Vrijdag 06/12/2019

Media

VRT haalt opiniestuk van Dyab Abou Jahjah offline

Dyab Abou Jahjah. Beeld Tim Dirven

De VRT heeft op zijn nieuwssite een opiniestuk van Dyab Abou Jahjah offline gehaald. "Censuur", oordeelt de opiniemaker. Maar de openbare omroep heeft een andere uitleg.

Onder de titel 'Als een moslima een selfie met Dewinter trekt...' verdedigde activist Dyab Abou Jahjah op deredactie.be het bewuste moslimmeisje. Terwijl Zakia Belkhiri en haar selfie met Filip Dewinter de wereld rondgingen, doken ook haar antisemitische tweets uit het verleden op. "Moet zij zich verantwoorden omdat ze ooit, als meisje, onbewust foute woorden gebruikte? Willen we kinderen zo opvoeden?"

De opinie zelf bleef niet lang online. "Toen ik op de link klikte, kreeg ik een wit venster te zien", getuigt Abou Jahjah. "Een paar minuten later kreeg ik een telefoontje van een eindredacteur van deredactie.be: mijn stuk was offline gehaald." De opiniemaker haalde meteen scherp uit in een tweet. "Artikel werd na publicatie weggecensureerd omdat ik naar verluidt te kritisch was tegen Israël. Bravo Deredactie.be."

"Het stuk heeft een minuut online gestaan", nuanceert VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "Het was nooit de bedoeling om die opinie bewust te publiceren, dat is per ongeluk gebeurd tijdens de eindredactie ervan."

Abou Jahjah trekt die uitleg in twijfel. "Veel mensen konden de opinie lezen. Het stuk was al geredigeerd en de eindredacteur had zelfs met mij gecommuniceerd over de titelkeuze. Dat doe je toch niet als het stuk niet gepubliceerd zal worden?"

"Eens een stuk wordt gepubliceerd, is de discussie over de inhoud wat mij betreft afgelopen", gaat Abou Jahjah verder. "Het was duidelijk niet geweigerd. Dit moet van bovenaf gekomen zijn. De teneur van het stuk zal te pijnlijk zijn voor sommigen." Zoekrobot Google kon de volledige webpagina in elk geval nog archiveren om 13.47 uur. Volgens de publicatiedatum stond het stuk toen al twintig minuten online op deredactie.be.

Problematisch

De VRT geeft toe dat de tekst "enkele inhoudelijke passages" bevatte "die niet stroken met onze interne regels". Problematisch voor de openbare omroep blijkt een passage waarin Abou Jahjah de houding van IS op de moslimgemeenschap vergelijkt met de houding van Israël op de jodengemeenschap.

"Die ging niet op en was ook niet gefundeerd", vindt de openbare omroep. "Oorspronkelijk was het idee dat Abou Jahjah de verdediging van dat meisje op zich zou nemen. Dat leek deredactie.be geschikt als actueel onderwerp, maar het had zich niet aan die vergelijking verwacht. We hebben nog voorgesteld dat hij zijn tekst zou aanpassen, maar daar ging Abou Jahjah niet mee akkoord, dus publiceerden we niet."

Abou Jahjah ging daar inderdaad niet mee akkoord. "Ik heb al veel straffere zaken geschreven. Het stuk zal wel ergens verschijnen, maar niet op deredactie.be."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234