Zaterdag 26/11/2022

Boeken

Waarom deze Belgische de wereld warm maakt voor de Britse keuken

Regula Ysewijn. Beeld RV (c) VIER
Regula Ysewijn.Beeld RV (c) VIER

Topchefs Jamie Oliver en Heston Blumenthal waren al langer fan van haar werk. Nu ze met Pride and Pudding, het boek dat ze schreef over de Britse eetcultuur, in de prijzen viel op de Gourmand World Cookbook Awards, lijkt de Belgische Regula Ysewijn klaar om ook rest van de wereld warm te maken voor puddings, pies en witte bonen in tomatensaus.

Pieter Dumon

Het begon allemaal met het kinderliedje 'witte zwanen, zwarte zwanen', vertelt Regula Ysewijn (33) wanneer we naar haar fascinatie voor Groot-Brittannië vragen. "Een land dat bewaakt wordt door zwanen en dat bovendien gesloten kan worden met een grote sleutel, meer was er niet nodig om mijn nieuwsgierigheid te wekken." Toen Regula later door kreeg dat het liedje niet over Engeland maar over 'engel-land' ging, was het kwaad al geschied. "Ik moest en zou Engeland zien." Op haar negende stak ze voor het eerst het Kanaal over voor een dagtrip richting Canterbury. "Ik was zo enthousiast dat we sindsdien alle familievakanties in Groot-Brittannië spendeerden."

Toen Ysewijn, jaren later, een blog begon over eten en alles wat daarmee samenhing was het dan ook niet lang zoeken naar inspiratie. "Ik was als kind een moeilijke eter. Maar wanneer we op reis waren in Engeland was dat nooit een probleem. Ik lustte zowat alles wat ze me daar voorschotelden."

Gaarkeukencultuur

Ysewijn verdiepte zich in de geschiedenis van oer-Engelse gerechten, probeerde moderne varianten uit en schreef haar bevindingen onder de naam Miss Foodwise neer op haar gelijknamige blog. Het duurde niet lang voor Britse foodies en masse de weg vonden naar haar schrijfsels. Ze dook op in een hele reeks Britse magazines, was te gast in het programma van Heston Blumenthal en kreeg lof toegezwaaid van Jamie Oliver.

Haar blog vormde de basis voor Pride and Pudding, het boek waarmee ze deze week in de prijzen viel in de categorie 'culinair erfgoed' op de Gourmand World Cookbook Awards. Het boek bevat naast heel wat culinaire geschiedenis ook een aantal recepten. "Ik ben vooral geïnteresseerd in de evolutie die gerechten doormaken", legt Ysewijn uit. "Of het feit dat die evolutie er net niet is." Haar favoriete gerecht is dan ook niet toevallig de Bakewell Pudding, een gebakje dat als sinds de 18de eeuw op dezelfde manier wordt bereid. "Als je er in bijt, dan proef je echt de geschiedenis."

Ysewijn:
Ysewijn: "Als kind was ik een moeilijke eter, maar ik lustte alles wat ze me in Engeland voorschotelden."Beeld Regula Ysewijn

Al het enthousiasme van Ysewijn ten spijt, loopt de rest van de wereld niet echt warm voor de Britse keuken. "Het probleem is dat veel van de doorsnee Britten niet kunnen koken", legt ze uit. Voor de verklaring daarvoor moeten we terug naar de 18de eeuw, toen veel plattelandsbewoners door onteigeningen naar de stad werden gedreven. "Daar aten ze noodgedwongen in grote gaarkeukens, waardoor de traditionele recepten verloren gingen. Er is later nog wel een poging ondernomen om die kennis weer op te krikken met de uitgave van een soort Britse versie van Ons kookboek van de Boerinnenbond, maar dat stond zo vol fouten dat het de kwaliteit van de Britse keuken niet echt vooruit hielp. Dat gebrek aan keukenervaring speelt de Britten nog steeds parten. In veel gezinnen zijn kant-en-klare maaltijden dagelijkse kost."

Over het Kanaal mag Ysewijn in culinaire kringen dan al een bekende naam zijn, bij ons is ze een nobele onbekende. Maar daar komt dit najaar verandering in, want dan is ze op VIER te zien in de Vlaamse versie van het - jawel - Britse succes programma Bake Off, waarin tien amateurbakkers het tegen elkaar op nemen.

Smaakdetails

"Ik was een gigantische fan van het Britse origineel", legt ze uit. "En ik heb bovendien al wat ervaring met jureren." Sinds vijf jaar mag Ysewijn, samen met een aantal collega-foodies, allerhande artisanale producten proeven om uit te maken wie een Great Taste Award verdient. "Dat wordt in Engeland heel serieus genomen", vertelt ze. "Ik heb er geleerd om echt te proeven en te letten op de kleinste smaakdetails." De kandidaten voor Bake Off zijn bij deze gewaarschuwd.

Pride and Pudding is verschenen bij Davidsfonds.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234