Zondag 15/09/2019

Waarom deze Hulk de beste Hulk aller tijden is

Beeld ILM

Ik heb tijdens een interview nog nooit zo vaak het woord 'cool' horen vallen. Marc Chu, hoofd animatie van ILM en verantwoordelijk voor de baanbrekende special effects uit onder andere 'Iron Man', 'Iron Man 2' en 'The Avengers', probeert me namelijk uit te leggen waarom de Hulk uit 'The Avengers' er beter dan ooit uitziet. Is deze Hulk, het iconische groene monster dat al vijftig jaar meegaat en al ontelbare keren opdook in strips, in tv-programma's en in films, écht de beste Hulk aller tijden? Leg dat maar eens uit, Chu!

"De visual effects verzorgen van een films zoals 'The Avengers' moet een enorm grote uitdaging zijn. Hoe kijk jij terug op dat avontuur?"

Marc Chu: "De Hulk was een gi-gan-tisch project. Wij waren allemaal bang dat het ons niet ging lukken! (lacht) We wisten van zodra we het contract getekend hadden, dat alles om de Hulk zou draaien. Zal hij realistisch genoeg worden? Gaan mensen hem 'geloven'? Ze hebben bij de vorige Hulken al gemengde reacties gekregen, dus we wisten op voorhand dat het publiek ook nu erg kritisch zou zijn. We hebben zoveel mogelijk ons best gedaan om van hem de beste Hulk te maken. Mark Ruffalo (Bruce Banner, The Hulk, nvdr) en Joss Whedon (de regisseur, nvdr) zijn voor de opnames van 'The Avengers' twee keer naar onze studio gekomen om meer te weten te komen over hoe deze Hulk er uit zou zien. Na de opnames zijn ze opnieuw naar hier gekomen om een kleine opnamesessie te doen. Ruffalo heeft toen alle scènes ingesproken waar de Hulk in voorkwam."

"Waarom waren die opnamesessies zo belangrijk voor jullie team?"

Marc Chu: "We hebben daar de gelaatsuitdrukkingen van de Hulk mee kunnen uitwerken. Dat was in mijn ogen een mijlpaal voor ons team. De mijlpaal daarvoor? Die hadden we met Davy Jones ('Pirates of the Caribbean', nvdr). Dat was een ander personage dat minder menselijk was, maar er wel ultrarealistisch uitzag. Toen 'Pirates of the Caribbean' uitkwam, wisten veel mensen niet of het nu om een acteur ging met protheses of om CG. De Hulk staat op dat gebied zelfs nog een stapje verder."

Marc Chu. Beeld UNKNOWN
Mark Ruffalo. Beeld Getty
Beeld ILM

"Jij hebt ook de animatie gedaan van de Iron Man-pakken uit 'Iron Man' en 'Iron Man 2'..."

Marc Chu: "Klopt. Bij 'The Avengers' was het een kwestie van toepassen wat ik bij 'Iron Man' en 'Iron Man 2' had geleerd. Jon Favreau heeft bij de eerste 'Iron Man' van naaldje tot draadje uitgelegd hoe Iron Man bijvoorbeeld moest vliegen of vechten. We hebben bij 'The Avengers' hetzelfde gedaan: alles over Iron Man tot op de bodem uitgespit en vervolgens uitgewerkt. Joss is vanaf het begin erg duidelijk geweest over de manier waarop Iron Man moest vliegen: 'Dit is de nieuwe Iron Man, en ik wil niet dat hij zijn handen nog gebruikt om op te stijgen'. Het is daardoor dat de rugzak er bij is gekomen, zodat hij zijn handen vanaf nu kon gebruiken om te vechten in plaats van ze te gebruiken om zich voort te bewegen. Marvel wil bij elke film een beter pak zien. Wat dat betreft rekenen ze echt op onze expertise. En soms vinden ze onze voorstellen leuk, maar soms ook niet."

Jon Favreau. Beeld Getty
Beeld AP

"Marvel-fans hebben bij elke film zeer hoge verwachtingen. Hoe zenuwachtig was je eigenlijk om de fans precies te geven waar ze op zaten te wachten?"

Marc Chu: "Er was heel veel druk. We hielden zelfs dagelijks aparte vergaderingen om de Hulk te bespreken. We hadden zoveel meetings op een dag, maar deze ging specifiek over hoe we de Hulk er zo cool mogelijk uit konden laten zien. We keken dan naar verschillende shots die we dan uitvoerig bespraken. Ons doel was om het beste van het beste te laten zien en daarvoor wilden we de mening van iedereen die aan het project meewerkte. Of zij nu betrokken waren bij de animatie of bij het ontwerp, elke mening telde. We hebben ons nooit beperkingen opgelegd door te zeggen dat enkel de animators het over animatie mochten hebben."

