Zondag 23/02/2020

Televisiesterren

VRT loopt voor het eerst nominatie beste infoprogramma mis

Martine Tanghe, een van de nieuwsankers van 'Het Journaal'.Beeld vrt

Jarenlang was 'Het Journaal' koploper in het peloton van de Vlaamse Televisiesterren. Dit jaar is geen enkel informatieprogramma van de VRT genomineerd, terwijl die informatieopdracht net een belangrijke peiler van de openbare omroep is. Het 'VTM Nieuws' is wel genomineerd.

Vijf jaar op rij wist Het Journaal (Eén) een Televisiester binnen te rijven. Tot het nieuws van VRT vorig jaar vreemd genoeg de duimen moest leggen voor het eerder satirische programma De ideale wereld (VIER).

Dit jaar is Het Journaal niet eens genomineerd, al heeft dat ook te maken met het feit dat de categorieën Beste Informatieprogramma en Beste Reportage- en documentaireprogramma zijn samengevoegd. Alleen De Recherche (Vier), De Kroongetuigen (VTM), De Rechtbank (Vier) en VTM Nieuws (VTM) maken kans op die nieuwe trofee.

Björn Soenens, hoofdredacteur van Het Journaal, wil er liever niet op reageren. "Ik noteer dat ook", zegt hij. "Verder maken wij dag in dag uit journaals, vier keer per dag, als marktleider."

Bij VTM klinkt tevredenheid. Hun nieuwsprogramma werd wel genomineerd. "Ik ben blij met de nominatie van twee van onze programma's", zegt Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur van VTM. "VTM Nieuws - ons vlaggenschip - heeft een serieuze weg afgelegd, zowel inhoudelijk als op vlak van kijkcijfers. Dat ook De Kroongetuigen in het lijstje staat, doet me plezier als historicus. Ik vind dat die serie op een spannende manier aan 'criminele' geschiedschrijving doet. Het is ook een interessante samenwerking tussen onze redactie en het interne productiehuis TV Bastards."

Opvallend, concurrent VTM Nieuws is wel genomineerd.Beeld vtm

Amateuristisch

Dat VRT met geen enkel programma kans maakt op de award voor Beste reportage-, documentaire- en informatieprogramma is opvallend. Als openbare omroep is de informatieopdracht net cruciaal. Of het ontbreken van een nominatie terecht is, wil concullega Hoflack niet gezegd hebben. "Laten we ervan uitgaan dat de selectie door verstandige mensen is gebeurd. Als de eerbiedwaardige mensen van de Televisieacademie deze vier programma's als beste selecteren, zal dat wel zo zijn."

Toen De ideale wereld vorig jaar met het beeldje ging lopen, liet Hoflack nochtans optekenen dat hij de Vlaamse televisieprijzen "amateuristisch" vond. "Ik had als journalist beter moeten weten en zoiets niet aan een collega moeten vertellen," lacht hij nu. "Ik ben blij dat er dit jaar alleen serieuze nominaties in deze serieuze categorie zijn opgenomen. En dat De ideale wereld, waar ik ook zelf graag naar kijk, kans maakt in de juiste categorie: die van Beste humor- en comedyprogramma."

Alle genomineerden

De nominaties zijn min of meer gelijk verdeeld over de drie grote Vlaamse zenders, Eén, VIER en VTM. Ook Canvas heeft enkele nominaties op zak. VRT heeft met Eén en Canvas 13 nominaties op zak, de commerciële zenders VTM en VIER hebben er respectievelijk 11 en 9. (Voor de nominaties van de beste acteur en actrice werden de nominaties niet per zender opgeteld omdat sommige acteurs/actrices in series voor diverse omroepen meespeelden.) Hieronder vindt u alle nominaties op een rij.

Beste Acteur
: Ben Segers (De Biker Boys, De Zonen van Van As, Loslopend Wild, Safety First), Guga Baúl (Tegen de Sterren Op), Jonas Van Geel (Amateurs, De Biker Boys, De Zonen van Van As, Tegen de Sterren Op), Matteo Simoni (Amateurs, Safety First).

Beste Actrice: Barbara Sarafian (Achter de Feiten, In Vlaamse Velden, Tegen de Sterren Op), Clara Cleymans (De Ridder, Tegen de Sterren Op), Ella Leyers (Amateurs, Tegen de Sterren Op), Ruth Beeckmans (Amateurs, Safety First, Vriendinnen).

Beste Presentator: Erik Van Looy (De Slimste Mens ter Wereld, VIER), Jonas Van Geel (Lang Leve, Zijn er Nog Kroketten?, VTM), Otto Jan Ham (De Ideale Wereld, VIER), Thomas Vanderveken (Alleen Elvis Blijft Bestaan, Canvas).

Beste Presentatrice: Kathleen Cools (Reyers Laat, Canvas), Martine Tanghe (Het Journaal, Eén), Nathalie Meskens (Beste Kijkers, Reclame aub, VTM), Sofie Lemaire (Bloot & Speren, VIER).

Beste Drama: Amateurs (VTM), Cordon (VTM), Marsman (Eén), Vermist (VIER).

Beste Humor & Comedyprogramma: De Biker Boys (Eén), De Ideale Wereld (VIER), Safety First (VTM), Tegen de Sterren Op (VTM).

Beste Entertainment: Alleen Elvis Blijft Bestaan (Canvas), De Slimste Mens ter Wereld (VIER), Het Lichaam van Coppens (VTM), Wauters vs Waes (Eén en VTM).

Beste Reportage, Documentaire & Informatieprogramma: De Kroongetuigen (VTM), De Recherche (VIER), De Rechtbank (VIER), VTM Nieuws (VTM).

Beste Regie non-fictie: Belpop (Canvas), Goed Volk (Eén), Heylen en de Herkomst (VIER), Weg van België (Canvas).

Beste Scenario fictie: Cordon (VTM), De Biker Boys (Eén), In Vlaamse Velden (Eén), Marsman (Eén).

De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren vindt plaats op zaterdag 18 april in De Panne. Voor Populairste Televisieprogramma kan nog tot 1 april gestemd worden via vlaamsetelevisiesterren.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234