Woensdag 23/10/2019

DMZapt

Waar is Puigdemont? De gele tv-balkjes vertellen het u

Carles Puigdemont is tegenwoordig overal, maar meestal niet in het echt. Beeld AFP

In DM ZAPT zet de redactie van 'De Morgen' de blik op oneindig. Vandaag: Kris Kuppens over hoe Carles Puigdemont overal en nergens blijkt te zijn.

'Is hij daar nu weer?' Ik mompel het in de richting van het scherm. Het komt er luider en venijniger uit dan bedoeld. Puigdemont staat in een keuken van een gemeentehuis. Het gele balkje onderaan in beeld weet ook precies waar ten lande: in Lennik, begot. Vrolijke mensen rondom hem, toch zeker elf. Hij krijgt een knuffel en hij lacht en zegt tegen de microfoon onder zijn neus dat hij niet meer zal herhalen wat hij gezegd heeft. Tot daar de informatie. Veel interessanter dan de woorden van de man zijn de keukenkastjes achter hem. Ze zijn wit, met zo'n metalen randje. Uit ervaring weet ik dat die scherp kunnen zijn. Opletten met babyhoofden!

De kastjes in Lennik zijn opvallend proper. Iemand heeft hier zijn best gedaan. Die dacht: die grote meneer zal waarschijnlijk in onze keuken te midden van het mooie Pajottenland komen staan, dus laat ik hier maar eens met de vod passeren. Of: iemand anders dacht het en vroeg het aan die andere iemand om het te doen, dat kan ook. Geen koffiespat of broodkruimel te bespeuren. Knap werk. Veilige gok dat ze uit de jaren 70 komen en in de late jaren 90 het geluk van een opknapbeurt hebben gekend, die kastjes. Veel inhoud zullen ze wel niet hebben. Misschien een paar Seca-koppen, zo van die witte met blauwe tekeningen en dito borden? Wat bestek, waaronder vorken met kromme tanden en te weinig messen. Er zijn altijd te weinig messen. Wordt er eigenlijk op dit soort plaatsen nog met koffiefilters gewerkt? En kiest men hier voor een vaatborsteltje in een te gekke kleur of is men eerder van het gerafelde-sponstype? Kastjes. Wie er ook voor staat, het blijven kastjes.

Onder de voetmat

Enkele minuten, of dagen, later – wat maakt het echt uit – kijk ik naar Spaanse politieagenten die aan de ingang van het Catalaanse parlement op wacht staan. Ze zien er gefocust uit. Turen de omgeving af. Elke auto wordt aan hun scherpe controle onderworpen. Misschien ligt hij in de koffer? Of opgerold, zijn adem inhoudend onder de voetmat? De vraag is of hij wel met de auto komt, met de fiets kan toch ook? De journalist die het gebeuren van commentaar voorziet, voorziet het gebeuren van commentaar. 'Plak een snor op gast!' Heb ik dit (alweer) luidop gezegd? 

Ik kijk rond me. Mijn huisgenoten geven geen krimp en gaan onverstoord voort met hun eigen activiteiten. De ene probeert – niet alleen nu maar ook de drie volle weken hiervoor –  een flesje water zodanig in de lucht te gooien dat het op de dop landt; de ander ligt op zijn rug en staart om nog onduidelijke redenen naar een punt op het plafond. De derde is in slaap gevallen, rechtop zittend met een nep-gsm in de hand. 

Het gele balkje blijft gelukkig lang genoeg in beeld om te weten dat Puigdemont vermoedelijk nog in België zit. Ik ken een dorp waar de helft van de populatie aldaar fluistert dat hij in hún dorp zit. In een uithoek, in een villa die maar niet verkocht geraakt maar wel elke week netjes en grondig gepoetst wordt. Conclusie? Als ik praat tegen mijn tv, luister ik niet. Gelukkig zijn er altijd de balkjes nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234