor. Eind vorig jaar bracht het Amerikaanse blad The New Yorker met ‘Cat Person’ het best gelezen fictieverhaal van 2017. Het wordt verteld vanuit het perspectief van de 20-jarige Margot die, na een aantal weken chatten, uitgaat met de 34-jarige Robert. De date mondt uit in seks waar Margot geen zin in heeft, maar toch mee instemt. Niet omdat ze zich daartoe gedwongen voelt, wel omdat ze er tegenop ziet Robert te kwetsen.
Joanna Coles, voormalig hoofdredacteur van de vrouwenbladen Cosmopolitan en Marie Claire in de VS, heeft er het boek Love Rules: How to Find a Real Relationship in a Digital World over geschreven, dat vanaf morgen in ons land verkrijgbaar is. Tegen de achtergrond van digitale evoluties gaat Coles onder meer in op de beladen relatie van jonge vrouwen met seks. Ze ziet een verklaring in het gebruik van dating-apps.
“Als je lang met iemand chat, wek je een vals gevoel op dat je die persoon kent”, zegt ze in een gesprek met The New York Times. “Hiaten over iemands persoonlijkheid vul je op met verbeelde, positieve ideeën.”
“Het is heel gemakkelijk om online iemand positief voor te stellen, maar het is alleen wanneer je tegenover elkaar zit, met alle vijf zintuigen in het spel, dat je kunt zeggen: voel ik me tot deze persoon aangetrokken?”
Leen* (21) heeft al vaak seks gehad die ze niet wilde. “Niet dat ik ertoe werd gedwongen. Na wat geflirt voelde ik gewoon de vonk niet, of wilde ik nog wachten, maar ik durfde mijn dates ook niet teleur te stellen.”
Net als Joanna Coles weet ook Leen dat online een vertekend beeld geeft. Met een recente Tinder-match had ze virtueel een klik, er werd over en weer geflirt, maar toen spraken ze af en Leen voelde zich helemaal niet aangetrokken. “Jammer genoeg had ik mijn laatste trein gemist, dus moest ik wel blijven slapen. Dan hebben we seks gehad. Eigenlijk wilde ik dat niet, maar ik had het gevoel dat het van mij werd verwacht. Op Tinder had ik al positieve signalen gegeven.”
Voor alle duidelijkheid: hier gaat het niet om aanranding, noch om grensoverschrijdend gedrag, zegt schrijfster en historica Heleen Debruyne. “Die mannen kunnen niet in het hoofd van vrouwen kruipen. Noem het gewoon belabberde seks, geen van beide bedpartners heeft iets misdaan. We mogen dit niet samengooien met slachtoffers van seksueel geweld. Maar het is niet omdat het geen misdaad is, dat het geen gesprek waard is. En het zegt veel over hoe mannen en vrouwen leren omgaan met seks."
Volgens Debruyne openen deze getuigenissen het debat over het verschil in genot tussen de seksen dat nog steeds leeft. Die ongelijkheid is ondanks de seksuele revolutie blijven voortbestaan. “Veel vrouwen zeggen nog vaak: zonder orgasme is het ook goed. Of ze denken: ik zal snel eens mijn benen openen en hopen dat het gedaan is. Dat de man geniet, is superieur.”
Leen ‘traint’ zich om niet meer in zulke ongemakkelijke situaties te belanden. Bij een geplande date had ze een slecht voorgevoel en ze stuurde de man in kwestie dat ze niet ging opdagen. Ze legde uit dat het aan haar lag.
“Vrouwen moeten leren wat ze leuk vinden, en leren er helderder over te communiceren”, zegt Debruyne. “En vooral: nee durven zeggen, niet beleefd zwijgen om de andere niet te beledigen. Mannen kunnen hierin ook helpen: waarom niet regelmatig vragen naar een enthousiaste ja? Maar er is nog veel werk, vrees ik. Seksuele opvoeding met meer nadruk op grenzen en communicatie zou al een begin zijn."
Alle nare ervaringen ten spijt benadrukt Leen dat ze ook nog veel plezier haalt uit seks. “In mijn hoofd zijn er twee soorten seks. Een slechte, en een waarvan ik wel geniet.”
*Leen is een schuilnaam.