"Waarom is deze Hulk volgens jou de beste Hulk aller tijden?"

Marc Chu: "Waarom? Dat weet ik niet!"

"Je moet antwoorden!" (lacht)

Marc Chu: "Ik vind het geniaal dat ze Mark Ruffalo hebben gecast voor de Hulk. Ik had nog maar weinig films met Mark Ruffalo gezien, dus ik wist eerst niet wie hij was. 'Mark wie?' Ik heb dan wat research gedaan op het internet en ik zag meteen dat hij een sterke gezichtsuitdrukking had. Dat is ook echt wat de Hulk nodig heeft. Toen we het eerste model van de Hulk te zien kregen in de studio, wist ik het zeker: dit gaat werken. Het zag er fantastisch uit. Dat, en alles wat we Mark Ruffalo hebben laten doen. Er kwam heel veel geduw en getrek bij te kijken, dat kan ik je verzekeren. (lacht) Mark was ook op de set geweldig. Dan vroegen we hem om een bepaalde take zonder shirt te doen, en dan maakte hij altijd een grapje: 'This is for the ladies!' Hij werkte altijd heel goed mee. En je moet het toch maar doen, zo met een spandex op de set rondlopen. Mark stond daar dan in een gympakje terwijl zijn tegenspelers allemaal een supercool superheldenpak mochten dragen. Als je dat kan, dan heb je ballen aan je lijf."

Beeld ILM

"Is dit ook het beste Iron Man-pak?"

Marc Chu: "Yeah! Ik vind van wel. Ik denk dat het pak er bij elke film beter uitziet. Tijdens Iron Man 2 maakten Don Cheadle en Robert Downey Junior altijd opmerkingen over wie nu het beste pak had, en wie de meeste gadgets had. Het pak in 'The Avengers' is uitgebreider en heeft veel meer wapens. Ik vind het meer 'machinerig'. Ik zie Iron Man als een 'oude vriend', zo omschrijf ik hem het liefst."

"Je haalt aan dat Iron Man een 'oude vriend' is. Hoe moeilijk is het om jouw werk los te laten van zodra je thuis bent? Kan je ook eventjes helemaal niét aan de Hulk of Iron Man denken?"

Marc Chu: "Er komt zoveel druk bij te kijken wanneer je aan een project zoals 'The Avengers' meewerkt. Mijn collega's kunnen dat beamen. We gaan naar huis, en misschien hebben we op dat moment nog 50 shots die binnen de week af moeten zijn. In de laatste maand van de productie hadden we nog drie- tot vierhonderd shots die af moesten. We waren daar heel hard mee bezig, maar ze waren nog lang niet af. Dus ja, ik ga naar bed en ik droom over Iron Man. Ik droom over de Hulk. En het is zo dat ik soms oplossingen vind voor het een of het ander. Misschien krijg ik wel een cool idee, dat gebeurt ook. Soms word ik bezweet wakker en moét ik gewoon om vier uur 's morgens naar mijn werk, omdat ik met een idee zit. Er komt toch wel wat stress bij te kijken, maar er komen af en toe ook heel erg mooie en goede dingen uit."

Robert Downey Jr. Beeld photonews
Don Cheadle Beeld Getty
Beeld ILM

"Gaan jullie ook meewerken aan 'The Avengers 2'?"

Marc Chu: "Dat weet ik nog niet. Ze hebben de releasedatum ook nog maar pas bekend gemaakt dus we zitten op dat gebied nog in een heel vroeg stadium. Ik ben er zeker van dat ze op dit moment niet eens een script hebben. Ik heb er in elk geval nog niks over gehoord, maar ik zou het geweldig vinden om opnieuw met Joss samen te werken. Ik zie hem in de eerste plaats als een fan, en dus niet enkel als de regisseur van 'The Avengers'. Zijn aanpak was ook echt die van een fan, en dat doet Joss met al zijn projecten. Joss is een grote stripfanaat, en hij kent het materiaal vanbinnen en vanbuiten. Hij heeft voor Marvel geschreven en voor X-Men. Hij heeft 'The Avengers' benaderd als: 'Wat zou ik in de bioscoop willen zien? Waar wil ik mijn geld aan geven? Wat lijkt in mijn ogen cool?' Ik was heel blij toen ik te horen kreeg dat ik met hem mocht samenwerken, en ik hoop dat het opnieuw mag gebeuren."

'The Avengers' is vanaf vandaag op Blu-Ray te verkrijgen.

Regisseur Joss Whedon. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234