Zondag 20/09/2020

UpdateMedia

VTM riskeert dwangsom bij uitzending van ‘Axel gaat binnen’ met pedoseksueel, zender stelt aflevering uit

Beeld uit 'Axel Gaat Binnen'.Beeld VTM

VTM heeft de aflevering van ‘Axel Gaat Binnen’, waarin hij het Forensisch Psychiatrisch Centrum bezoekt, gisteravond niet uitgezonden. In de aflevering kwam een interview met een geïnterneerde pedofiel aan bod, maar daar ging zijn advocaat niet mee akkoord. VTM moet een dwangsom betalen als ze het fragment alsnog uitzendt.

Axel Daeseleire verblijft in de bewuste aflevering in het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent, tussen personen die door een psychische stoornis zware strafbare feiten hebben gepleegd. Hij verblijft er tussen moordenaars, verkrachters en ook een pedoseksueel. Daeseleire knoopt het gesprek aan en polst onder andere naar diens schuldbesef en of hij vrede heeft met zijn internering. In het gesprek verklaart de man dat hij in totaal zeven slachtoffers heeft gemaakt. “Ik zou niet meer mogen leven”, klinkt het.

Gisteren kon de pedoseksueel in kwestie de uitzending voorkomen via een advocaat. “Ik vind het niet kunnen dat de programmamakers iemand met het profiel van mijn cliënt op televisie zijn verhaal laten doen. Ze hebben hem een document laten ondertekenen waarin hij toestemming gaf, maar die man is daar niet capabel voor. Hij is handelingsonbekwaam en geïnterneerd met een reden. Het uitzenden van zijn verhaal gaat hem alleen maar een groot nadeel toebrengen op zijn verder leven”, stelt advocaat Joris Van Maele.

De advocaat trok naar de rechtbank met een eenzijdig verzoekschrift om de fragmenten met zijn cliënt uit het programma te knippen. De rechtbank gaf hem gelijk en legde VTM een verbod op om beelden of fragmenten van de geïnterneerde pedoseksueel uit te zenden. Doet de zender dat alsnog, dan moet ze een dwangsom van 10.000 euro per inbreuk betalen, met een maximum van 250.000 euro.

VTM betreurt beslissing

Bij VTM betreurt men de beslissing van de rechtbank. “We zijn verbaasd dat vandaag bij hoogdringendheid gevraagd werd deze aflevering niet uit te zenden, zeker omdat de opnames van vele maanden geleden dateren”, reageert Maarten Janssen, channel manager VTM. “Alle betrokkenen die aan het woord komen in de uitzending hebben hun toestemming verleend. Er is ook zorgvuldig overleg geweest met het Forensisch Psychiatrisch Centrum om alles op een respectvolle manier in beeld te brengen. Zij hebben ook alle beelden bekeken en goedgekeurd.”

Volgens Janssen heeft de zender zich niet kunnen verdedigen tegen het besluit. “Met dit eenzijdig verzoekschrift hebben we ons niet eens kunnen verweren voor de rechtbank”, zegt hij. “We zijn al bezig met het aantekenen van beroep tegen deze actie, zodat we kunnen aantonen dat dit programma met de nodige toestemmingen en het nodige respect werd geproduceerd.”

Andere uitzending

In de plaats zond VTM gisteren de aflevering uit van Axel Daeseleires verblijf in het K7, het gespecialiseerd revalidatiecentrum van UZ Gent. Die aflevering wordt opgedragen aan Jeremy Reyniers, die een week na de opnames in het revalidatiecentrum in Gent op 31-jarige leeftijd overleed nadat hij koos voor euthanasie.

Lees ook: Axel Daeseleire: ‘Marc Van Ranst lijkt mij soms meer een influencer dan een viroloog’

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234