Maandag 08/03/2021

AchtergrondDe slimme tv-quiz

Waarom ‘De Campus Cup’ zo’n succes is

Otto-Jan Ham presenteert de prestigieuze studentenquiz waarin de beste teams uit een bepaalde richting van een hogeschool of universiteit het tegen elkaar opnemen. Beeld RV
Otto-Jan Ham presenteert de prestigieuze studentenquiz waarin de beste teams uit een bepaalde richting van een hogeschool of universiteit het tegen elkaar opnemen.Beeld RV

Op het eerste zicht lijkt hij wat studentikoos, maar De Campus Cup is in de eerste plaats toch vooral een pittige quiz. Helemaal in de traditie van voorgangers De IQ-Kwis en De Canvascrack op hetzelfde net. Maandag start de finaleweek. Waarom hadden we weer nood aan de meer intellectuele quiz op tv?

Het gebeurt in de slipstream van het einde van het tv-seizoen, maar De Campus Cup kan ondanks corona opnieuw een mooi rapport voorleggen. De eerste zestien afleveringen waren dit jaar goed voor gemiddeld 318.569 kijkers, zo’n 60.000 meer dan het eerste seizoen vorig jaar. En waarschijnlijk zal dat in de komende finaleweek nog stijgen.

In het programma nemen twee teams van telkens vier studenten uit een specifieke opleiding het tegen elkaar op. Het lijkt een poging om het format ‘quiz voor intellectuelen’ weer naar Canvas te halen, zónder Herman Van Molle. De zender zocht al langer naar een harde quiz met moeilijke vragen, in de traditie van De IQ-Kwis en Canvas Crack. “Er zijn vandaag veel goede quizzen”, vindt netmanager Olivier Goris. “Alleen zijn dat vaak eerder humorprogramma’s geworden, waar de vragen een bijkomstigheid zijn. Een moeilijke maar niet onhaalbare quiz, dat hadden we niet meer. In De Campus Cup zit ook humor, maar het quizzen is gene zever.”

Maandag maakt nog één team kans op een ticket voor de halve finale. Wordt het team handelsingenieur UGent? Beeld RV
Maandag maakt nog één team kans op een ticket voor de halve finale. Wordt het team handelsingenieur UGent?Beeld RV

Etaleren

Om het succes van De Campus Cup te begrijpen, moet eerst het succes van de tv-quiz worden verklaard. “Het blijft interessant om je krachten te meten in competitieverband”, zegt Julien Bracco Gartner, gameshow-expert en producent bij het Nederlandse EndemolShine. “De tv-quiz heeft zo de plek ingenomen van het bordspel vroeger, die ga je niet in je eentje kijken. Want al is het heel erg moeilijk, dan blijft het fijn om dat ene ding wat je wel weet te etaleren. En als je het niet weet, hou je wijselijk je mond, je schenkt iets in of je kucht erdoorheen. Het is een event dat je live in groepsverband wil meemaken.”

Bovendien is Vlaanderen een echt quizland, zegt Karel Vereertbrugghen, medebedenker van 1 jaar gratis maar ook De Canvascrack. “Toch zien we de moeilijkere quizzen zelden op tv. De meeste zijn spelletjesprogramma’s waarin de vragen een vehikel zijn om humor te plegen. Ik heb heel even vragen gemaakt voor De slimste mens. Vaak moesten er dingen aan veranderd worden om het grappiger te maken, maar dat maakte ook de vraag kapot. Pas op, zulke programma’s mogen er zijn. Maar De Campus Cup bewijst dat er ook vraag is naar een échte quiz.”

En die begint met goede, maar aartsmoeilijke vragen. Zo start De Campus Cup met zeer specialistische vragen uit de respectievelijke opleidingen van de kandidaten. “Als je heel moeilijke vragen op een leuke manier stelt, glijdt dat toch vlot naar binnen”, slaat presentator Otto-Jan Ham zichzelf op de borst. “Mijn favoriete vragen zijn de extreem moeilijke, waarvan je achteraf denkt: dit moet ik onthouden, want ooit op café zal dit van pas komen.” In die context is ook het aspect verwondering belangrijk, weet Bracco Gartner. “Iemand van wie je als kijker denkt: wat knap dat die dat allemaal weet. Ook dat is een vorm van amusement.”

Haalt Wiskunde UAntwerpen straks de halve finale? Beeld RV
Haalt Wiskunde UAntwerpen straks de halve finale?Beeld RV

De tweede belangrijke factor zijn de kandidaten. In dit geval allemaal studenten die in team de eer van hun opleiding hoog houden. “Ze zitten in een bepaalde fase van hun leven waarin ze veel met kennis, maar ook plezier bezig zijn”, zegt Goris. “Ze gaan ervoor, maar durven tegelijk op hun gezicht gaan. De dynamiek komt ook voort uit de combinatie waarin teams tegen elkaar worden uitgespeeld. De militairen tegen het conservatorium. Of burgerlijk ingenieur tegen drama. Vaak zien zij eruit zoals je denkt dat ze eruitzien. (lacht) Een gevoel dat oudere kijkers vroeger ook weleens hadden, wanneer ze als student pol en soc naar een fuif van rechten gingen.”

Herkenbaarheid, dus. “Als die gasten voor mij staan voor hun ‘mondeling examen’, zie ik mezelf”, zegt Ham. “Ik ben nu 41 jaar en word nog altijd wakker van enge dromen waarin ik een bepaald vak niet heb gestudeerd. Dat kan verklaren waarom niet enkel studenten kijken. En bovendien ziet de kijker dat het goed gaat. Er staat een generatie klaar die welbespraakt en intelligent is.”

Otto-Jan Ham in 'De Campus Cup'. Beeld RV
Otto-Jan Ham in 'De Campus Cup'.Beeld RV

Superstars

En tot slot is het geheime ingrediënt: Otto-Jan Ham. “Dit is van het allerbeste dat ik hem ooit heb weten doen”, zegt Goris. “Hij is grappig, scherp en snel, maar ook lief en meelevend. Hij supportert mee zodat het iets warm krijgt, zonder klef te worden. Plots hoort hij tot de besten van het vak.” En dat had Ham zelf niet zien aankomen: “Niet dat er een geweer tegen mijn slaap stond en ik verplicht werd om dit te doen, maar een quiz presenteren stond niet op mijn verlanglijstje. Integendeel, dat is toch een plek where superstars go to die. Maar het vak quizmaster is een métier en het is fijn om dat in de vingers te krijgen.”

En dat dus zelfs onder de geldende coronamaatregelen. “Daar heb ik schrik voor gehad, want het heeft wel degelijk een weerslag”, zegt Ham. “Op een bepaald moment kijk je wel door die plexiglazen wanden, maar dat maakt het quizzen er niet makkelijker op. En ook publiek voegt iets extra toe. Dus nee, ik kan niet wachten voor het volgende seizoen. Al was het maar omdat er dan opnieuw schmink is.”

Maandag tot donderdag om 22.10 uur bij Canvas

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234