Woensdag 22/01/2020

Toplonen

VRT vaag over lonen topmanagers: "Indruk dat er zaken te verbergen zijn"

VRT-CEO Paul Lembrechts. Beeld VRT

De VRT heeft het loon bekendgemaakt van zijn CEO, Paul Lembrechts. Dat gebeurt in een reactie op de discussie over de lonen van het topmanagement van de openbare omroep. Niet duidelijk is hoeveel de directieleden elk apart verdienen.

Tijdens de raad van bestuur van de VRT werd beslist dat de omroep voortaan het loon van zijn gedelegeerd bestuurder openbaar zal maken, net als de totale loonsom van zijn directiecollege. "De VRT volgt daarbij de lijn die gehanteerd wordt in andere takken van de bedrijfswereld die opereren in een concurrentiële omgeving", klinkt het.

CEO Paul Lembrechts heeft een jaarlijkse bruto bezoldiging van 247.572 euro
• De totale jaarlijkse bruto bezoldiging van het directiecollege (6 directieleden, exclusief de CEO) bedraagt 898.415 euro.

De politiek reageert lauw op het bekendmaken van de lonen. "Dit is niet wat we voor ogen hadden", zegt Karin Brouwers van CD&V. "Dit is magertjes. Waarom doet men zo krampachtig? ", vraagt Wilfried Vandaele (N-VA) zich dan weer af. "De openbare omroep moet transparanter zijn, de overheid is immers voor 100 procent aandeelhouder. Dit geeft weer de indruk dat er zaken te verbergen zijn en dat men niet transparant wil zijn. Het kan best dat de lonen marktconform zijn, maar maak dat dan gewoon duidelijk."

Vrijdag brengen de leden van de parlementscommissie Media een werkbezoek aan de VRT. Brouwers wil het onderwerp daar ter sprake brengen. Bart Caron (Groen) vermoedt dat de VRT de lonen vandaag bekendmaakt om een discussie tijdens dat bezoek te vermijden. Hij vindt dat de omroep een goede eerste stap heeft gezet en verwacht dat er nog meer lonen worden gepubliceerd in het jaarverslag. Katia Segers van sp.a vindt dat "nu eindelijk de juiste beslissing naar accountability toe is genomen".

Enkele weken geleden ontstond deining over de lonen van de managers van de VRT. De vorige Vlaamse regering besliste dat het salaris van haar topmanagers openbaar moest worden en dat hun jaarwedde niet hoger mag zijn dan die van de minister-president.

Een VRT-kijker, die tegenwoordig zelf bij de openbare omroep werkt, vroeg inzage in de bezoldiging van de omroep. De omroep wees de vraag van de kijker echter af. Die trok naar de Raad van State en die besliste dan weer dat de procedure en de motivering van de VRT niet goed waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234